CORONAVIRUS | Primele doze de vaccin de la AstraZeneca se distribuie duminică în ţară

CORONAVIRUS | Primele doze de vaccin de la AstraZeneca se distribuie duminică în ţară
Foto: pixabay.com

Primele doze de vaccinuri de la AstraZeneca, a ajuns duminică dimineaţă la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”. Acestea vor fi distribuite în cursul zilei de astăzi către centrele regionale din Cluj, Craiova, Iaşi şi Timişoara.

81.000 de doze de vaccin AstraZeneca vor fi distribuite către centrele regionale

”Transportul dozelor de vaccin va fi asigurat terestru, cu autospecialele Ministerului Apărării Naţionale. Vaccinurile sunt transportate în condiţii optime de siguranţă, cu respectarea lanţului de frig, la temperatura de +2 – +8 grade celsius”, anunţă, printr-un comunicat de presă, Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).

Dozele vor fi distribuite astfel: Centrul Regional de Depozitare Cluj: 23.400 doze; – Centrul Regional de Depozitare Craiova: 15.300 doze; – Centrul Regional de Depozitare Iaşi: 25.200 doze; – Centrul Regional de Depozitare Timişoara: 17.100 doze.

În urma recomandărilor transmise de Ministerul Sănătăţii, Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), precum şi de Grupul Ştiinţific din CNCAV, ţinând cont de precizările din Rezumatul Caracteristicilor Produsului (RCP) şi de studiile disponibile până la momentul autorizării condiţionate de punere pe piaţă, în România, vaccinarea împotriva COVID-19 cu vaccinul AstraZeneca este recomandată pentru grupa de vârstă 18-55 de ani, cu posibilitatea creşterii acestui interval, în funcţie de apariţia noilor date ştiinţifice. De asemenea, intervalul de timp recomandat între cele două doze este de 8 săptămâni.

Pentru gestionarea cu eficienţă a procesului de vaccinare la nivel naţional, Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a elaborat şi transmis personalului specializat Procedura de vaccinare împotriva COVID-19 cu AstraZeneca, document care prevede condiţiile şi modul de stocare, depozitare, transport şi distribuţie, cu respectarea lanţului de frig, monitorizarea reacţiilor, precum şi managementul stocurilor şi al pierderilor.

Florin Cîțu, despre vaccinul AstraZeneca: În luna februarie ar trebui să avem cel puţin 600.000 de doze

Amintim că premierul României, Florin Cîțu, a declarat, sâmbătă, la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar „Dr. Carol Davila”, după ce a făcut rapelul pentru vaccinul anti-Covid, că în această lună ar trebui să avem cel puţin 600.000 de doze de AstraZeneca.

„Câteva informaţii despre AstraZeneca care vine în România şi în luna februarie ar trebui să avem cel puţin 600.000 de doze. Începem programarea din 10 februarie, pentru AstraZeneca, persoane între 18 şi 55 de ani şi vom avea 180 de cabinete noi pentru AstraZeneca. Cred că de mâine (duminică – n.r.) încep să fie distribuite 81.600, dar programarea va începe din 10 februarie, deci avem şi această lună, începem să avem din ce în ce mai multe”, a spus oficialul.

Acesta a mai afirmat că începând cu luna martie programul de vaccinare se va accelera.

„Cred că luna februarie a fost o provocare pentru campania de vaccinare, deşi am rămas în topul din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte numărul de vaccinări, dar începând cu luna martie vin din ce în ce mai multe doze şi programul de vaccinare se va accelera, vom trece de 50.000 de vaccinări pe zi, cred că din luna martie şi vom merge către acea ţintă de 100.000 pe care ne-am propus-o de la început”, a precizat el.

Urmăriți B1TV.ro și pe