Klaus Iohannis, mesaj pentru credincioșii care sărbătoresc Paștele, dar și pentru cei care sărbătoresc Floriile. „Puterea credinței noastre ne unește sufletește” (VIDEO)

Klaus Iohannis, mesaj pentru credincioșii care sărbătoresc Paștele, dar și pentru cei care sărbătoresc Floriile. „Puterea credinței noastre ne unește sufletește” (VIDEO)
Captură Video

Președintele Klaus Iohannis a transmis, sâmbătă, un mesaj credincioșilor care sărbătoresc Paștele Catolic în această duminică, dar și celor ortodocși sau ai altor culte care vor sărbători Floriile. Sărbătorile Pascale au loc anul acesta în condiții absolut excepționale, dată fiind pandemia de coronvirus care face victime în întreaga lume. Măsuri speciale de restricție au fost adoptate pentru prevenirea răspândiriiCOVID-19, una dintre ele fiind că aceea că enoriașii nu vor mai avea voie să meargă la biserici să ia lumină. Slujbele vor fi transmise de posturile de televiziune și online.

Klaus Iohannis, mesaj pentru credincioșii care sărbătoresc Paștele ori Floriile

Puterea credinței noastre ne unește sufletește și ne dă speranță, a transmis șeful statului într-un mesaj adresat credincioșilor diverselor culte. Celor care sărbătoresc în această duminică Paștele le-a urat să primească Învierea Domnului cu sănătate și pace sufletească, iar celor care sărbătoresc Floriile le-a transmis „cele mai călduroase urări”.

„Credicinoșilor romano-catolic, reformați, unitarieni și evanghelici le doresc să primească Învierea Domnului cu sănătate, pace sufletească, speranță și grijă față de semeni. Chiar dacă aceste sfinte sărbători ne găsesc departe de cei pe care ni i-am dori alături, puterea credinței noastre ne unește sufletește și ne dă speranța că în curând vom putea fi împreună din nou.

Vreau să transmit cele mai călduroase urări și credincioșilor ortodocși, greco-catolici, armeni și cultelor neoprotestante care celebrează în această duminică Floriile, sărbătoarea smereniei și iubirii.

Dragi români, fie care sărbătorile pascale să ne aducă tuturor alinare și puterea de a trece cu bine peste orice provocări. Sunt convins că, uniți și încrezători în viitor, vom ieși întăriți din această grea încercare. Cristos a Înviat! Frohe Ostern! Kellemes Húsvéti Ünnepeket!”, a transmis președintele Klaus Iohannis.

Epidemie de coronavirus – Măsuri pentru protejarea credincioșilor. Slujbele vor fi văzute online

Procesiunile în contextul sărbătoririi Paștelui au suferit modificări substanțiale anul acesta. Biserica Ortodoxă Română a anunțat schimbările făcute, astfel încât coronavirusul să nu se răspândească printre credincioși. De exemplu, pelerinajul de Florii se suspendă, iar spovedania şi împărtăşirea se fac doar la cerere, la domiciliu, preoții urmând să respecte o serie de reguli de igienă. În noaptea de Înviere, credincioşii pot ieşi cu candelele în balcon sau în curţile caselor, adresându-se unul către altul, de la distanţa de 2 m, cu salutul pascal ”Hristos a înviat / Adevărat a înviat!”. Slujbele vor putea fi văzute online sau la televizor.

„Avem nevoie să ne păstrăm calmul, să ne spălăm pe mâini și să nu ne spălăm pe creier. Avem responsabilitate pentru toți semenii noștri, să stăm acasă, să avem grijă de noi”, a susținut și preotul Francisc Doboş, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Bucureşti.

Pentru a oferi un exemplu, președintele Klaus Iohannis a transmis că el însuși va respecta noile reguli: „Voi sta acasă, împreună cu sotia mea. Vom fi doar noi doi”.

De altfel, secretarul de stat Raed Arafat a susținut că „trebuie să învățăm să trăim cu acest virus” și că trebuie să respectăm măsurile de restricție, altfel „dacă ne relaxăm prea devreme, riscăm să explodeze situația”.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că se așteaptă ca vârful epidemiei de COVID-19 să aibă loc la 7 – 10 zile după Paște.

Pe 10 aprilie, de Vinerea Mare la catolici, la Vatican Papa Francisc a oficiat slujba, grandioasă în alți ani, în fața unei piețe goale.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:56 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: “Ce sunt pedepsele karmice? Când și cum se aplică acestea (VIDEO)
23:33 - Directorul unei companii energetice publice germane participă ca observator la referendumul de anexare a provinciei Zaporojie la Rusia
22:55 - Planul lui Putin după anexarea teritoriilor din Ucraina: Kremlinul ar urma să introducă legea marțială și să interzică bărbaților să părăsească țara
22:21 - Marian Daragiu, vicepreședinte al Partidei Romilor și subsecretar de stat la Ministerul Educației: „Cazul Caracal a scos la iveală în primul rând o serie de disfuncționalități la nivel de instituții” (VIDEO)
21:43 - Xi Jinping, subiect de căutare pe rețelele sociale, în urma zvonurilor privind arestarea sa și o lovitură de stat în China (VIDEO)
21:26 - Continuă protestele în Rusia: Peste 700 de manifestanţi împotriva mobilizării lui Putin în războiul rus din Ucraina, arestaţi în 32 de oraşe
20:55 - Parlamentul rus ar urma să dezbată pe 29 septembrie alipirea la Rusia a provinciilor ucrainene ocupate
20:22 - Momente de panică pentru fratele lui Edi Iordănescu. Ambulanţa a intrat pe teren pentru a-i acorda îngrijiri medicale în CS Dinamo – FCSB 2
19:57 - Video complet cu bătaia dintre Anamaria Prodan şi Laurenţiu Reghecampf. Ce a declanșat conflictul și cum au ajuns cei doi să își împartă pumni
19:17 - Horoscop Alina Bădic pentru săptămâna 25 septembrie– 1 octombrie 2022. Nativii Taur au posibilitatea de a avea o expansiune incredibilă pe plan financiar (VIDEO)