CORONAVIRUS | Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor include România pe lista celor 23 de state unde situația epidemiologică provoacă „o gravă îngrijorare”

CORONAVIRUS | Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor include România pe lista celor 23 de state unde situația epidemiologică provoacă „o gravă îngrijorare”
Foto: pixabay.com

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) include România în rândul țărilor care provoacă „o gravă îngrijorare” din punctul de vedere al evoluției pandemiei de coronavirus. Instituția a elaborat o serie de criterii pentru a clasifica situația epidemiologică din fiecare țară. Astfel, statele incluse în categoria celor care provoacă ”o gravă îngrijorare” sunt cele în care ratele de pozitivare sunt mai mari sau egale cu 3% și care întregistrează totodată un număr mare de contaminări în rândul persoanelor vârstnice și o rată ridicată a mortalității.

ECDC: România, pe lista țărilor europene cu o situație epidemiologică extrem de îngrijorătoare

Concret, potrivit datelor publicate vineri, pe lista celor 23 de țări europene în care evoluția pandemiei este extrem de îngrijorătoare se află: Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Cehia, Danemarca, Franța, Ungaria, Islanda, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Slovacia, Spania, Suedia și Regatul Unit.

Specialiștii europeni mai menționează că deși în aceste state a fost constatată o creștere a numărului de testări, ceea ce a dus la identificarea unor cazuri suplimentare de pacienți asimptomatici sau care prezintă forme ușoare ale COVID-19, înmulțirea testelor nu explică în totalitate actualul tablou epidemiologic din aceste țări.

Creșterea numărului de teste prelucrate, alături de creșterea numărului de spitalizări și de pacienți cu coronavirus internați în secțiile de terapie intensivă, indică faptul că riscul de contaminare pentru populația din aceste țări este foarte mare.

”Noua evoluție a epidemiei în țările europene pune o problemă majoră de sănătate publică, majoritatea țărilor având o situație epidemiologică foarte îngrijorătoare. (…) Impactul în ceea ce privește presiunea asupra serviciilor de sănătate și a mortalității devine din ce în ce mai evident. Cu niveluri ridicate de transmitere, protejarea persoanelor vulnerabile devine mai dificilă și este inevitabil ca mai mulți dintre aceștia să se contracteze forme serioase”, a declarat Andrea Ammon, șefa ECDC, potrivit AFP.

În aceste condiții reprezentanții Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor cer o „acțiune imediată”.

Potrivit celui mai recent raport al ECDC, doar șase state europene au o stiuație epidemiologică stabilă. Este vorba despre Cipru, Estonia, Finlanda, Grecia, Liechtenstein și Norvegia.

Probabilitatea infecției pentru populația din aceste țări este în general scăzută. Cu toate acestea, pentru persoanele vulnerabile, inclusiv persoanele în vârstă și cele cu alte afecțiuni medicale, impactul infecției este evaluat ca fiind foarte mare, rezultând un risc general moderat.

România a depășit pragul de 5.000 de cazuri zilnice de infectare cu noul coronavirus

România a depășit, vineri, pragul de 5.000 de cazuri zilnice de infectare cucoronavirus. Potrivitdateloranunțate de Grupul de Comunicare Strategică, în ultimele 24 de ore, la nivel național, au fost înregistrate 5.028 de cazuri noi deCOVID-19. Astfel, numărul îmbolnăvirilor confirmate de la debutul pandemiei pe teritoriul României a ajuns la 201.032. În același timp,144.429 de pacienți au fost declarați vindecați.

Totodată, de joi până vineri, încă 82 de decese legate de această boală infecțioasă au fost înregistrate în România, bilanțul total al victimelor, la nivel național fiind de 6.245.

În acest moment, în spitalele de profil din țară, numărul total de persoane internate cuCOVID-19este de 10.427, dintre care 782 de pacienți sunt internați în secțiile de terapie intensivă.