COVID-19: Numărul unităților de învățământ care au intrat în scenariul roșu a ajuns la 3.493

COVID-19: Numărul unităților de învățământ care au intrat în scenariul roșu a ajuns la 3.493
Sursa Foto: www.dreamstime.com

Numărul unităților de învățământ care au intrat în scenariul roșu a ajuns la 3.493 de școli și grădinițe la nivel național. De asemenea, 4.956 de unităși se află în Scenariul 2 (mixt), informează, joi, Ministerul Educaţiei şi Cercetării (MEC).

Situația unităților de învățământ în pandemie

În conformitate cu datele transmise de inspectoratele şcolare judeţene şi al municipiului Bucureşti, joi, la ora 12,00, se înregistra următoarea situaţie:

9.207 unităţi de învăţământ în Scenariul 1: participarea zilnică (faţă în faţă) a tuturor preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie sanitară.

4.956 de unităţi de învăţământ în Scenariul 2. Acesta presupune participarea zilnică (faţă în faţă) a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a şi a XII-a, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie, respectiv revenirea parţială (prin rotaţie de una-două săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu şi liceu, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie.

3.493 de unităţi de învăţământ în Scenariul 3 – implică participarea tuturor preşcolarilor şi elevilor la activităţi/lecţii online.

„Menţionăm că dintre cele 3.493 de unităţi aflate în această situaţie, 377 de unităţi de învăţământ figurează în acest scenariu din cauza cazurilor de COVID-19 înregistrate, iar 3.116 unităţi de învăţământ – ca urmare a ratei de incidenţă a cazurilor din localitatea în care funcţionează ori a infrastructurii şcolare/şcoli în care se execută diverse lucrări de reabilitare”, afirmă MEC.

Se cere redeschiderea școlilor

În contextul în care numărul cazurilor de coronavirus a crescut atingând un nou record, Asociația Școlilor Particulare contestă în instanță închiderea școlilor și a grădinițelor de către Comitetele pentru Situațiid e Urgență, constituite la nivel local, în contextul pandemiei de coronavirus. Asociația redeschiderea școlilor și grădinițelor ale căror cursuri au fost suspendate ca urmare a creșterii rateid e incidență a cazurilor de coronavirus.

Solicitarea se referă la toate grădinițele și școlile, indiferent că sunt de stat sau private, iar decizia a fost luată în adunare generală a ASP la care au participat reprezentanții a peste 250 unități școlare particulare din toată țara, precizează organizația.

Asociația anunță că plângerea prealabilă o să fie depusă vineri, 30 octombrie 2020, în Municipiul Cluj-Napoca și în Municipiul Brașov urmând ca la începutul săptămânii viitoare să fie depusă în toate județele și localitățile în care comitetele pentru situații de urgență au hotărât suspendarea cursurilor față în față din unitățile de învățământ de stat și particulare.