Ministerul Apărării a stabilit două grupe prioritare la vaccinarea împotriva virusului COVID-19, cu câteva zile înainte de debutul celei de-a doua etape a campaniei de imunizare.
În prima grupă vor fi incluse persoanele cu boli cronice, pensionarii militari cu vârsta de peste 65 de ani, personalul din serviciul de luptă permanent şi persoanele din funcţii cheie ale sistemului de apărare.
A doua grupă va fi formată din personalul militar şi civil în activitate, dar care nu s-a regăsit în etapa anterioară. De asemenea, în centrele de vaccinare ale MApN vor putea fi imunizaţi şi membri de familie ai personalului eligibil pentru această procedură.
Veteranii şi văduvele de război vor fi planificaţi pentru vaccinare prin intermediul centrelor miiltare judeţene, de sector sau zonale, anunță MApN.
Potrivit ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, aproximativ 1,3 milioane de români vor fi deja vaccinați la începutul lunii aprilie.
Ministrul Sănătății a atras atenția asupra importanței vaccinării, menționând că în România campania de vaccinare a beneficiat d eun oarecare entuziasm, ținând cont de faptul că peste 90.000 de români au fost vaccinați până în prezent.
„Vaccinarea este singura noastră soluție pentru întoarcerea la normal. Este sigură și eficientă”, a precizat ministrul, menționând căstocul de vaccinuri anti-COVID este unul limitatși ar trebui să respectăm și să ”profităm” de etapele vaccinării.
„Avem un stoc limitat de vaccinuri.Numărul de persoane noi care vor vrea să se vaccineze va scădea, deoarece trebuie să administrăm și cea de-a doua doză”, a mai spus Voiculescu.
În ultimele 24 de ore au fost vaccinate împotriva virusului COVID-19 un număr de 16.306 persoane, astfel că numărul angajaților din sistemul sanitar care a primit vaccinul împotrivaCOVID-19a ajuns la 92.706. Dintre aceștia, 314 au avut reacții adverse.
În prezent, situația campaniei de vaccinare de pe teritoriul României este următoarea:
1. Număr de persoane vaccinate împotrivaCOVID-19cu vaccinul Pfizer BioNTech în ultimele 24 de ore, prima administrare – 16.306.
2. Număr total de persoane vaccinate împotrivaCOVID-19cu vaccinul Pfizer BioNTech, începând cu data de 27 decembrie 2020, prima administrare – 92.706.
3. Număr de reacții adverse înregistrate la nivelul centrelor de vaccinare, în ultimele 24 de ore: 47 de reacții comune și minore, dintre care: 10 reacții de tip local; 37 reacții generale.
4. Număr de reacții adverse înregistrate la nivelul centrelor de vaccinare, începând din 27 decembrie: 314, dintre care 311 reacții comune și minore – 129 reacții locale cu durere la locul injectării; 182 reacții generale (febră, cefalee, mialgii, artralgii, astenie, alergii de tip urticarie).