Fermierii străini lucrează până în 5% din suprafața arabilă a României! Propaganda anti-occidentală, contrazisă de datele oficiale

Fermierii străini lucrează până în 5% din suprafața arabilă a României! Propaganda anti-occidentală, contrazisă de datele oficiale
foto: Pixabay

Fermierii străini lucrează până în 5% din suprafața arabilă totală a României, astfel că datele oficiale contrazic teza promovată de propaganda anti-UE conform căreia vectori externi cumpără masiv pământ românesc, potrivit ferimieriinromania.ro.

Așadar, străinii lucrează 422.000 de ha, potrivit Agerpres, care citează dintr-un document al Ministerului Agriculturii. Suprafața arabilă totală a României este de aproximativ 9.500.000 de ha. Prin urmare, străinii lucrează până în 5% din suprafața totală. Procentul vehiculat de propagandă variază între 40% și 60%, scrie lantulalimentar.ro, într-o analiză publicată pe site.

În orice caz, după aderarea la UE, România și-a asumat obligația de a permite cetățenilor europeni, persoane fizice, să achiziționeze terenuri pe teritoriul național.

Totuși, abia în 2014, Bucureștiul a legiferat această cerință europeană, deși firme din alte state europene exploatau deja terenuri agricole în țara noastră, încă dinainte de aderare. Internalizarea legislației europene a permis, practic, și persoanelor fizice din alte țări europene să devină proprietari, cu acte în regulă, în România, una dintre noile țări comunitare.

Acestea fiind spuse, imediat după legiferare, în presa din România – mai mult în nișa agricolă, dar și în cea mainstream, au apărut articole, luări de poziție și mesaje alarmiste, care susțineau că pământul românesc va fi acaparat de străini.

Laurențiu Baciu, lider al Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România, a fost unul dintre cei mai vehemenți contestatari ai dreptului cetățenilor străini de a cumpăra teren agricol în țara noastră.

Liviu Dragnea, deja fostul președinte PSD, a fost un alt promotor al limitării accesului la cumpărarea terenurilor agricole din România în cazul cetățenilor străini. Această idee a făcut parte din discursul său profund anti-european.

Ostilitatea unor mari fermieri și a unor politicieni români față de intararea pe piața funciară a unor jucători străini, în baza tratatelor europene, semnate de România, convine, desigur, Moscovei, ca orice fisură care apare între statele membre și proiectul european, dar nu putem pune neapărat pe seama propagandei rusești această atitudine. E mai degrabă o reacție a marilor fermieri români care se văd concurați în țară de jucători din alte state europene, atrași de prețurile mai mici ale terenurilor, de fertilitatea pământului și, de ce nu, de mediul economic și administrativ să-i spun mai permisiv, ca să nu-i spun corupt, mai scrie fermieriinromania.ro.

Ultima oră
00:13 - CDC avertizează: Varianta Delta a coronavirusului este mai contagioasă decât varicela şi poate provoca forme mai grave de boală
00:05 - Italia: Guvernul intenționează să plafoneze prețul la testele pentru COVID-19
23:43 - Paul Stănescu (PSD): Politica durerii în cot este deviza useristă exprimată perfect de Ovidiu Vizante, directorul CFR. Dacă USR-ului i-ar fi păsat de pasagerii blocați în tren, Vizante era acum acasă
23:40 - Unitatea 2 a CNE Cernavodă a fost reconectată vineri seara la Sistemul Energetic Național
23:15 - Valeriu Gheorghiță: Ne așteptăm ca în următoarele săptămâni varianta Delta să devină dominantă. Avem deja focare la nivel de comunitate
23:12 - Alexandru Rafila: Problema noastră majoră – noi avem doar jumătate din numărul cetățenilor vaccinați față de restul țărilor UE. Dacă vor fi îmbolnăviri, ele vor fi în mod evident mai grave (VIDEO)
23:04 - Alexandru Rafila, despre al patrulea val al pandemiei: „Evident, și noi o să fim afectați. Dacă discutăm despre persoane vulnerabile care nu s-au vaccinat, s-ar putea să avem probleme” 
22:48 - Raluca Turcan: Pentru prima dată, anul acesta avem mai mulți copii născuți din părinți români în străinătate decât în România, ceea ce pentru noi este dramatic
22:39 - Detașamentul Sky Guardians al României a luminat cerul deasupra zonei de antrenament Bemowo Piskie din Polonia
22:19 - Alin Stoica, prefectul Capitalei: La medici și profesori ar putea exista cel puțin o recomandare fermă de vaccinare; se poartă discuții la nivel guvernamental. Susțin restricțiile pentru cei nevaccinați (VIDEO)