Capital anunță că dă în judecată Pagina de Media pentru un articol în care era explicată creșterea masivă de trafic în cazul site-ului publicației

Capital anunță că dă în judecată Pagina de Media pentru un articol în care era explicată creșterea masivă de trafic în cazul site-ului publicației

Capital a anunțat că dă în judecată Paginademedia.ro pentru un articol în care cititorii erau informați că site-ul capital.ro înregistrase o creștere fulminantă de trafic pentru că folosea un ”bug”. În material se mai preciza că traficul site-ului respectiv s-a prăbușit după înlăturarea ”bug”-ului. Capital consideră că articolul Paginademedia.ro este ”o știre tendențioasă” și ”o gravă dezinformare”.

Inițial, pe 14 ianuarie 2019, Paginademedia.ro a publicat un articol în care semnala că site-ul Capital.ro a devenit un fenomen, după ce a obținut peste 50 de milioane de afișări în luna decembrie. Materialul are titlul: ”Site-ul Capital.ro, fenomenul anului 2018: a crescut de 10 ori și a depășit Adevărul. Și Știrile Pro TV. 50 de milioane de afișări în decembrie”.

Explicația pentru această creștere fulminantă a fost prezentată într-un al doilea articol, cu titlul ”De ce creștea site-ul Capital? Folosea un „bug”. Traficul s-a prăbușit, iar Capital va fi penalizat de BRAT”, publicat pe 1 februarie 2019: ”Biroul Român de Audit Transmedia – BRAT a găsit artificiul prin care Capital.ro a sărit în trafic.. Potrivit informațiilor Paginademedia.ro, site-ul Capital.ro folosea un „bug”: pe varianta de mobil, site-ul nu permitea ca utilizatorul să dea „back”, pentru a ajunge pe Home-Page. La fiecare încercare de „back”, se reîncărca pagina, iar site-ul contoriza o afișare. Se întâmpla și pe varianta desktop, doar că aici nu se contoriza afișarea. Chiar și așa, utilizatorul putea ieși de pe articol accesând un alt articol din site (în acest fel, era menținut pe site, ceea ce ar explica timpul uriaș petrecut de utilizatori în decembrie: 14 minute media!) De altfel, chiar în acea zi, 14 ianuarie, capital.ro a scos bug-ul cu pricina, la solicitarea BRAT. După 14 ianuarie, traficul Capital.ro s-a prăbușit: un trafic cu 40% sub zilele din decembrie”. În articol se mai preciza că BRAT va penaliza Capital.ro.

Capital consideră că acest al doilea articol publicat de Paginademedia.ro este ”o știre tendențioasă despre site-ul Capital, care ne-a uluit și dezamăgit pe toți cei care lucrăm zi de zi la acest portal de știri”. Editura Evenimentul Zilei şi Capital transmit că dau în judecată site-ul ”ca urmare a acestei grave dezinformări”. În plus, este luată în calcul și retragerea din BRAT.

”Începând cu luna iulie, site-ul Capital a crescut constant, reuşind să atingă în luna ianuarie aproape 4 MILIOANE de unici, adică de 4 ori mai mulţi unici faţă de luna iunie. O arată BRAT şi Google Analytics, şi nimeni nu poate contesta aceste rezultate. (…) Din păcate, platforma pe care redactorii Capital au lucrat a suferit de-a lungul timpului numeroase „avarii”, astfel că s-a ajuns la concluzia că trebuie schimbată total. Un bug a blocat anumite ştiri în buclă, ceea ce a generat pe alocuri un număr crescut de afişări, dar care NU a afectat şi numărul de unici”, transmite Capital.ro.

Mesajul integral al Capital.ro:

”Site-ul paginademedia a publicat vineri o știre tendențioasă despre site-ul Capital, care ne-a uluit și dezamăgit pe toți cei care lucrăm zi de zi la acest portal de știri, cu o vechime de 26 de ani în piață.

„De ce creştea site-ul Capital? Folosea un „bug”. Traficul s-a prăbuşit, iar Capital va fi penalizat de BRAT” este un Fake News scris de Petrişor Obae.

Editura Evenimentul Zilei şi Capital va da în judecată site-ul Paginademedia.ro şi analizează retragerea din BRAT, ca urmare a acestei grave dezinformări. EEC a răspuns promt sesizării BRAT, cu deschidere pe care a avut-o în cei peste 25 de ani de când publicaţia Capital a acceptat să fie membru al aceastei asociaţii şi nu au fost înregistrate abateri de la regulament.

