Klaus Iohannis: Ne confruntăm cu o transmitere accentuată în Capitală și în multe județe. În spatele statisticilor seci se află familii îndurerate. Fac apel la cetățeni să fie prudenți și să respecte cu strictețe regulile! (VIDEO)

Klaus Iohannis: Ne confruntăm cu o transmitere accentuată în Capitală și în multe județe. În spatele statisticilor seci se află familii îndurerate. Fac apel la cetățeni să fie prudenți și să respecte cu strictețe regulile! (VIDEO)
Foto: presidency.ro

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut o conferință de presă marți, în care a vorbit despre evoluția epidemiei de COVID-19și a făcut un nou apel la respectarea regulilor de protecție sanitară. Totodată, șeful statului a răspuns la întrebări legate de răspunsul autorităților la criza sanitară, prelungirea stării de alertă și posibilitatea revenirii la starea de urgență, eventuale restricții, situația școlilor, alegerile parlamentare, stimulentul de risc pentru profesori, dar și de alte subiecte de interes de pe scena publică.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Declarațiile președintelui Klaus Iohannis

 • Suntem la debutul unei noi săptămâni în care, din păcate, vedem o creștere îngrijorătoare la nivelul tuturor indicatorilor relevanți ai epidemiei de COVID-19 în România. Ne confruntăm cu o transmitere comunitară accentuată în Capitală și în multe județe, fapt care se reflectă în numărul foarte mare de infectări zilnice și în gradul de ocupare a paturilor la terapie intensivă, care riscă să atingă foarte curând un prag alarmant. Dar cel mai dramatic este că, în ciuda eforturilor uriașe ale medicilor, mulți, prea mulți români pierd zilnic lupta cu acest virus. În spatele tuturor cifrelor și statisticilor seci se află familii îndurerate și o suferință profundă.

 • Suntem deja într-o etapă dificilă, într-un așa-numit val doi al epidemiei, care se înregistrează și în majoritatea țărilor europene, și este imperativ să inversăm acest trend negativ.

 • Nu înseamnă că trebuie să intrăm în panică, dar este un act de maximă transparență să comunicăm toate aspectele care să îi facă până și pe cei mai reticenți dintre noi să conștientizeze gravitatea situației. Doar înțelegând corect imaginea de moment, putem ca împreună, cetățeni și autorități, să depășim cu bine această criză fără precedent. Fără un efort colectiv, va fi însă imposibil să reușim.

 • De aceea, fac din nou apel la cetățeni să fie prudenți și să respecte cu strictețe toate reglementările în vigoare. Dincolo de regulile preventive adoptate de autorități, sunt lucruri simple pe care le putem face fiecare dintre noi, așa cum spun de fiecare dată, purtatul măștii în public, indiferent că vorbim de spații închise sau nu.

 • Pentru a ține sub control această epidemie la nivel național, este obligatoriu să întrerupem lanțul cauzal care facilitează înmulțirea necontrolată a infectărilor.

 • Nu ne putem permite supraaglomerarea spitalelor și imposibilitatea secțiilor de terapie intensivă de a mai primi și trata cazurile severe.

 • În acest sens, am solicitat prim-ministrului și ministrului Sănătății să evalueze în timp real necesarul de paturi de la terapie intensivă și să crească, de fapt, capacitatea secțiilor de terapie intensivă pentru a fi pregătite și pentru situații mai grave.

 • Dragi români, știu cât de grele și epuizante au fost aceste luni în care viața noastră s-a schimbat radical. Vom ajunge să ne bucurăm din nou de toate activitățile cu care eram obișnuiți cu atât mai repede cu cât vom stopa creșterea periculoasă a ratei de îmbolnăviri.

 • Restricțiile sunt doar de moment, unele activități la care renunțăm acum pot fi recuperate. Însă viețile, și mai ales viețile celor dragi nouă, nu le mai putem aduce înapoi. Totodată, sănătatea celor care se îmbolnăvesc de COVID-19, odată afectată, este mult mai greu de redobândit.

