Ludovic Orban: Avem aproape 1.100 de paturi de ATI pentru pacienții cu coronavirus, capacitate care nu a fost niciodată atinsă (VIDEO)

Ludovic Orban: Avem aproape 1.100 de paturi de ATI pentru pacienții cu coronavirus, capacitate care nu a fost niciodată atinsă (VIDEO)

Premierul Ludovic Orban a anunțat că, în acest moment, România are o capacitate a aproximativ 1.100 de paturi de terapie intensivă destinate pacienților infectați cu noul coronavirus și aflați în stare gravă. Asta în condițiile în care, cele mai recente date transmise de Grupul de Comunicare Strategică arată că, în prezent, 460 de persoane cu COVID-19 sunt internate la ATI. Aflat, miercuri dimineață, la conferința “Împreună protejăm România”, organizată de organizată de Grupul de presă MediaUno în parteneriat cu Institutul Național de Statistică, Camera de Comerț Româno-Americană și UGIR-1903, Ludovic Orban a trecut în revistă măsurile luate de Guvern de la începutul pandemiei de coronavirus și până acum.

Ludovic Orban, despre pandemia de coronavirus: Toată lumeaafost pusăîn fața unei situații de criză neașteptată.Cel mai rău era să nu se ia decizii

”Oricine ar spune că era pregătit să facă față aceste situații nu are dreptate. Realitatea este că toate guvernele lumii, toate instituțiile, toate companiile și toți oamenii au fost puși în fața unei situații de criză neașteptate care a generat o permanentă nevoie de adaptare și de a lua decizii. Cel mai rău era să nu se ia decizii.

Intensitatea activității Guvernului se și vede în date statistice după numărul de ordonanțe de urgență, hotărâri de de Guvern, ordine de ministru, multitudinea de situații care au generat nevoia de intervenție, de luare a unor măsuri.

Din păcate, prima parte a pandemiei a scos la iveală ceea ce se numește un egoism național, care s-a manifestat și la niverl european. Multe state au luate decizii strict prin prisma a ceea ce au considerat ei interese naționale. Apoi a devenit din ce în ce mai vizibil că este nevoie de o colaborare, un dialog la nivel interanțional, este nevoie de luarea unor decizii comune. Statele au început să colaborareze, să stabilească un mecanism de reacție care să avantajeze statele membre și cetățenii UE”, a declarat Ludovic Orban.

Orban, despre paturile de ATI pentru pacienții cu COVID-19: Avem ocapacitate de tratarede aproximativ 1.100 de pacienți

Referindu-se la pregătirea sistemului de sănătate pentru a face față în lupta cu noul coronavirus, premierul a menționat că în acest moment,în România se pot face zilnic peste 35.000 de teste iar numărul paturilor de ATI destinate pacienților cu COVID-19 se apropie de 1.100.

”Din momentul apariției informațiilor despre virusul în China, noi am început să gândim măsuri. Deși după Anul nou chinezesc au venit foarte mulți oameni în România din China, noi n-am avut niciun caz importat din China. Primul caz l-am avut în 26 februarie și de atunci suntem îmntr-o continuă căutare de soluții ca să reducem numărul de persoane infectate, numărul de decese și să readucem normalitatea în viața oamenilor.

În primă fază, a trebuit să luăm multe măsuri cu caracter restrictiv, în ceea ce privește libertățile cetățenilor. Am restricționat activități pentru a reduce riscul de răspândire a virusului. Măsurile pe care le-am luat s-au axat pe mai multe direcții primul lucru a fost legat de informarea corectă a cetățenilor.Al doilea obiectiv a fost pregătirea sistemului de sănătate publică. La debutul pandemiei aveam o capacitate de testare de 400-500 maximum pe zi. Astăzi, capacitatea de testare a crescut la peste 35.000 de teste și continuăm să creștem capacitatea de testare. Dotarea cu materiale, echipamente, și tot ceea ce a fost necesar în combaterea pandemiei, am avut criză în aproape toate domeniile, iar piața internațională, pur și simplu, a înnebunit în lunile martie, aprilie și ciar începutul lui mai, nu s-au realizat contracte, prețurile au luat-o razna, furnizorii fiind doar din câteva țări. Am crescut constant capacitatea de tratare în secțiile de terapie intesivă, astăzi având o capacitate de tratare pentru pacienții COVID de aproximativ 1.100 de pacienți, capacitate care nu a fost niciodată atinsă, ba chiar, maximul atins a fost jumătate din capacitatea de tratare”, a mai spus prim-ministrul.

Ludovic Orban:Principalul lucru pe care am vrut să-l asigurăm a fost afectarea cât mai mică a activităților economice

În ceea ce privește măsurile economice care au fost adoptate în această perioadă, Orban a menționat: ”Principalul lucru pe care am vrut să-l asigurăm a fost afectarea cât mai mică a activităților economice, în condițiile în care cererea a scăzut dramatic în foarte multe domenii. Am urmărit o cât mai mare injecție de lichiditate către companii, motiv pentru care am luat decizii cum ar fi suspendarea executărilor și popririlor, ridicarea presiunii pentru plata taxelor și impozitelor, amânarea ratelor la bănci până în data de 31 decembrie, reducerea timpului de rambursare a TVA și de decontare a concediilor medicale. (…) De asemenea, am încercat să generăm măsuri active de susținere a companiilor și angajaților, cum a fost șomajul tehnic, indemnizațiile de sprijin pentru profesioniști, ulterior, măsuri active pentru revenirea în activitate a celor care au fost în șomaj tehnic. (…) Am generat programe de sprijin pentru companii, cum ar fi IMM Invest”.

Ludovic Orban: Avem aproape 1.100 de paturi de ATI pentru pacienții cu coronavirus, capaitate care nu a fost niciodată atinsă

Ultima oră
22:56 - Shakira, acuzată de evaziune fiscală în Spania. Ce sumă ar fi evitat cântăreața să plătească
22:50 - Emil Boc, despre OUG privind împrumuturile de Trezorerie: Se adresează primăriilor mici și mijlocii, pentru cofinanțarea proiectelor din fonduri europene sau naționale. Premierul a fost prompt (VIDEO)
22:41 - Mecanicul locomotivei responsabil pentru accidentul de la Fetești a fost reținut. Acesta se afla sub influența băuturilor alcoolice în momentul incidentului
22:17 - Sepsi Sfântu Gheorghe, a doua echipă românească eliminată la penalty-uri din Conference League. Spartak Trnava merge mai departe după două remize
22:07 - Bilanț tragic în Turcia din cauza incendiilor în apropiere de Antalya. Mai multe hoteluri au fost evacuate
22:02 - Natalia Gavrilița, candidata PAS la funcția de premier al Republicii Moldova. Cine este femeia propusă de pro-europeni pentru a conduce viitorul guvern de la Chișinău
21:40 - AUR solicită demisia lui Cătălin Drulă, ministrul Transporturilor, după ce zeci de copii au stat blocaţi mai multe ore în câmp, în trenul Mangalia-Arad
21:35 - Victor Negrescu: Cred că inclusiv dreapta are oameni care pot face mai multe pe fonduri europene decât Ghinea. Dacă nu accesăm banii din PNRR, toată România pierde, mai ales la împrumuturi (VIDEO)
21:23 - Președintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, anunță că îl va sprijini pe Florin Cîțu
20:56 - Marea Britanie, Spania și Grecia, printre țările europene aflate în zona roșie. CNSU a actualizat lista statelor cu risc epidemiologic ridicat (DOCUMENT)