EXCLUSIV // Kovesi, la un pas de a deveni procuror european: Guvernul Dăncilă analizează posibilitatea de a o susține oficial / Ce declară Rareș Bogdan și Dacian Cioloș despre ultimele negocieri pe această temă

EXCLUSIV // Kovesi, la un pas de a deveni procuror european: Guvernul Dăncilă analizează posibilitatea de a o susține oficial / Ce declară Rareș Bogdan și Dacian Cioloș despre ultimele negocieri pe această temă
Foto: Inquam Photos

EXCLUSIV // Laura Codruța Kovesi este la un pas de a deveni procuror european. Joi seară, noua compoziție a Parlamentul European a reconfirmat susținerea pentru candidatul român și o comisie de negociere a fost desemnată să negocieze cu Consiliul European pe această temă. Comisia este formată din Monika Hohlmeier, președinta Comisiei de control bugetar (CONT), reprezentantă a grupului popularilor (PPE) din Germania, Juan Fernando Lopez Aguilar, președintele Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE), din grupul socialiștilor și democraților (S&D) din Spania și Maite Pagazaurtundua, vicepreședintele Comisiei, din partea grupului Renew Europe din Spania. Aceștia se vor întâlni marți cu președinția Finlandeză pentru a negocia situația numirii procurorului european.

Mai mulți europarlamentari au declarat pentru B1.ro că majoritatea grupurilor din Parlamentul european o susțin pe Kovesi.

Ce spune Rareș Bogdan despre procedura numirii lui Kovesi

Sper ca reprezentanții României să nu mai facă circul pe care l-au făcut data trecută în LIBE și în COREPER, sper să nu o mai împingă pe Luminița Odobescu să nu îi acorde votul candidatului român, sper ca Maria Grapini să considere că a fost un moment trist al vieții sale încercarea de a sustrage 2-3 voturi sub ochii vigilenți ai europarlamentarilor. Sper ca cei din PSD să își schimbe opinia cu privire la stat de drept.

Parlamentul european a dat mandat oficial prin vot în unanimitate a tuturor celor prezenți președintelui David Sasoli care a desemnat o comisie de trei membri validată de acest plen al Conferinței Președintelui, să susțină săptămâna viitoare la Strasbourg negocierile cu Consiliul. De aici încolo, dacă ne întoarcem în COREPER, dacă ne întoarcem în LIBE cu vot pentru Laura Codruța Kovesi, înseamnă că procedura a fost fracturată, înseamnă că nu mai mergem pe procedura actuală în care doamna Codruța Kovesi rămâne alesul Parlamentului European. Eu îmi doresc să mergem pe formula româno- germano- spaniolă prin care doamna Kovesi nu mai trece prin furcile caudine ale Parlamentului. Practic s-a intrat în linie dreaptă, alatăieri în grupul PPE s-a votat cu 184 din 184 de voturi pentru susținerea Laurei Corduța Kovesi și pentru urgentarea procedurii de desemnare. Și Renew și Verzi a fost la fel, nu știm ce fac socialiștii” a declarat Rareș Bogdan pentru B1.ro.

Poziția europarlamentarilor Renew Europe

Dacian Cioloș spune că după ce Franța a anunțat că își schimbă poziția, mai multe țări și-ar fi schimbat la rândul lor poziția față de candidatura Laurei Codruța Kovesi.

A mai apărut o altă schimbare în Consiliu, Franța și-a schimbat poziția așa cum știm și treaba asta este confirmată, la fel am confirmat-o ieri și alatăieri procedural și odată cu Franța își mai schimbă poziția și alte state membre. Am confirmat cu prim-miniștri din Benelux, din Belgia, Olanda și Luxemburg, mai sunt și state membre care își schimbă poziția și în condițiile acestea președenția Finandeză, săptămâna viitoare, în COREPER o să pună în discuție ideea asta, după ce marți va avea loc o rundă de discuții între noua echipă de negociere a Parlamentului și președinția Finlandeză.

Candidatul francez a primit altă funcție, dar teoretic și procedural el poate să spună oricând că în cazul în care e numit procuror șef european preferă funcția asta, în cazul în care e numit atâta timp cât el nu și-a retras candidatura„, a declarat Dacian Coloș pentru B1.ro.

Și Dragoș Tudorache confirmă faptul că mai este doar o etapă de parcurs până când Laura Codruța Kovesi va fi desemnată procuror european.

Nu au cum să nu ajungă din nou în COREPER, formal va trebui să fie o nouă discuție. Sperăm să aibă loc săptămâna viitoare. Candidatul francez a câștigat alt post, deci se poate presupune că interesul lui nu mai este același care era înainte și asta va determina Franța să aibă altă poziție. Noi am depus toate demersurile necesare pentru a ne asigura că susținerea va fi acolo. La nivel de Parlament lucrurile sunt deja confirmate dinainte de vacanța de vară, noua compoziție a Parlamentului a confirmat poziția anterioară„, a declarat și Dragoș Tudorache pentru B1.ro.

Care va fi poziția Guvernului Dăncilă

Surse din parlamentul european susțin că europarlamentarii italieni și cei greci nu ar susține-o pe Laura Codruța Kovesi tocmai din cauză că este cunoscută pentru lupta anticoruție, problemă cu care aceste țări se confruntă. Italienii sunt pe locul trei ca număr de membri în Parlamentul European ,după Franța. Nici Ungaria nu ar susține cadidatura fostei șefe a DNA. Totuși, pozițiile pro-Kovesi sunt majoritare în acest moment.

Tocmai de aceea, mai multe surse politice susțin că inclusiv Guvernul României ar urma să-și schimbe poziția și să susțină candidatura lui Kovesi. O decizie definitivă nu a fost încă luată, pentru că dacă se va întâmpla acest lucru Viorica Dăncilă va trebui să ofere explicații nucleului dur din PSD. Totuși, conslilierii politici o împing pe Dăncilă să-și arate susținerea pentru candidatura lui Kovesi, punând astfel presiune pe cei din Opoziție, care se opun desemnării Rovanei Plumb pentru funcția de comisar european.