 • Contestările permanente ale regulilor sanitare și ale măsurilor restrictive întrețin o stare de neîncredere, cu efecte nocive majore asupra sănătății publice. Experiența din ultimele luni ne arată clar că situația poate fi ținută sub control, prin respectarea normelor sanitare și prin luarea unor măsuri stricte, atunci când este nevoie, pentru perioade limitate de timp. Acum avem mult mai multe informații medicale despre virus, iar autoritățile se adaptează permanent și învață inclusiv din propriile greșeli, pentru a lua măsurile necesare.

 • Este mult mai ușor să respectăm acum măsurile sanitare și să fim foarte precauți decât să regretăm mai târziu că nu am făcut absolut tot ce a ținut de fiecare dintre noi pentru a salva viețile celor dragi. Ne aflăm într-o perioadă de răspândire galopantă a coronavirusului. Să nu ne amăgim singuri, această etapă nu va trece de la sine. O vom putea depăși cu bine doar respectând cu strictețe regulile și încurajându-i pe toți cei din jurul nostru să facă la fel. Suntem o națiune puternică, este momentul să o dovedim din nou!

 • Întrebat despre indicele din Capitală și despre metoda de calcul. Da, este ciudat că două instituții guvernamentale dau două rezultate diferite. După părerea mea este urgentă nevoie de corelarea datelor între aceste instituții și aștept ca Guvernul să clarifice aceste probleme de urgență.
 • Întrebat despre recomandarea făcută către români privind portul măștii în spațiile publice deschise și posibilitatea de a deveni o obligație la nivel național. Este recomandarea pe care am făcut-o imediat după ce am finalizat vizita și discuția de la Institutul Național de Sănătate Publică, unde am discutat cu experții de acolo in extenso această chestiune. Este o recomandare pe care o fac fiindcă eu sunt de aceeași părere ca și experții de la INSP, că este bine să purtăm tot timpul mască de protecție, de acest tip, când suntem în preajma altor persoane, indiferent că suntem înăuntru sau afară. Dacă această recomandare se va transforma în obligație însă, vom vedea în funcție de ce decizii va lua Comitetul Național, care are și el experții lui, și cu siguranță vom ajunge în faza în care dacă numărul de infectări depășește un anumit nivel să ajungem la purtarea obligatorie a măștii.
 • Întrebat despre sprijinul SUA pentru proiectele de infrastructură anunțate recent și care vafi sursa de finanțare, dar și care va fi orizontul de timp. Sunt două mega-proiecte de infrastructură, care au fost discutate și la întrunirea din 2018, care a avut loc exact în această sală, aici, la București. Între timp s-au făcut pași importanți, s-au asociat Camere de Comerț, s-a început construirea unui fond de investiții și eu cred că săptămâna viitoare, când vom avea de data aceasta o întrunire în format videoconferință vom face noi pași în direcția realizării acestor proiecte. Fiind proiecte foarte mari nu m-aș aventura să spun cam în ce interval de timp ar putea fi realizate, dar este important de înțeles că aceste proiecte sunt vitale pentru regiunea noastră, fiindcă ele vor face legătura pe axa nord-sud, care este de mare interes şi pentru țara noastră și eu voi pleda pentru pași hotărâți în direcția realizării acestor două proiecte.
 • Întrebat despre faptul că s-a declarat mereu mulțumit de activitatea și răspunsul Guvernului la criza COVID-19, în contextul actualei situații epidemiologice, dar și dacă își asumă în continuare organizarea alegerilor parlamentare în decembrie. Din păcate, această evoluție a pandemiei este de observat nu doar la noi, ci în întreaga Europă și ar fi o scuză foarte ieftină să căutăm un politician sau mai mulți politicieni vinovați. Guvernul, și eu, și alte autorități s-au străduit și se străduiesc în continuare să facă tot ce este posibil pentru a preveni extinderea acestei pandemii la noi în țară. Rezultatele sunt cele pe care le vedem. Nu am ajuns încă într-o