Epidemiologul Emilian Popovici: În România, tulpina britanică de SARS-COV-2 va deveni dominantă în 3 săptămâni

Epidemiologul Emilian Popovici: În România, tulpina britanică de SARS-COV-2 va deveni dominantă în 3 săptămâni
Foto: Pixabay

Tulpina britanică de SARS-COV-2 va deveni dominantă în curând, în România. În opiniadr. epidemiolog Emilian Popovici, pentru tulpina mutantă, este vorba despre aproximativ 3 săptămâni.

„Peste tot, chiar dacă e vorba de varianta britanică, de cea sud-africană sau braziliană, aceste variante cu tranmisibilitate mai crescută au devenit dominante. Nu trebuie să ne așteptăm la altceva decât ca această variantă să ajungă dominantă în detrimentul celorlalte variante care au fost circulate.

Practic, e doar o problemă de timp până când acest lucru se va întâmpla și sunt persoane avizate care consideră că orizontul de timp e de aproximativ 3 săptămâni ca această variantă să devină dominantă. Ne așteptăm la acest lucru”, a declarat Popovici pentru Digi24.

Din ce în ce mai multe zone „roșii”

Informația cu privire la tulpina britanic[vine în contextul în care orașele Cluj Napoca și Brașov intră în scenariul roșu, din cauza numărului mare de infectări.

În acest moment, Maramureș și Timiș sunt județele cu cea mai mare rată de infectare. În Timiș, rata de infectare a crescut la 3.89, potrivit datelor din ultimele 24 de ore, iar Maramureș ar intra în scenariul roșu sâmbătă. În prezent, rata de infectare în județul din nord-vest este de 2.99, extrem de aproape de pragul de 3.00, care marchează scenariul roșu.

Al treilea județ după rata de infectare este Cluj, cu 2.51, urmat de Brașov – 2.34, București – 2.22, Ilfov – 2.22. Vezi aici lista completă.

Urmăriți B1TV.ro și pe