Gospodăriile din România cheltuie pe alimente de două ori mai mult decât media din UE, arată raportul Eurostat

Gospodăriile din România cheltuie pe alimente de două ori mai mult decât media din UE, arată raportul Eurostat
foto: Pixabay

Gospodăriile din Uniunea Europeană au cheltuit 956 de miliarde de euro, echivalentul a 6,8% din PIB-ul UE, pe alimente și pe băuturi non-alcoolice în anul 2019, arată datele publicate luni de Eurostat.

Gospodăriile din România cheltuie pe alimente de două ori mai mult decât media din UE

La nivelul UE, cheltuielile pe alimente și băuturi non-alcoolice reprezintă 13% din totalul cheltuielilor de consum și se clasează pe poziția a treia la nivel de cheltuieli ale gospodăriilor, după cele pe „locuințe, apă, electricitate, gaze și alte contribuții”, care au avut o pondere de 23,5%, și cele pe „transporturi” (13,1%).

Gospodăriile din România au alocat 26% din cheltuielile totale de consum pe alimente și băuturi non-alcoolice, fiind pe prima poziție în ierarhie la nivelul UE. Ele sunt urmate în clasament de gospodăriile din Lituania (20,2%) și Estonia (19,3%). La polul opus se regăsesc gospodăriile din trei state membre, care au alocat fiecare sub 10% din totalul cheltuielilor – Irlanda (8,6%), Luxemburg (8,9%) și Austria (9,7%).

Între anii 2009 și 2019, ponderea de cheltuieli pe alimente a scăzut sau a rămas stabilă în majoritatea statelor UE. Principala scădere a fost înregistrată în Lituania (de la 25,4% din totalul cheltuielilor înregistrate de gospodării în 2009, la 20,2% în anul 2019, o cădere de 5,2 puncte procentuale). Lituania este urmată de Malta (-3,5 puncte procentuale) și Polonia (-3 puncte procentuale).

În contrast, cheltuielile gospodăriilor au crescut în șapte state membre ale UE. Cele mai mari creșteri au fost înregistrate în Cehia (de la 14,2% în 2009, la 15,5% în 2019, adică un plus de 1,3 puncte procentuale), Slovacia (+1,1 puncte procentuale), Ungaria (+0,5 puncte procentuale) și Țările de Jos (+0,4 puncte procentuale).

În România, la fel ca în UE în ansamblul său, cea mai mare pondere a cheltuielilor efectuate de gospodării s-a dus către zona de „locuințe, apă, electricitate, gaz și alți combustibili”, fiind urmată de ponderea cheltuielilor aferente „transportului”, respectiv „alimentelor și băuturilor non-alcoolice”.

În ceea ce privește cheltuielile pentru „locuințe, apă, electricitate, gaz și alți combustibili”, cele mai mari niveluri le-au înregistrat gospodăriile din Finlanda (28,8%), Slovacia (28,4%), Danemarca (27,9%), iar pe cele scăzute gospodăriile din Malta (12,3%), Lituania (14,9%) și Cipru (15,6%).

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`