Guvernul a adoptat OUG privind decontarea navetei elevilor. Sorin Cîmpeanu: Sunt disponibile în buget 100 de milioane de lei pentru 130.000 de beneficiari estimați (VIDEO)

Guvernul a adoptat OUG privind decontarea navetei elevilor. Sorin Cîmpeanu: Sunt disponibile în buget 100 de milioane de lei pentru 130.000 de beneficiari estimați (VIDEO)
Foto: Guvernul României / Facebook

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a declarat miercuri, la finalul ședinței de Guvern, că a fost adoptată Ordonanța de Urgență care face posibilă decontarea navetei elevilor. Pentru prima dată, se decontează și naveta pe distanțe mai mari de 50 de km. 100 de milioane de lei din buget sunt prevăzute pentru această măsură. Guvernanții anticipează că vor beneficia de ea circa 130.000 de elevi.

Guvernul a adoptat OUG privind decontarea navetei elevilor. Sorin Cîmpeanu: Sunt disponibile 100 de milioane de lei pentru 130.000 de beneficiari estimați

Naveta elevilor va fi decontată. Anunțul ministrului Sorin Cîmpeanu

„Guvernul a adoptata zi OUG care face posibilă decontarea navetei elevilor. E un pas, un prim pas important în rezolvarea unei probleme care trenează de mult timp, decontarea transportului elevilor.

Ordonanța face referire la decontarea navetei. Ministerul Educației a fundamentat un echilibru între nevoi reale, disponibilități bugetare și execuțiile anilor precendeți. De exemplu, în 2019 naveta elevilor a necesitat aproape 80 de milioane de lei. Anul acesta sunt disponibile în buget 100 de milioane de lei pentru 130.000 de beneficiari estimați, vreme de 34 de săptămâni. Asta e durata cursurilor într-un an, deși au rămas mai puțin. E o valoare medie de 770 de lei per elevi, pentru cele 34 de săpătmâni.

Știm că nu sunt îndeajuns, dar sunt plusuri. Primul e decontarea la un nivel triplu, de la 10 la 30 de lei pe lună și elev pentru primii 3 km, la care se adaugă 3 lei pe km pentru următorii până la 50 de kilometri.

A doua noutate e că se decontează naveta și pentru distanțe de peste 50 de km.

Al treilea element: familia elevului nu trebuie să mai avanseze sumele, ci Ministerul Educației, prin inspectoratele școlare și școli avansează aceste sume. Ele vor fi demontate pe baza de documente justificative la finalul lunii”, a declarat ministrul Sorin Cîmpeanu.

Ultima oră
23:56 - O sportivă din echipa olimpică a Belarusului a refuzat să se urce în avion și a rămas pe aeroportul din Tokyo, unde fusese dusă împotriva voinței sale
23:22 - Bătaie între un grup de turiști și salvamari, în Eforie Nord. Trei persoane au ajuns la spital în urma conflictului, iar patru turiști au fost duși la audieri (VIDEO)
23:08 - Cinci adolescenți s-au înecat în râul Siret. Victimele aveau între 14 și 18 ani (VIDEO)
22:45 - Virgil Guran: Dacă rectificarea bugetară nu va fi făcută pentru toată lumea, e foarte grav / Funcțiile politice trebuie să treacă prin forul de conducere din partid (VIDEO)
22:14 - Igor Grosu, după discuția cu Ludovic Orban: „Am fost asigurat că România este gata să intensifice semnificativ susținerea Republicii Moldova cu proiecte importante”
21:56 - Un adolescent de 15 ani s-a înecat în râul Suceava, pe raza localității Milișăuți
21:35 - Trei cutremure duminică în Vaslui. Unul dintre seisme, produs în jurul orei 21, a avut o magnitudine de 4,1
21:19 - După Israel și Marea Britanie, și SUA acuză Iranul pentru atacul soldat cu moartea unui român și a unui britanic. Antony Blinken: Nu există nicio justificare pentru acest atac
20:56 - Sute de persoane au protestat la Berlin împotriva restricțiilor. Poliția germană spune că a fost „agresată și atacată”, ceea ce „a condus la utilizarea lacrimogenelor, a bastoanelor și a violenței fizice” (VIDEO)
20:27 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic. De ce este importantă mâncarea și cât de des ar trebui să mergem la dentist (VIDEO)