Grevă spontană la STB. Autobuzele, troleibuzele și tramvaiele nu circulă joi dimineața în București (VIDEO, GALERIE FOTO)

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Angajații STB au intrat, joi dimineața, în grevă spontană, astfel că autobuzele, troleibuzele și tramvaiele nu circulă joi dimineața pe străzile din București. Mii de oameni care au plecat la muncă la primele ore ale dimineții, au rămas blocați în stații, în timp ce mijloacele de transport în comun nu au mai ajuns.

În dimineața zilei de joi, peste 1.000 de autobuze, troleibuze și tramvaie au refuzat să iasă pe străzile din București. Angajații STB au organizat, încă de la primele ore, o grevă spontană.

Directorul STB: Ei trebuie să își îndeplinească obligațiile

UPDATE 7:20: Directorul STB, Adrian Cîrț, și-a cerut scuze în fața bucureștenilor și susține că ei nu trebuie să sufere și a dat vina pe liderii de sindicat, precizând că protestul de ilegal.

Angajații noștri au un contract de munca valabil, au drepturile respectate și trebuie să-și îndeplinească obligațiile față de societate și utilizatorii transportului public.

Am preluat mandatul pentru a eficientiza transportul, E vizibil – vehiculele respectă timpul de traseu, sunt mai curate, am declanșat proceduri de achiziție pentru vehicule electrice, s-a îmbunătățit infrastructare de cale de rulare. Condițiile de munca încep să fie îmbunătățite, suntem deschiși dialogului cu sindicatele dacă doresc acest lucru”, a declarat el, pentru Libertarea.

Sindicaliștii cer demisia directorului STB

UPDATE: 7:15: Liderii de sindicat susțin că această grevă va continua până când directorul STB își va da demisia. După protestul de miercuri, când 900 de lideri au pichetat sediul Societății de Transport București, pentru a cere contract colectiv de muncă, dar și asigurarea locurilor de muncă.

Oamenii au discutat și au decis să nu iasă la traseu pentru că revendicările pe care noi le-am solicitat nu au fost soluționate, iar directorul general, așa arogant cum îl știm, nu și-a prezentat demisia pentru că asta era soluția pentru a dezamorsa acest conflict.

Este o întrerupere spontană a lucrului pentru că cei cu care am dialogat, dar am vorbit mai mult singuri pentru că nu ne-au băgat în seama, nu au luat în seama avertismentele pe care noi le facem de două luni de zile, inclusiv în scris. Cetățenii trebuie să știe că principalii vinovați nu suntem noi, ci sunt cei care ne-au adus în situația asta.

Directorul general vine și invocă dialog, invocă că dorește să negocieze noul contract colectiv de muncă, dar omite un singur lucru: chiar el nu a trecut în proiectul de buget absolut nicio creștere de salarii, așa cum își doresc oamenii.  

Este imoral și îi incită și deranjează pe oameni faptul că pentru ei, care țin această societate și se scoală la 3 dimineață să iasă pe traseu, pentru ei nu se găsesc bani. Dar pentru șefi, pentru cei din consiliul de administrație se găsesc bani.

Indiferent cine va veni în locul acestui director general vom debloca dialogul și vom demara negocierea noului contract colectiv de muncă.

Directorul general va face presiuni. Văd că a avut și are tupeul să le spună oamenilor să nu iasă pe traseu, dar ieri nu a avut curajul să iasă în față celor 1000 de oameni să spună foarte clar că nu vrea să-și dea demisia”, a declarat Vasile Petrariu, lider de sindicat la STB, pentru Digi24.

Șoferii STB, grevă spontană joi dimineața. Mijloacele de transport în comun nu circulă

Știrea inițială: Joi dimineața, la ora 05:00, șoferii STB nu au plecat din stațiile de la capăt de linie, organizând o grevă spontană. În această dimineață, întreaga circulație a tramvaielor, troleibuzelor și autobuzelor este oprită.

Greva spontană de la STB vine după un protest cu aproximativ 900 de participanți, ce a avut loc miercuri, la sediul Societății de Transport București. Printre problemele pe care angajații STB le reclamă în acestă dimineață se numără:

  • Teama ca societate să nu intre în insolvență
  • Lipsa unui contract colectiv de muncă
  • Desființarea unor posturi
  • Problemele cu piesele de schimb și anvelopele de la autobuze

În această dimineață, sindicaliștii susțin că mașinile nu vor circula până când nu vor primi un răspuns din partea directorului STB.

Nu se circulă până directorul își va da demisia. Am făcut adrese la primărie, prefectură, STB, nimeni nu ne-a răspuns”, au declarat sindicaliștii pentru Libertatea.

Mai multe imagini în GALERIA FOTO

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe