HALUCINANT! O ŢIGARĂ aprinsă în subteran, CAUZA EXPLOZIEI ce a ucis doi oameni în Mina Uricani

HALUCINANT! O ŢIGARĂ aprinsă în subteran, CAUZA EXPLOZIEI ce a ucis doi oameni în Mina Uricani

La cinci luni de la tragedie, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Hunedoara a finalizat ancheta în cazul exploziei din subteranul Minei Uricani. Potrivit inspectorilor, deflagraţia a fost cauzată de aprinderea unei ţigări într-un loc nepermis în care exista o concentraţie de metan, a informat vineri ITM într-un comunicat remis presei.

Explozia din 30 octombrie 2017, produsă în subteranul Minei Uricani, s-a soldat cu patru victime, din care două persoane au decedat – unul dintre mineri chiar în zona deflagraţiei, iar al doilea, în Spitalul de Arşi din Bucureşti, din cauza arsurilor grave suferite.

„Urmarea analizării tuturor documentelor, din coroborarea declaraţiilor martorilor cu nota de constatare la faţa locului şi cu concluziile expertizei tehnice efectuate de către INCD INSEMEX Petroşani, cauza producerii evenimentului din data de 30.10.2017, ora 7.00, de la Mina Uricani, o constituie utilizarea rechizitelor de fumat într-un spaţiu în care exista o acumulare de metan, care a provocat o explozie de mică intensitate a amestecului aer-metan format pe aliniamentul Planului înclinat nr. 15, între prima atacare şi suprafaţă. Metanul a provenit din spaţiul exploatat prin construcţiile de izolare ale celor două atacări aferente planului înclinat nr. 15”, se arată într-un comunicat al ITM Hunedoara, potrivit Agerpres.

Ancheta ITM Hunedoara în acest caz a durat aproape cinci luni, deoarece, potrivit instituţiei, a fost nevoie de o expertiză tehnică pe care au efectuat-o „cu mare atenţie şi profesionalism” specialiştii de la INSEMEX Petroşani.

Dosarul complet, cuprinzând procesul verbal de cercetare, declaraţiile, expertizele şi anexele a fost înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Petroşani care urmează să încadreze faptele conform Codului penal.

Potrivit specialiştilor ITM, cu toate că o hotărâre de guvern din anul 2006 interzice „cu desăvârşire” utilizarea sau folosirea flăcării deschise, ori introducerea de ţigări, chibrituri, brichete sau telefoane mobile în exploatările miniere de subteran, ancheta efectuată în acest caz a demonstrat că nu au fost respectate prevederile actului normativ.

De asemenea, s-au mai constatat şi alte încălcări ale normelor de securitate şi sănătate în muncă prin faptul că persoanele responsabile nu au îndeplinit cerinţele din fişa postului referitoare la efectuarea de controale pe linia introducerii de ţigări sau alte obiecte denumite generic „rechizite de fumat”, precum şi cele pe linia măsurării concentraţiilor de metan.

Ancheta ITM Hunedoara a concluzionat că „factorul uman a fost decisiv în declanşarea exploziei de la Mina Uricani”. Cu toate că deflagraţia a fost de mică intensitate, ea a condus la decesul a două persoane.

ITM Hunedoara mai arată că pe parcursul anului 2017 inspectorii de muncă au efectuat la unităţile miniere din Valea Jiului un număr de 173 zile de control, soldate cu 20 controale la Societatea de Închideri de Mine Valea Jiului şi 25 controale la Complexul Energetic Hunedoara SA.

„Sperăm ca pe viitor să nu mai avem parte de asemenea evenimente nefericite şi nedorite, ITM Hunedoara făcând tot ceea ce este posibil pentru a depista încălcările legislaţiei muncii”, se mai arată în comunicat.

Tags:
Ultima oră
22:34 - Grindină și furtuni puternice în Galați și în Brăila. Zeci de copaci au distrus autoturisme, vântul a smuls acoperișul unui bloc și l-a aruncat pe o mașină
22:16 - Sorin Cîmpeanu, despre schimbările în structura anului școlar: Voi susține nevoia de extindere a perioadei de cursuri (VIDEO)
21:58 - Dezastru la Titularizare. Sorin Cîmpeanu: Am avut 34.000 de candidați, doar 11.000 au luat peste 7. Au fost 15 note de 1. Avem probleme și cu profesorii corectori – 97% din note au fost schimbate după contestații (VIDEO)
21:56 - Profesorii, a doua cea mai vaccinată categorie profesională. Sorin Cîmpeanu, precizări cu privire la testarea periodică a cadrelor didactice (VIDEO)
21:35 - În ce condiții ar putea fi vaccinați anti-COVID elevii, la școală. Precizările ministrului Sorin Cîmpeanu (VIDEO)
21:31 - Cazul românului reținut în Cipru. MAE: Instanța a pronunțat o pedeapsă privativă de libertate pentru încălcarea embargoului impus pentru partea de nord a Republicii. Decizia nu e definitivă
21:22 - Sorin Cîmpeanu, despre testarea elevilor în școli: Există 5.000 de teste la nivelul fiecărui județ, ce vor putea fi folosite în cazul în care apar simptome
21:14 - Sorin Cîmpeanu: „Sunt convins că școala va începe pe 13 septembrie, cu prezență fizică. Am dreptul să-mi manifest acest optimism”. Pe ce se bazează ministrul Educației
21:03 - Emilian Imbri, despre medicii care nu se vaccinează anti-COVID: Nu înțeleg ce caută în meseria asta. Îi rog să se vaccineze pentru a demonstra că au ajuns la un nivel intelectual! (VIDEO)
20:51 - Controalele pe litoral se intensifică, după creșterea incidenței cazurilor de COVID-19 în județul Constanța