CORONAVIRUS | Nelu Tătaru: O parte a populaţiei nu era așa vitează în martie, aprilie

CORONAVIRUS | Nelu Tătaru: O parte a populaţiei nu era așa vitează în martie, aprilie
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat, în contextul pandemiei de coronavirus și a creșterii numărului de cazuri, că are o dezamăgire, mai exact, spre deosebire de martie – aprilie, când oamenii respectau mai strict regulile, acum lumea este mai ”vitează”.

Mai precis, întrebat la Digi24 daca are vreun regret privind situaţia pandemiei în România, ministrul Sănătății a răspuns: „Nu neapărat părere de rău, o dezamăgire poate, o parte a populaţiei pe care nu o vedeam în martie, aprilie, atât de vitează ca acum. Ţinem minte toți acea linişte de pe străzile noastre din martie, aprilie, acel moment și acea liniște, acea colaborare, acea răbdare, a făcut ca noi pana acum câteva săptămâni să ave 0,6-0,7 ca (rata de) transmitere, să ajungem la o liniște și la niște măsuri de relaxare. Amânarea măsurilor de relaxare de la 1 iulie, trebuie să fie un semnal pentru toată lumea. Noi l-am dat”.

Nelu Tătaru, despre anul școlar 2020 – 2021: La sfârșitul lunii august vom ști ce vom face în septembrie

Cât despre noul an școlar, respectiv 2020 – 2021, Nelu Tătaru a spus că în perioada verii va fi gestionată fiecare etapă a pandemiei, pentru a ști ce măsuri trebuie luate în septembrie, când va începe noul an școlar.

„Ne vom gestiona perioada de vară, vom evalua fiecare etapă, și aproape de septembrie vom vedea care e situația. La sfârșitul lunii august vom lti ce vom face în septembrie”, a afirmat oficialul.

Mai mult, sfatul ministrului Sănătății este ca toți românii să fie precauți, deoarece există încă „o cocoașă a acestui moment pandemic”.

Întrebat dacă am putea asista la o închidere a teraselor, Nelu Tătaru a răspuns că ar putea fi amânate anumite deschideri programate.

„Am putea amâna anumite deschideri programate. Există județe cu câte o mie de cazuri sau mai mult, care au o transmitere comunitară mai accentuată ca altele”, a menționat acesta.

Cât despre sistemul medical, ministrul Sănătății a fost întrebat dacă acesta va mai face față numărului mare de cazuri de coronavirus, iar Nelu Tătaru a spus că: „La început unii s-au temut și situația a fost gestionată. Acum am luat-o de la capăt. Marea parte rămâne angrenată, multe mesaje ne spun unde e răbdarea pe care am avut-o. Le explicăm celor de la HORECA, le-am spus că nu toți trebuie să plătim pentru cei care nu respectă regulile. Sunt oarecum dezamăgit de o parte a populației, pe care nu o vedeam atât de vitează în martie-aprilie. Ajunseserăm la o transmitere de 0,6-0,7. Amânarea relaxării de la 1 iulie e un semnal pentru toată lumea. Dacă nu se gândesc la guvern și corp medical, vom ajunge ca sănătatea acestui popor să fie pusă în pericol”.

Bilanțul persoanelor infectate cu Covid-19 din România

România se confruntă, în ultima perioadă, cu o accelerare a cazurilor de infectare cu noul coronavirus.

Cu toate acestea, luni, 06 iulie, Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, în raportul zilnic, că au fost diagnosticate cu COVID-19 la nivel național 29.223 de persoane, dintre care 250 reprezintă cazuri noi de îmbolnăvire, la un număr total de 771.482 de teste prelucrate.

Din numărul total de pacienți confirmați cu infecție cu coronavirus, 1.768 au murit, dintre care 18 în ultimele 24 de ore, 227 sunt internați în secțiile de terapie intensivă din România, iar 21.413 au fost externați, dintre care 20.213 de pacienți vindecați și 1.200 de pacienți asimptomatici, externați la 10 zile după depistare.

Ultima oră
16:37 - Primăria Cluj-Napoca a interzis centralele pe gaz la blocurile noi
16:36 - Boris Johnson pregătește revenirea la normalitate în Marea Britanie. Cifrele COVID, pe un trend descendent
16:24 - Florin Cîțu: Scăderea TVA la gaze și energie electrică nu a fost susținută. Cererea este inelastică, ceea ce înseamnă că prețul nu va scădea
16:14 - Ministrul Muncii, Marius Budăi, anunță reintroducerea șomajului tehnic pentru angajații afectați de pandemie
16:03 - Iulian Fota: Știm concentrarea de trupe și capabilitățile rusești, dar asta nu înseamnă că Rusia o să și invadeze Ucraina. Cred că deja se produce o detensionare ușoară / Nu există nicio fractură în relația SUA – UE
15:51 - Novak Djokovic, prima apariție publică după scandalul din Australia și revenirea în Serbia. Tot fără mască
15:29 - ANPC: 94 de controale la furnizori de energie și gaze. Au fost date amenzi de 645.000 lei. Facturile eronate vor fi recalculate
15:08 - Alecsandru Dunaev, detalii despre scenele pasionale alături de Mara Oprea, în serialul Adela de la Antena 1: Există o chimie între noi
15:07 - Virgil Popescu: Furnizorii au obligația să recalculeze facturile emise eronat fără penalități în termen de 15 zile, timp în care se suspendă inclusiv o eventuală plată. Debranșările, interzise pe perioada OUG (VIDEO)
15:03 - Florin Cîţu: Pentru mine, certificatul verde COVID e o prioritate / Trebuie să discutăm în coaliţie măsurile şi apoi să ieşim cu ele public