IGSU anunţă că va recepţiona duminică noaptea încă două milioane de teste rapide din salivă, care vor fi trimise în teritoriu luni

IGSU anunţă că va recepţiona duminică noaptea încă două milioane de teste rapide din salivă, care vor fi trimise în teritoriu luni
Foto: Pixabay

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a anunțat că urmează să primească în noaptea de duminică spre luni încă două milioane de teste rapide antigen din salivă, din partea unei societăţi care avea ca termen de livrare data de 20 decembrie. În cursul zilei de luni, testele vor fi trimise în teritoriu.

„În urma discuţiilor purtate în ultimele zile de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă cu reprezentanţii societăţilor comerciale care urmau să livreze produse de tipul “Teste rapide de determinare a antigenului SARS-CoV-2 efectuate din proba de salivă”, conform calendarului de livrare stipulat în contracte, în cursul acestei nopţi, 2 milioane de astfel de dispozitive medicale vor intra în stocurile IGSU. Societatea comercială care va aduce aceste teste avea termenul de livrare în data de 20 decembrie 2021”, transmite, duminică după amiază, IGSU.

Camioanele instituţiei sunt pregătite pentru a recepţiona cantitatea de teste urmând ca luni, 13 decembrie, aceasta  să ajungă la inspectoratele şcolare din ţară, potrivit caietului de distribuţie elaborat de Ministerul Educaţiei.

Ministerul Educației nu mai are suficiente teste de salivă pentru săptămâna viitoare

Pentru luni, nu mai sunt suficiente teste disponibile. Urmatoarea tranşă de teste de salivă ar fi trebuit să ajungă la sediile inspectoratelor școlare încă de miercuri.

„Raportat la numărul total de beneficiari, fiecare inspectorat şcolar judeţean are aproximativ jumătate din numărul total de teste necesare pentru ziua de luni, 13 decembrie”, a transmis ministrul Educației.

“Vă rugăm să ne transmiteți cu celeritate graficul de aprovizionare eșalonată cu teste de salivă, în condițiile în care testele primite au fost distribuite integral către unitățile de învățământ pentru administrare în săptămâna 6-12 decembrie, iar diferența rămasă nu acoperă necesarul pentru săptămâna 13-19 decembrie, fiind insuficientă chiar și pentru administrare în prima zi a săptămânii – luni, 13 decembrie, conform datelor transmise de inspectoratele școlare județene“, arată adresa trimisă în  8 decembrie 2021, de Ministerul Educației către Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU).

Totodată, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă Raed Arafat, a ţinut să clarifice situaţia privind livrarea testelor.

Într-o emisiune, Raed Arafat a arătat că Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate (ONAC) a încheiat acorduri-cadru pentru teste din salivă care să fie distribuite în şcoli iar IGSU încheie contractele subsecvente cu furnizorii.

Urmăriți B1TV.ro și pe