Ion Iliescu, în continuare la TERAPIE INTENSIVĂ: ‘Cantitatea de lichid din pericard este atât de mare încât comprimă cavitățile inimii’ (VIDEO)

Ion Iliescu, în continuare la TERAPIE INTENSIVĂ: 'Cantitatea de lichid din pericard este atât de mare încât comprimă cavitățile inimii' (VIDEO)
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Apar noi date despre starea de sanatate a lui Ion Iliescu. Fostul preşedinte al României rămâne în continuare la terapie intensivă, sub supravegherea medicilor. Fostul şef de stat ar putea fi externat abia la sfârşitul săptămânii, asta dacă nu apar complicaţii, spun medicii.

Ion Iliescu a fost operat de urgenţă, la inimă, la cel mai mare institutut de boli cardiovasculare din ţară.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Apropiații lui Ion Iliescu povestesc că fostul şef al statului ar fi fost răcit, iar în ultima vreme acesta s-ar fi plâns că nu se simte bine. După investigaţii, care au durat aproximativ patru ore, fostul preşedinte a fost supus, luni, unei intervenţii chirurgicale.

“Am aflat de la medici azi de dimineata ca totul a decurs bine si nu sunt probleme. Ultima oara cand am vorbit nu avea nicio problema. Se pare ca a racit undeva in week-end si la varsta domniei sale i-a afectat acolo, nu stiu ce punga langa inima si a necesitat aceasta interventie chirurgicala .

Ion Iliescu a ajuns la Spitalul Elias, plângându-se că are probleme respiratorii. După ce a fost văzut de medici, aceştia au decis să îl transfere totuşi la Institutul C.C. Iliescu, pentru investigaţii suplimentare la inimă. Iar aici, fostul preşedinte diagnosticat cu pericardită lichidiană şi a fost operat de urgenţă.”, a declarat Codrin Ștefănescu.

Potrivit specialiştilor, riscurile în cazul unei astfel de operaţii nu sunt extrem de mari, însă dată fiind vârsta lui Ion Iliescu, orice intervenţie chirurgicală devine destul de riscantă

“Cantitatea de lichid din pericard este atat de mare incat comprima cavitatile inimii. Inima nu mai poate sa bata pentru ca este impiedicata de aceasta acumulare de lichid. Nu se mai intoarce sanagele la inima si deasemenea inima nu poate duce spre restul organismului. Practic este blocata. In astfel de cazuri trebuie sa intervii relativ repede. Cauzele sunt diverse, de la o banala racala, poate sa fie acumulata si cu acumulare de lichid periocardi”, a spus Cristian Udroiu, medic primar cardiolog, pentru Libertatea.

Prima problemă majoră de sănătate a lui Ion Iliescu a apărut în 1994, când i-a fost extirpata vezica biliară, iar de atunci fostul preşedinte a mers tot mai des prin spitale. În mai 2005, în urma unui puseu de tensiune pe fondul unor probleme la inimă i-au fost montate nu mai puţin de 5 stenturi la spitalul Fundeni.

Iar în 2007 a fost supus unei alte inteventii la inimă, de această dată la Paris. A mers acolo pentru un control de rutină, iar medicii au descoperit că una dintre arterele care îi alimenteza inima era blocată.

I-au implantat al 6-lea stent, pentru dilatarea mecanică a vaselor de sânge. Apoi Ion Iliescu a făcut şi zona zoster – o boală virală care se instalează pe fond de stres şi sistem imunitar slăbit mai ales după vârsta de 50 de ani.

Tags: