Cătălin Manea: Nu ar trebui să vedem recensământul doar sub aspectul demografic. Pe baza datelor, autoritățile vor elabora programele de dezvoltare, politicile publice pe termen mediu și lung (VIDEO)

Cătălin Manea: Nu ar trebui să vedem recensământul doar sub aspectul demografic. Pe baza datelor, autoritățile vor elabora programele de dezvoltare, politicile publice pe termen mediu și lung (VIDEO)
Foto: Facebook @ Cătălin Manea

România are o problemă cu piramida demografică, însă nu ar trebui să privim recensământul numai sub aspectul demografic, a explicat deputatul Cătălin Manea, prim-vicepreședinte în Partida Romilor Pro-Europa și reprezentant al romilor în Parlamentul României, joi, pe B1 TV, la „Actualitatea” cu Tudor Mușat.

Cătălin Manea, pe B1 TV: „Procesul de îmbătrânire este un fenomen care se petrece la nivelul tuturor statelor”

„Eu cred că nu ar trebui să vedem recensământul doar sub aspectul demografic. Este adevărat, procesul de îmbătrânire este un fenomen care se petrece la nivelul tuturor statelor, nu doar în România. Avem o problemă cu piramida demografică, care într-adevăr, în cazul României, nu arată cum ar fi trebuit să arate, adică cu foarte mulți copii la bază și, după aceea, către vârf direct proporțional cu vârsta. Piramida noastră demografică este atipică – și o spun și în calitate de vicepreședinte al Consiliului de Comunicare privind Recensământul”, a explicat deputatul.

Cătălin Manea consideră că perspectiva demografică „nu este una îmbucurătoare pentru noi”.

„Va avea o serie de implicații majore în politicile publice care vor trebui elaborate, în regândirea unor mecanisme pentru protejarea persoanelor vârstnice și mai ales în plan economic, pentru că vom avea în mod sigur o populație inferioară numeric care va trebui să susțină o populație majoritară care nu mai contribuie la bugetul de stat, respectiv pensionarii, dar asta este o demografie în următorii 10, 15, 20 de ani”, a adăugat el.

„Recensământul populației și al locuințelor a cules, prin intermediul celor două chestionare aplicate la nivelul gospodăriei și la nivelul persoanelor, o serie de informații care, acum, la finalizare, sunt în agregare. Așteptăm datele oficiale de la Institutul Național de Statistică, iar pe baza acestor informații, repet, extrem de importante pentru statul român, Guvernul României, Parlamentul României, autoritățile administrației publice locale vor trebui să țină cont de aceste date și pe baza acestor date vor elabora programele de dezvoltare, politicile publice pe termen mediu și lung”, a mai spus Cătălin Manea.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
22:03 - Trăian Băsescu, lăsat fără microfon în Parlamentul European în timp ce enumera lideri europeni care „s-au pus în slujba lui Vladimir Putin” (VIDEO)
21:58 - Un avion NATO specializat în misiuni de spionaj, strategice și tactice survolează în cerc teritoriul României
21:55 - Alina Petre nu și-a pierdut speranța în dragoste. Fosta noră a lui Virgil Măgureanu vrea să se căsătorească din nou: „Voi face pasul când va veni momentul”
21:34 - Rareș Bogdan, despre aderarea la Schengen: Mi s-a spus că în cazul Finlandei lucrurile sunt complet schimbate / Nu cred că premierul Olandei mai are vreun motiv să se opună. Ar fi o jignire pentru poporul român (VIDEO)
21:14 - Revolta lui Aurel Pădureanu după moartea actorului Alexandru Arșinel: „Omul acesta trebuia să fie îngropat cu onoruri militare. Să le fie rușine!”
20:58 - Crimă de thriller polițist la Cernăuți: un pedofil a ucis o polițistă de doar 22 ani care l-a surprins în apropierea școlii. Criminalul a fost prins și…declarat mort de colegii tinerei
20:58 - 4 avioane de vânătoare rusești au intrat în spațiul aerian al Poloniei și în cel al Suediei
20:35 - Cristian Tudor Popescu, despre „bășina nucleară, violatorul impotent și porumbeii păcii”. Comentariul incisiv al gazetarului
20:32 - Cântăreața Jo și-a făcut prima operație estetică la 28 de ani: „Sunt mega încântată de rezultat / Nu mi se pare greșit să facem schimbări” (FOTO)
20:09 - Cătălin Drulă critică dur PSD și PNL: Acuzații reciproce despre care are infractorii mai mari. Acesta este falimentul moral deplin al proiectului deplin al proiectului Iohannis – România Anormală