Fermierii români, disperați: „Vreți să aducem toată mâncarea de afară?”. Ministrul Agriculturii: „În 2022 vor exista două programe extrem de importante”

Fermierii români, disperați: „Vreți să aducem toată mâncarea de afară?. Ministrul Agriculturii: „În 2022 vor exista două programe extrem de importante
Foto: Adrian Ionut Chesnoiu / Facebook

Două programe esențiale pentru agricultorii români vor fi derulate în 2022, avertizează ministrul PSD Adrian Chesnoiu.

„În bugetul ministerului Agriculturii, pentru anul 2022, am pus, pentru prima dată în ultimii doi ani, două programe extrem de importante: reproducția la porc și pasăre. Care erau scrise, aveau act normativ pentru bugetare, aveau programul elaborat, schemă de finanțare, dar nu erau bugetate. Au finanțare și pe credite de angajament și pe credite bugetare.

Fermierii se înscriu, producția poate crește, dacă se implementează cu rapiditate și nu mai intervin și alte situații. Pentru că toți factorii aceștia de risc impacteaza în planurile de afaceri pe care fermierii le-au despus în vederea finanțării”, a declarat oficialul PSD, pentru Antena 3.

Agricultorii români, aduși în pragul disperării

Reacția lui Chesnoiu a venit după ce agricultorii au făcut un apel disperat pentru rezolvarea problemelor din domeniu, care au culminat cu explozia prețului la gaz, energie și îngrășăminte.

„Situația a ajuns inadmisibilă. Chiar vrem să nu mai avem zootehnie în România? Să aducem toată mâncarea de afară? Cu o creștere de costuri de 6-7 ori la electricitate și gaze, producătorii din zootehnie vor intra în faliment în șase luni. Vom avea diminuări de producție chiar din februarie, când vor începe să vină la plată facturile majorate din ianuarie. Va fi un dezastru.

Serios, chiar nu se gândește nimeni cum își poate continua activitatea un sector esențial pentru securitatea alimentară a României cu creșteri de costuri pe o zonă esențială de 6-7 ori? Solicităm Guvernului României să vină cu soluții pentru a mai putea vorbi de supraviețuirea sectorului de porc și pasăre în România.

Iar companiilor de utilități, care efectiv își bat joc de antreprenorii români din zootehnie și industria alimentară, le transmit doar atât: Să vă fie rușine pentru inconștiența de a pune în pericol producția de carne în România!

Sunteți niște asasini economici, asta sunteți! Nu există nicio justificare economică pentru majorarea de tarif pentru un produs sau serviciu furnizat de 6-7 ori de la o lună la alta. Pur și simplu nu există, mai lăsați-ne cu abureala!”, a transmis Vlad Macovei, președintele Asociației Forța Fermierilor, potrivit sursei citate.

Economistul Mircea Coșea: „Ministerul Agriculturii trebuie să ia măsuri imediate de stimulare a procesatorilor interni”

În această săptămână, economistul Mircea Coșea a lansat un avertisment deosebit de important pentru cetățenii țării și totodată, pentru fermieri.

„Prețurile la energie nu se vor tempera, că pe plan global au o tendință de creștere. În condițiile în care bugetele familiilor sunt limitate, veniturile sunt înghețate în cea mai mare parte, înseamnă că acest cost al energiei va afecta calitatea vieții. Atunci intervine o altă politică imediată, cea a politicilor agrare.

Ministerul Agriculturii trebuie să ia măsuri imediate de stimulare a procesatorilor interni, de aducere pe piață a produselor alimentare românești în cantități mari și la prețuri rezonabile”, a mai explicat Mircea Coșea, pentru B1 TV.

Ultima oră
14:30 - Greva STB e ilegală, a decis Tribunalul București. Instanța a dispus reluarea imediată a activităţii
14:14 - Jucătoarea lui Darren Cahill a produs surpriza zilei la Australian Open. Victorie în trei seturi cu Naomi Osaka, multiplă câștigătoare de Grand Slam
14:06 - Prognoza meteo pentru finalul lui ianuarie și luna februarie 2022. Zile geroase la începutul intervalului, când vin temperaturile de primăvara
14:02 - CORONAVIRUS | O localitate din Timiș are cea mai mare incidență – 27,83. Cum e situația la nivel național
14:00 - MAE: Solicitarea Rusiei de a reduce postura NATO în statele care au aderat după 1997 a fost deja respinsă fără echivoc ca inacceptabilă de către NATO. România va continua să susțină ferm importanța întăririi Flancului Estic
13:52 - Alexandru Rafila: Centrele ambulatorii de evaluare sunt destinate pacienților pozitivi, care au astfel ocazia să facă o investigație completă. Tratamentul antiviral administrat la timp este esențial (VIDEO)
13:38 - Marcel Ciolacu: Programul lui Alexandru Rafila începe să se vadă / Liderul PSD, către ministrul Sănătății: Indiferent cât veți fi de atacat, să mențineți același ritm! (VIDEO)
13:15 - Peste 170 de centre de evaluare a pacienților COVID, deschise în toată țara. HARTA
13:14 - Alexandru Rafila: Cel mai greu lucru de îndeplinit ține de recâștigarea încrederii oamenilor. Guvernul și premierul sprijină acest demers, iar asta demonstrează că politizarea sănătății e ceva greșit (VIDEO)
13:13 - Peste 5.400 de pacienți COVID-19 în spitale, cu 460 în plus față de ziua precedentă / Aproape 20.000 de cazuri noi la nivel național și 49 de decese în 24 de ore