Începând cu luna iulie, site-ul Capital a crescut constant, reuşind să atingă în luna ianuarie aproape 4 MILIOANE de unici, adică de 4 ori mai mulţi unici faţă de luna iunie. O arată BRAT şi Google Analytics, şi nimeni nu poate contesta aceste rezultate.

Creşterea a venit cumva firesc şi a fost rezultatul unei decizii a managementului. După ce în luna decembrie a anului 2017 a fost preluată intern administrarea publicităţii venite prin platforma Google şi a altor platforme, au fost obţinute rezultate mult peste aşteptări. Primele luni ale anului 2018 confirmând rezultatele, s-a decis concentrarea eforturilor redacţionale pe creştera traficului. Acest lucru a dus la schimbarea redactorului şef şi a politicii editoriale a portalului, începând cu luna iulie 2018. Orientarea a fost una spre ştiri economice populare. Până în luna decembrie 2018, echipa redacţională a beneficiat de un suflu nou prin angajarea unor jurnalişti noi.

Creşterea s-a văzut imediat. Din păcate, platforma pe care redactorii Capital au lucrat a suferit de-a lungul timpului numeroase „avarii”, astfel că s-a ajuns la concluzia că trebuie schimbată total.Un bug a blocat anumite ştiri în buclă, ceea ce a generat pe alocuri un număr crescut de afişări, dar care NU a afectat şi numărul de unici.

La sesizare BRAT, din 11 ianuarie 2019, echipa de programatori care lucra la dezvoltarea unei noi platforme, a fost solicitată să identifice problema, aceasta lucrănd peste program pentru remedierea defecţiunii, raspunzând prompt sesizării.

Informaţia relatată în mod tendenţios de paginademedia, cu declaraţiile unor persoane din BRAT, fără să fim chestionaţi cu privire la acest subiect ne face să credem că acest atac la adresa Capital a fost unul premeditat şi nedrept. Din acest motiv, vom lua măsurile legale care se impun.

Dezamăgirea legată de paginademedia.ro este cu atăt mai mare cu cât, în acest caz, un fost jurnalist şcolit la Capital a uitat să ceară şi părerea ”părţii incriminate”, preferând să inducă ideea unei acţiuni voluntare şi nu a unei erori din platformă, recunoscută şi remediată şi care nu a afectat deloc numărul de unici”.

De asemenea, Paginademedia.ro și-a informat cititorii în legătură cu intenția Capital.

Ultima oră
19:59 - Incident la vizita Papei Francisc în Grecia: Un preot ortodox l-a făcut “eretic” (VIDEO)
19:40 - Consiliul Național al Elevilor: Condamnăm lipsa de viziune asupra unui posibil val 5 COVID. E esențial ca Ministerul Educației și cel al Sănătății să ia măsuri care să limiteze riscul de infectare din școli
19:14 - Grav accident la ieșire din Timișoara. Un om a murit și doi au fost răniți (VIDEO)
18:54 - Sorin Grindeanu: Am aflat o chestiune de Cartea Recordurilor – de 13 ani se lucrează la centura de la Tecuci. Zici că e centura Parisului (VIDEO)
18:35 - Doar 8.103 persoane au fost vaccinate anti-COVID-19 cu prima doză, în ultima zi. Datele complete
18:09 - Horoscop Alina Bădic pentru săptămâna 5 – 11 decembrie. Săgetătorii să fie foarte atenți ce vorbesc, cu cine vorbesc și ce promisiuni fac (VIDEO)
17:41 - Sorin Grindeanu: Eliminarea taxei de pod la Cernavodă-Feteşti, pe agenda Parlamentului săptămâna viitoare. Dacă am renunța la taxă, ne-am duce în jos cu 30 de milioane de euro în bugetul CNAIR
17:14 - Vaslui: Un tânăr care suferă de depresie şi-a tăiat gâtul cu drujba. El a fost dus cu elicopterul SMURD la Spitalul Sf. Spiridon din Iaşi, unde a fost operat
16:48 - Sorin Grindeanu: În România nu avem cotă unică, asta e o prostie / S-a convenit ca la anul să avem o discuție așezată, dacă merită să umblăm la sistemul fiscal
16:26 - Tânără cu dizabilităţi dintr-un centru din Vâlcea, cu fractură la un picior netratată de jumătate de an şi cu malnutriţie severă / Parchetul a deschis dosar penal