Autoritățile române au pierdut un fost participant la atrocități în Siria: Bărbatul a fugit la o zi după ce a fost cazat într-un centru pentru refugiați (VIDEO)

Autoritățile române au pierdut un fost participant la atrocități în Siria: Bărbatul a fugit la o zi după ce a fost cazat într-un centru pentru refugiați (VIDEO)
Foto: euractiv.ro

Un irakian care a luptat în Siria împotriva ISIS și a ajuns ilegal în România a dispărut la o zi după ce a fost cazat într-un centru pentru refugiați din Capitală, notează euractiv.ro.

Cetățeanul irakian a fost găsit la începutul lunii februarie a acestui an lângă București, făcând parte dintr-un grup de opt migranți care doreau să ajungă ilegal în vestul Europei.

Migranții au fost găsiți și audiați de polițiști, iar pentru că au cerut azil au fost cazați într-un centru pentru refugiați din București.

Bărbații au povestit că scopul lor era să ajungă în Germania, venind prin Turcia, iar din Bulgaria au trecut vama ascunși într-un TIR.

Însă, în telefonul irakianului, polițiștii au găsit fotografii cu el înarmat, lângă vehicule militare.

Specialiștii militari consideră că uniforma purtată de acesta aparține trupelor din Kurdistanul irakian care luptă împotriva ISIS. În plus, pe brațul stâng al bărbatului apare, în mai multe fotografii, o siglă pe care specialiștii consultați au putut citi „forțele speciale”.

Autoritățile române au decis să îi pună telefonul sub supraveghere, la o săptămână după fugă acesta fiind interceptat în Irak, însă nu se știe cum a reușit să iasă din țară sau dacă se află tot în Irak.

Costin Georgescu, fost director al SRI, a declarat într-o intervenție telefonică la postul B1 TV că serviciile secrete vor veni în sprijinul poliției pentru a ajuta la localizarea acestuia.

„E bine că știm că este un luptător anti-ISIS, care a luptat pentru țara lui. Serviciile vor interveni să ajute poliția. E bine că nu este un terorist, însă trebuie să învățăm din greșeli. (…) Cine intră aici trebuie să respecte regulile acestei țări, iar organismele trebuie să-l aibă permanent sub supraveghere”, a declarat Georgescu.

Costin Georgescu, fost director SRI, despre irakianul dispărut in Romania

Ultima oră
12:48 - Larisa Iordache, chinuită de accidentare înaintea finalei olimpice la bârnă: „O doare piciorul, nu poate să împingă în el pentru coborâre”
12:23 - Germania ar urma să administreze o a treia doză persoanelor vulnerabile. Jens Spahn vrea să extindă și disponibilitatea vaccinării pentru minorii din țară
12:23 - Nicușor Dan anunță patru proiecte noi pentru achiziția de tramvaie electrice din fonduri europene
11:59 - Cum dă Gigi Becali indicaţii în vestiarul FCSB-ului. Jucătorii nici n-au putut crede ce au auzit la telefon
11:50 - Florin Cîțu, noi explicații despre rectificarea: „Bugetele unor ministere vor beneficia de resurse suplimentare, dar în limita deficitului asumat, de 7,16%”
11:50 - Simona Halep rămâne pe locul 10 mondial și se pregătește să revină în circuit după aproape trei luni de pauză / România are patru jucătoare în Top 100 WTA
11:45 - Dezastru la Arena Naţională. Nici măcar tragedia de la Colectiv n-a adus stadionul pe „drumul” cel bun
11:27 - Cristian Diaconescu: Pierderea vieții unui cetățean român într-un incident precum cel din strâmtoarea Hurmuz trebuie să fie subliniată printr-o reacție cât se poate de dură a statului român (VIDEO)
11:22 - Studiu: Vânzările mașinilor electrice vor exploda în 2021, cu 70% mai mult față de anul anterior
11:02 - ANM, avertizări: Valul de căldură va persista în regiunile sudice și estice, iar în Muntenia vor fi atinse 41 de grade. Moldova, sub Cod portocaliu de vijelii puternice, grindină și averse torențiale