"Întruchiparea desăvârșită a actorului părăsește scena". Mesajele oficialilor români după moartea lui Radu Beligan

"Întruchiparea desăvârșită a actorului părăsește scena". Mesajele oficialilor români după moartea lui Radu Beligan

Politicieni, artiști sau cetățeni simpli, cu toți regretă trecerea în neființă a marei actor Radu Beligan.

Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj de condoleanțe la adresa actorului Radu Beligan.

Viața este o scenă, spunea Shakespeare. Astăzi, Radu Beligan, întruchiparea desăvârșită a actorului, a omului de teatru, părăsește această scenă. Prin energia dedicată publicului de-a lungul întregii sale vieți, ne-a lăsat un mesaj fundamental: nimic nu se poate construi fără dăruire, credință în valorile fundamentale ale umanității și fără iubire. Aplauzele publicului i-au fost cel mai drag cântec și imbold, fie ca ele să-i însoțească memoria în posteritate. Ne vom aminti de Radu Beligan la fiecare coborâre și ridicare de cortină.
Dumnezeu să vă odihnească, Maestre!
”, a scris președintele pe Facebook.

Și premierul Cioloș a transmis un mesaj de regret la aflarea acestei vești triste.

Radu Beligan părea nemuritor – acesta a fost primul gând pe care l-am avut când am aflat de plecarea dintre noi a marelui maestru al teatrului românesc, figură emblematică a acestuia mai mult de jumătate de secol (…) E limpede că nemurirea şi magia maestrului Beligan rămân neatinse, după 75 de ani de carieră în teatru, film, televiziune şi radio, peste 80 de roluri şi, cel mai important, casa încăpătoare pe care şi-a făcut-o în sufletul fiecăruia dintre noi, cei care am avut o viaţă mai frumoasă graţie artei lui – spectatorii.

Îmi pare rău că a plecat dintre noi Radu Beligan, îmi pare rău de imensul loc gol lăsat de el în tărâmul teatrului, sunt alături cu gândul de cei care îl regretă şi le transmit condoleanţe sincere. Odihnă în pace maestrului Beligan şi fie ca imaginea sa de om împlinit şi artist desăvârşit să dăinuie şi să inspire peste generaţii”, scrie Cioloş în mesajul său.

Ministrul Culturii, Corina Şuteu, îşi exprimă regretul faţă de moartea actorului şi regizorului Radu Beligan, despre care spune că a marcat o generaţie a teatrului românesc.

"Regret moartea actorului Radu Beligan și exprim condoleanțe familiei și celor apropiați. Dispariția dintre noi a marelui actor marchează dispariția unei generații care a marcat istoria teatrului românesc. A interpretat roluri celebre, în capodopere ale dramaturgiei românești şi universale, piese semnate, printre alţii, de Ion Luca Caragiale, Barbu Ştefănescu Delavrancea, Camil Petrescu, Tudor Muşatescu, Mihail Sebastian, William Shakespeare, Carlo Goldoni, Nicolai Vasilievici Gogol, Anton Cehov, George Bernard Shaw, Maxim Gorki, Albert Camus, Eugen Ionescu sau Jean Anouilh.

Dumnezeu să-l odihnească!", a scris Șuteu pe Facebook.

" O pierdere uriasa si ireparabila pentru Romania! Dumnezeu sa fie alaturi de Marele Radu Beligan!", a scris Victor Ponta pe Facebook.

”Am aflat cu tristeţe trecerea la cele veşnice a marelui om de cultură Radu Beligan. În lunga sa viaţă, actorul a întruchipat roluri memorabile în teatru, film, televiziune şi la radio. Maestrul a urmat cursurile Academiei Regale de Muzică şi Artă Dramatică şi a debutat în 1937, la Teatrul «Regina Maria» din Bucureşti”, se arată în mesajul Principesei Margareta.

Marele actor Radu Beligan a încetat din viaţă miercuri, 20 iulie la ora 13.00, în urma unui stop cardio-respirator. (Detalii AICI)

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe