De ce lipsește Euthyrox din farmacii. Medicamentul ar putea fi produs în România

De ce lipsește Euthyrox din farmacii. Medicamentul ar putea fi produs în România

Deși ne aflăm în plină pandemie de coronavirus și toată atenția publică se concentrează către soluționarea crizei sanitare, pacienții din România se confruntă cu o mare problemă cauzată de lipsa din farmacii a unui medicament esențial. Este vorba despre Euthyrox, vital pentru 500 de mii de pacienți români cu afecțiuni tiroidiene. Acesta lipsește de la începutul anului din farmaciile din România.

Euthyrox este de negăsit în farmaciile din România, deși ar putea fi produs și în țara noastră

Cum s-a ajuns la această situație? Producătorul spune că aduce în cantitățile necesare, ba chiar mai mari decât acum un an, dar aceste medicamente nu ajung în farmacii. Pe de altă parte farmaciile spun că primesc doar câteva cutii și că le desfac și eliberează doar câte o folie la fiecare pacient.

Întrebată despre această situație, Agenția Națională a Medicamentului susține că s-au luat măsuri pentru remedierea problemelor. Evaluarile întreprinse de ANMDMR spun că consumul de levotiroxină, a crescut cu până la 50% în perioada ianuarie – februarie 2020, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Acest fapt a determinat Agenția sa solicite companiei producătoare suplimentarea cantităților disponibile pentru piața românească.

În ciuda suplimentarii cantităților puse pe piață în luna aprilie, se constată încă discontinuitate în aprovizionarea farmaciilor, în toată țara, așa cum au susținut pentru B1.RO reprezentanții pacienților.

O opinie despre această criză a fost formulată și de ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru. Acesta a declarat, marţi, întrebat la Alba Iulia despre discontinuitatea care persistă în aprovizionarea farmaciilor cu Euthyrox, că deși sunt cantităţile necesare, distribuitorii preferă să vândă medicamentele în alte ţări, unde medicamentul costă mai mult. Ministrul a preccizat în acest sens că ar putea fi luată în calcul o creştere a preţului.

„Din informaţiile noastre, pe care le avem în acest moment, sunt cantităţile necesare. Noi rămâne să verificăm în farmacii, dar rămâne să verificăm şi distribuitorii. În condiţiile în care unii optează pentru politică de preţ, creşterea preţurilor, în condiţiile în care la noi plătesc 7 lei şi în alte ţări plătesc 12 euro, acei distribuitori preferă să meargă în partea cealaltă. Mai este şi partea în care, să spunem, de grijă sau de temere, mai luăm şi mai facem şi câte un depozit acasă”, a afirmat ministrul Sănătăţii.

Premierul susține că medicamentul ar putea fi produs și în România

Premierul Ludovic Orban a declarat, miercuri, întrebat despre problemele care există privind achiziționarea Euthyrox, medicament folosit de pacienții cu afecțiuni tiroidiene, și faptul că se găsește în cantități mici în farmacii, că va fi încercată o introducere a acestui medicament în fabricație în România, fără a oferi un orizont de timp în care acest lucru se va întâmplă.

“Nu sunt specialist, nu cunosc în detaliu procedurile de autorizare, acest răspuns vă poate fi dat de cineva care este de specialitate, de la Ministerul Sănătăţii sau de la Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale”, a mai spus Orban.