Ce se întâmplă cu taxa de 2% impusă companiilor din energie. Decizie de ULTIMĂ ORĂ luată de ANRE

Ce se întâmplă cu taxa de 2% impusă companiilor din energie. Decizie de ULTIMĂ ORĂ luată de ANRE

A fost amânat termenul până la care companiile din energie trebuie să-și anunțe cifra de afaceri pentru calcularea contribuției de 2%, pentru o dată la care va fi comunicată ulterior, potrivit deciziei luate de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), transmite profit.ro.

Vestea vine în contextul în care ALDE, al doilea partid de guvernământ, a declarat că este pentru eliminarea acestei taxe.

În orice caz, tot marți, scrie profit.ro, secretarul de Stat Doru Vișan a anunțat că Ministerul Energiei a cerut Guvernului prorogarea cu un an a termenului de aplicare a contribuției bănești de 2% din cifra de afaceri pe care trebuie să o plătească operatorii din energie către ANRE.

Termenul expira miercuri, 20 februarie, dar pentru că nu a primit cifrele companiilor, ANRE ar fi trebuit să factureze contribuția datorată „pe baza unei valori a cifrei de afaceri la o valoare egală cu contribuția percepută de ANRE în anul 2018”. Suma ar fi echivalat cu 0,1-0,2%, și nu 2% din cifra de afaceri.

Publicația a explicat că, potrivit unui nou proiect de ordin ANRE, care este încă în dezbatere publică, termenul rămâne același, însă în absența cifrei de afaceri transmise de companii, ANRE calculează taxa de 2% pe baza ultimei cifre de afaceri raportate la Ministerul Finanțelor Publice, care includea întreaga activitate a acestora, nu numai cea legată de producerea, furnizarea sau distribuția de energie electrică și gaze naturale.

Spre exemplu, explică ea, dacă, de exemplu, OMV Petrom nu transmite cifra de afaceri pentru activitățile licențiate până pe 20 februarie, ANRE îi va impune o contribuție de 2% pe întreaga cifră de afaceri, inclusiv pe cea din vânzarea de produse petroliere și carburanți.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`