situație critică în ce privește locurile de la terapie intensivă, în continuare se extind aceste facilități. Este, însă, clar că în acest moment trebuie să luăm măsuri mai hotărâte dacă vrem să încetinim răspândirea acestei pandemii. Pe de altă parte, trebuie să vedem în ce fel de societate vrem să trăim. Dacă vrem să trăim într-o societate panicardă, care se ascunde sau dacă vrem să trăim într-o societate care respectă regulile, dar își duce viața democratică mai departe. Esența democrației stă în alegeri, alegeri libere. În măsura în care mandatul acestui parlament se termină în decembrie este obligatorie realizarea unor alegeri libere pentru a avea un nou parlament cu puteri depline, iar acest lucru se va întâmpla pe 6 decembrie.
 • Întrebat despre situația școlilor din România în contextul crizei sanitare. Trebuie să evităm știri panicarde şi descrierea unor situații extreme, care, sigur, teoretic, sunt posibile. Eu cred că autoritățile trebuie să încerce să mențină școala în funcțiune atât de mult cât se poate. Sigur, în măsura în care numărul de bolnavi crește peste o anumită limită, se va trece la învățământ online, dar nu peste tot şi nu dintr-o dată. Față de lunile martie, aprilie, mai s-au făcut progrese semnificative în sistemul educațional în școlile din România, directorii, managerii, profesorii, personalul auxiliar şi elevii au învățat între timp cum să folosească on-line-ul pentru a nu pierde prea mult din lecții şi acesta este un proces, nu este o situație care până într-un moment este într-un fel şi dintr-o dată este altfel. Este un proces de învățare pentru toate părțile implicate şi, da s-au făcut progrese semnificative.
 • Întrebat despre declarația premierului Ludovic Orban privind noi restricții. Aceste lucruri vor fi analizate în primul rând de către experți, de specialiști, iar Comitetul Național va propune Guvernului măsurile care se impun. Ce pot să vă spun este că în situația în care avem o creștere evidentă a cazurilor este la fel de evident că anumite măsuri, anumite restricții trebuie impuse, pentru a stopa cât se poate de mult această creștere. Care sunt aceste măsuri va fi propus de experți și aprobat de Guvern.
 • Întrebat despre indice și informațiile contradictorii ale instituțiilor, și dacă ar putea avea legătură cu promovarea unor persoane nepotrivite în diferite funcții din sistemul de stat. Cu siguranță există și aici o legătură, dar trebuie să fim fair. Adică trebuie să îi tratăm fair pe cei în funcție, fiindcă aceste necorelări nu au apărut ieri sau alaltăieri. Aceste necorelări au apărut în ultimii 30 de ani, când foarte multe persoane au fost promovate fără să fie real competente pentru pozițiile pe care le-au ocupat și în majoritatea anilor, după cum ne amintim probabil majoritatea din această sală, a guvernat în România PSD, care a promovat, știm foarte bine, persoane de multe ori fără competențe, dar cu susținere politică solidă. Acum, sigur, e mult de reparat și asta se numește reformarea statului, pe care mi-o doresc eu foarte mult. Cunosc aceste probleme, ele trebuie eliminate. Și, dacă îmi permiteți, asta e o problemă care s-a auto-rezolvat cumva, fiindcă după scurt timp a revenit și INSP și s-au pus de acord asupra acestor date. Dar sunt multe alte chestiuni care vin din ultimele decenii, trebuie corectate, trebuie reparate, trebuie puse într-un cadru foarte clar și ordonat, pentru a permite să mergem mai departe cu o cu totul altă viteză decât cea din trecut.
