Ioana Mihăilă: Este vorba probabil de mai multe săptămâni sau mai puține luni până când tulpina Delta va deveni predominantă și la noi

Ioana Mihăilă: Este vorba probabil de mai multe săptămâni sau mai puține luni până când tulpina Delta va deveni predominantă și la noi
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății, a declarat că s-ar feri să dea o estimare exactă cu privire la momentul în care tulpina indiană a SARS-CoV-2, așa-zisa variantă Delta, va deveni predominantă și în România, însă spune că, probabil, este vorba despre mai multe săptămâni sau mai puține luni până când se va întâmpla acest lucru.

Ioana Mihăilă, despre tulpina Delta și evoluția epidemiologică

„Ea (tulpina Delta – n.r.) este cu o rată de infectivitate mai mare decât celelalte tulpini circulante, conform estimărilor pe care asociaţiile europene le fac, durata până la care tulpina Delta şi rata de infectivitate a acesteia vor avea consecinţe nu este una foarte lungă. Este vorba probabil de mai multe săptămâni sau mai puţine luni până când şi la noi tulpina Delta va deveni predominantă. M-aş feri să dau o estimare exactă, pentru că există numeroşi factori care contribuie, aşa cum am văzut şi ce s-a întâmplat anul trecut pe perioada de vară, incidenţa a scăzut şi era un an în care nu am avut vaccinare, aşa cum vedem că se întâmplă în alte ţări, acolo unde există un procent mare de vaccinaţi cu două doze, cum este Israelul, incidenţa este ţinută sub control în continuare şi atunci cred că mesajul pe care trebuie din nou să îl transmitem împreună este că avem şanse mari să trecem cu bine prin săptămânile şi lunile ce urmează, dacă ne vaccinăm”, a declarat Ioana Mihăilă, sâmbătă, la Sibiu, potrivit Agerpres.

Ministrul Sănătății susține că autoritățile sunt pregătite indiferent dacă sau când va apărea o eventuală recrudescență a numărului de cazuri de infecție cu SARS-CoV-2.

„Aşa cum am spus, noi suntem pregătiţi pentru oricare dintre posibilităţi. Am pregătit spitalele şi fluxurile din spitale, tocmai pentru a face faţă la o recrudescenţă a cazurilor de COVID. Suntem pregătiţi indiferent dacă această creştere va apărea sau nu sau dacă va apărea mai devreme sau mai târziu”, a subliniat ministrul Ioana Mihăilă”, a adăugat Ioana Mihăilă.

Cele mai recente date oficiale arată că până astăzi, 19 iunie, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.080.203 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus, la ultimul bilanț fiind raportate doar 63 de infectări nou depistate. Potrivit autorităților, unnumăr de1.044.944 de pacienți au fost declarați vindecați, iar 32.308 persoane diagnosticate cu infecție cu SARS-CoV-2 au decedat.