CORONAVIRUS | Raed Arafat: Este foarte important ca oamenii să se vaccineze împotriva gripei sezoniere. Am putea să ne trezim cu fenomenul COVID-flu

CORONAVIRUS | Raed Arafat: Este foarte important ca oamenii să se vaccineze împotriva gripei sezoniere. Am putea să ne trezim cu fenomenul COVID-flu
Foto: Hepta

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), atrage atenția asupra faptului că în acest an este foarte important ca românii să se vaccineze antigripal, în contextul în care gripa sezonieră se va suprapune cu pandemia de coronavirus. Dacă oamenii se vor infecta și cu virusul gripal, și cu noul coronavirus, vom asista la fenomenul COVID-flu, care va fi foarte greu de gestionat de sistemul medical, avertizează Arafat.

Raed Arafat insistă că românii ar trebui să se vaccineze antigripal: ”Am putea să ne trezim cu fenomenul COVID-flu”

„Este foarte important caoamenii să se vaccineze, mai ales persoanele vulnerabile, cele în vârstă să se vaccineze împotriva gripei sezoniere.Cu asta scad măcar o parte din risc! Dacă se infectează și cu COVID am putea să ne trezim cu fenomenul COVID-flu și va fi foarte greu și pentru medici.

Eu am speranța că vom putea să controlăm măcar să rămână un platou și să înceapă să scadă prin măsurile care să iau, dar speranța asta nu poate să depinde numai de noi și populația cred că în ultima perioadă a sesizat seriozitatea situației și datorită acestui lucru eu am speranța și mai mare ca un număr mai ridicat de populație să fie mai atentă și să respecte regulile și cu asta poate că reușim să controlăm situația și să începem să vedem o scădere”, a declarat Raed Arafat, la Antena 3, adăugând și faptul că Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat că descoperirea unui vaccin eficient împotriva noului coronavirus nu va rezolva situația, pentru că este nevoie de miliarde de doze pentru a orpi răspândirea SARS-CoV-2.

În sezonul rece, pandemia de coronavirus se va suprapune cu numeroase alte afecțiuni respiratorii

De altfel, la nivel mondial, există îngrijorări cu privire la modul în care va fi gestionată, în următoarele luni, suprapunerea pandemiei de coronavirus cu numeroasele afecțiuni respiratorii, specifice sezonului rece. Asta în condițiile în care, toate acestea generează simptome foarte asemănătoare. În plus, se știe deja că un pacient poate fi infectat în același timp cu SARS-CoV-2 și cu virusul gripal, co-infecție care se poate dovedi a fi fatală în unele cazuri.

În luna septembrie, odată cu începerea școlilor, se răspândește rinovirusul, principala cauză a răcelii comune. Impactul acestuia începe să scadă în momentul în care cei mai mulți dintre copii sunt expuși la el. Ulterior, în octombrie sau noiembrie, se declanșează virusul respirator sincitial (VRS), care provoacă răceli ușoare la oameni de toate vârstele. Există însă și cazuri când pacienți foarte tineri sau foarte bătrâni pot să dezvolte forme grave ale infecției cu acest virus. După ce VRS pierde din intensitate, de la începutul iernii și până în primăvară, este perioada epidemiei anuale de gripă.Iar în următorul sezon rece, toate acestea se vor manifesta pe fondul pandemiei de coronavirus, care art putea cunoaște o explozie a îmbolnăvirilor, potrivit experților.

Situația cazurilor de coronavirus în România

Cele mai recente date anunțate, duminică, de Grupul de Comunicare Strategică , arată că la nivel național au fost diagnosticate cu noul coronavirus 53.186 de persoane la un număr total de 1.240.273 de teste prelucrate, dintre care 1.075 reprezintă cazuri noi la 14.215 de teste. Din numărul total de pacienți confirmați cu COVID-19, 27.592 au fost declarați vindecați și 4.777 de asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare, 2.413 au murit, dintre care 34 în cele mai recente 24 de ore cuprinse în raportare, iar alți 412 sunt internați în secțiile de terapie intensivă din țară.