 • Întrebat despre populația Bucureștiului și situația din Capitală, și dacă i s-a comunicat de la INSP indicatorul care arată pentru ce procent din populație se cunoaște sursa infectării. O să vă răspund în două faze. Primă fază – este un „virus nou”, în termeni medicali, fiindcă nu se cunosc încă toate datele, nu se cunosc absolut toate statisticile și în fiecare zi, în fiecare săptămână, cercetătorii găsesc date noi, fac cercetări noi, fac studii noi și, în acest fel, informația devine din ce în ce mai bogată și îi ajută pe cei care lucrează, de exemplu, la vaccin să lucreze la un vaccin mai eficient, pe medici să folosească tratamente mai adaptate pacientului, pe cei din industria pharma să producă medicamente care previn intrarea în stări dificile a multor pacienți. Aceste lucruri sunt, evident, pozitive și cei de la INSP mi-au prezentat câteva studii științifice care se realizează și la ei, dar care s-au realizat și în altă parte. Este un proces continuu. Nu au nici ei toate datele, cum nu are nimeni încă toate datele. Lucrurile sunt în desfășurare și acest fapt face să devină destul de dificil de gestionat această pandemie. Dacă ar fi fost simplu nu am fi avut atâtea cazuri și nu ar fi avut alții, cu sisteme medicale foarte performante, atâtea cazuri. Dar, dacă doriți, prin Biroul de presă, putem să vă punem în legătură cu INSP și o să vă pună la dispoziție toate datele concret pe care le consideră că pot fi făcute publice. Mulțumesc!
 • Întrebat despre contestările permanente ale regulilor de protecție sanitară și cum comentează criticile aduse de Patriarhia Română Guvernului. Sincer, nu mi-am dorit și nu m-am așteptat să asist la un dialog via media. Cred că un dialog direct între cele două mari și importante autorități ar duce la soluții mai bune.
 • Întrebat despre stimulentul de risc pentru personalul din învățământ, care a trecut marți de Parlament. N-am citit proiectul, cum el nu a ajuns la mine. Când va ajunge, îl vom citi, îl vom parcurge cu mare atenție, vom solicita Guvernului un punct de vedere să vedem dacă există fonduri disponibile pentru așa ceva și vom lua decizii în consecință. (n.r. – întrebat dacă merită) Dacă merită? Evident că merită! Întrebarea care se pune este dacă în această etapă momentan se poate. Dar de meritat, merită sprijiniți și medicii, personalul medical, dascălii. Cred că toată lumea își dă seama că aici este vorba de marile sisteme care țin societatea în funcțiune și care ne pregătesc pentru viitorul nostru. Dar dorința de a sprijini și de a stimula activitatea lor este o parte -și este dorința mea să facem aceste lucruri – însă putința se măsoară, din nefericire, și în bani, iar în situația unei contracții economice banii sunt mai puțini decât ne-am fi dorit.
 • Întrebat dacă se impune prelungirea stării de alertă cu alte 30 de zile sau până la final de an. După părerea mea, este foarte clar că starea de alertă trebuie prelungită și sunt convins că va fi prelungită. Dar cu ce perioadă, bănuiesc că în această fază va fi prelungită cu încă o lună de zile.
 • Întrebat despre starea de urgență. Comparația cu alte țări este mai complicată, fiindcă nu există o definiție universal valabilă sau european valabilă pentru starea de urgență. Ceea ce declară alte state din zona noastră sau, mă rog, din Spania, este mai degrabă similar cu ce se numește la noi starea de alertă. Starea de alertă permite instituirea cam tuturor restricțiilor și măsurilor care sunt necesare pentru a gestiona o astfel de pandemie. Exact din acest motiv s-a creat o lege specială pentru această stare de alertă. Și de când această lege, care a fost tergiversată, la vremea respectivă de PSD, în Parlament, probabil vă amintiți, și de când există această lege specială, Guvernul a putut să ia măsurile care se impun pentru gestionarea epidemiei, gestionarea pandemiei. Deci, nu este nevoie acum de stare de urgență. Dacă, Doamne ferește, ajungem în situația să nu mai fie suficiente măsurile posibile prin legea care descrie starea de alertă și trebuie să impunem alte restricții ale libertăților, atunci este de evaluat dacă se introduce local, regional sau, național nu cred că va fi cazul, starea de urgență, în măsura în care experții noștri, medicii noștri vor veni cu aceste solicitări, le vom discuta.
 • Întrebat despre rezultatele finale ale alegerilor locale și anunțarea lor la două săptămâni de la desfășurarea scrutinului. Eu am primit rezultatele, atunci când au apărut ele. Dar explicațiile vor trebui date fie de BEC, fie de AEP, care a gestionat aceste proceduri.Nu am primit și nu am solicitat astfel de informații (n.r. – privind eventuale deficiențe de soft). Deci, lucrurile au durat mai mult probabil datorită procedurilor de contestare și recontestare pe care am putut să le urmărim în direct la televiziunile de știri.
 • Întrebat despre „lockdown”, ce impact economic și dacă România ar mai putea suporta un episod de acest gen. Ca țară, ne permitem să facem tot ce putem să facem pentru sănătatea concetățenilor noștri. Este evident că nu putem să intrăm într-o logică simplistă, să măsurăm vieți contra firme; așa ceva este inadmisibil. Noi ne străduim foarte mult să dăm tot ce putem sistemului medical, să ajutăm medicii, să ajutăm personalul medical ca, în definitiv, să fie ajutați oamenii care ajung la spital. Pe de altă parte, din motive de restricții care au fost necesare la momentul respectiv și, din păcate, sunt necesare și acum, firmele au dificultăți. Este o realitate tristă cu care ne confruntăm. Exact din acest motiv, Guvernul a venit cu tot felul de măsuri de a stimula revenirea la activitate. Multe firme între timp au trecut integral sau parțial la lucrul de la domiciliu și așa mai departe, încearcă să se adapteze. Nu toți reușesc și guvernul va continua să vină cu măsuri de sprijin, cu măsuri speciale sectoriale. Această pandemie ne costă scump, este un fapt, dar împreună cu Guvernul căutăm cele mai bune căi pentru a avea și o grijă foarte pronunțată pentru românii care se îmbolnăvesc, pe de altă parte, o grijă specială pentru sănătatea publică, pentru a îngrădi răspândirea pandemiei, dar și grija pentru diferitele sectoare ale economiei, care sunt unele grav lovite de această evoluție. Este o ecuație extrem, extrem de complicată. Nu poate fi simplificată artificial și, practic, trebuie să lucrăm pe toate fronturile simultan și pot să spun că, în această situație, Guvernul împreună cu mine ne-am mișcat bine.
 • Întrebat despre modul în care se comunică rata infectărilor între INSP și GCS, și dacă a cerut vreodată lămuriri în acest sens. Nu cred că a contribuit semnificativ la neîncrederea în autorități (n.r. – răspuns la o întrebare în acest sens). Aici alți factori au contribuit, însă am solicitat Guvernului să-și facă ordine în propriile instituții foarte rapid. Nu putem să trăim cu două statistici diferite pentru același lucru.
 • Întrebat despre refuzul privind amânarea alegerilor parlamentare. Am întrebat pe mai mulți – experți, medici, specialiști. Nici unul nu a reușit să îmi spună cu mâna pe inimă că în martie va fi mai bine decât în decembrie.(…) Să ne așteptăm, dacă avem noroc, fiindcă nu depinde deloc de noi, dacă avem noroc și se găsește un vaccin viabil, atunci să ne așteptăm la o îngrădire și cu ajutorul vaccinului a acestei pandemii. Mult mai bine este să ne bazăm pe noi, să purtăm mască, să păstrăm distanța și să ne ocupăm de igienă.
 • Trebuie să recunoaștem și să înțelegem că iarna lucrurile sunt mai complicate. Intrăm în plin sezon de gripă, se suprapune gripa cu pandemia de COVID-19. Din cauza vremii reci oricum mai mulți oameni vor avea tot felul de viroze. Deci, lucrurile vor fi din ce în ce mai complicate. Dar sper că nu e o surpriză pentru nimeni dacă spun că purtatul măștii, păstrarea distanței și o igienă foarte serioasă ajută la prevenirea tuturor bolilor sezoniere, nu numai la prevenirea îmbolnăvirii cu SARS-CoV-2.
 • De aceea, această recomandare pe care o fac mereu, din nou, din nou, este cu siguranță o recomandare care ne ajută pe toți să trecem mai ușor prin iarnă. Însă nimeni, până acum, dintre experți, repet, nu mi-a spus că în martie va fi mai bine decât în decembrie pentru alegeri.
Urmăriți B1TV.ro și pe