Manifestații de susținere a lui Vlad Alexandrescu sunt anunțate în București și alte orașe

Manifestații de susținere a lui Vlad Alexandrescu sunt anunțate în București și alte orașe

Mai multe proteste sunt anunțate în București și în țară, ca reacție la decizia premierul Dacian Cioloș de a-l revoca din funcție pe Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu.

Astfel, pe 3 mai, de la ora 19:00, sunt anunțate maifestații la București, în fața Guvernului, în Piața Unirii din Cluj și la Direcția județeană de Cultură din Timișoara. De asemenea, oamenii și-au mai anunțat prezența și de la ora 18:30 în Piața Custozza din Alba Iulia.

”În lumina ultimelor declarații de la finalul săptămânii trecute înțelegem că lupta pentru ministerul culturii se ascute: premierul face joc de glezne – ba cere d-lui ministru Alexandrescu să își depună demisia, ba îi cere să amâne, iar ministrul încă în funcție a înaintat o nominalizare care să garanteze continuarea reformei: Corina Șuteu.

Premierul amână nominalizarea publică a Corinei Șuteu; probabil nu este pe placul președintelui. Nu e greu să ne imaginăm că președintele ar agrea persoane din garda sa, consilieri și apropiați care s-au tot perindat prin structurile administrației, fără să miște nicidecum lucrurile.

Ministrul Vlad Alexandrescu spune că nu va ceda la funcția de ministru decât în favoarea Corinei Șuteu, în caz contrar anunțând că nu își va depune demisia oficial.

E cazul să îi arătăm mai departe susținerea noastră d-lui ministru!

Vrem să continue reforma pe care domnia sa a început-o! Nu vrem să se întoarcă aceleași personaje care au pasat problemele culturii românești fără să rezolve nimic. Nu vrem personaje plăcute președintelui, vrem oameni care să deranjeze grupurile de interese, fie ele imobiliare, … sau politice.
Ne vedem marți din nou, în față la Guvern.

Și din nou, apoi, seară de seară, de câte ori va fi nevoie”, este anunțul publicat pe pagina de Facebook ce promovează manifestația din București.

”Se pare că politicienii şi guvernanţii ţin la Cluj şi la deja tradiţionalul lui activism civic. Altfel de ce s-ar apuca Dacian Cioloş să solicite demisia celui mai credibil (şi sprijinit, real, de societatea civilă) dintre miniştrii Guvernului său?

Opera Română, o ştim cu toţii, a fost un pretext. Realitatea e că Vlad Alexandrescu şi oamenii ca el deranjează. Deranjează proiecte industriale cu cianură solicitând protejarea, în acord cu legea şi valoarea lui, a unui sit istoric remarcabil. Deranjează ieşind de-a dreptul în stradă pentru a împiedica demolarea unor clădiri istorice din Bucureşti, sau cerând Primăriei Clujului să înceteze mutilarea "pentru siguranţa cetăţenilor" a faţadelor. Deranjează oferind o şansă culturii independente/ alternative şi îndrăznind să sugereze punerea-în-competiţie a unor fotolii directoriale din Cultură deţinute, de decenii, de aceiaşi "grei" ai culturii, încremeniţi-în-proiect.

Deranjează, zilele astea, prin condiţionarea propriei demisii de numirea la Cultură a unui alt om credibil, Corina Şuteu. Pentru că nu, Vlad Alexandrescu ÎNCĂ NU A PLECAT, şi chiar dacă o va face trebuie să ne asigurăm că va fi cu folos.

Veniţi, aşadar, ca-n vremurile bune, în Piaţă, cu câte-un afişuleţ/ o pancartă făcut(ă) de mână sau chiar cu mâinile goale, dar cu sufletul plin :). Odată ajunşi acolo, om vedea câţi suntem şi ce-om face – dacă stăm, dacă ne plimbăm, dacă tăcem sau strigăm. Să-i arătăm acestui om că nu e singur.

Să le arătăm celor ca el că îi învestim cu încrederea noastră. Iar celor ca Cioloş şi, mult mai important, politrucilor care-l manevrează din urmă, că n-am adormit. Nici pe departe”, este anunțul publicat pe pagina de Facebook ce promovează manifestația din Cluj.

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu a declarat marți că nu mai vrea să demisioneze, mai ales în acest moment în care ”reforma este periclitată”.

Sâmbătă, premierul Dacian Cioloș a anunțat că va trimite marți președintelui revocarea lui Alexandrescu, precum și o nouă propunere pentru funcția de Ministru al Culturii.

Picătura care a umplut paharul pare să fi fost scrisoarea trimisă Grupului de Dialog Social în care Vlad Alexandrescu susţine că a fost intimidat direct de un coleg de Guvern. Alexandrescu pretinde că a fost sunat de mai multe ori de oameni politici, pentru a lămuri afirmaţiile făcute în diverse ocazii.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:35 - România ar putea intensifica forajele în apele de mare adâncime din Marea Neagră, din cauza creşterii preţului la gaze
00:04 - Guvernul a lansat sistemul Ro-ALERT „Copil dispărut”. Populația va fi anunțată despre dispariția minorilor
23:55 - Rusia, la un pas de incapacitate de plată. Decizia fără precedent anunțată de trezoreria SUA
23:54 - Spania a anunțat că va cumpăra vaccinuri și antivirale, după ce a înregistrat 59 de cazuri de variola maimuței
23:54 - Sorana Cîrstea sare în apărarea colegilor ruși: „Ce a făcut Wimbledon arată zero umanitate”
23:28 - Iulian Paraschiv (Agenția Națională pentru Romi), despre noul ajutor pentru pensionari: Guvernul ar fi dorit să dea mai mult, dar ne raportăm la resursele pe care le avem. Crizele actuale impun măsuri de moment (VIDEO)
23:13 - Belarus recunoaște că furnizează arme Rusiei. Oficial de la Minsk: „Desfășurăm lucrări de cercetare și dezvoltare, inclusiv luând în considerare experiența evenimentelor din Ucraina”
23:00 - Nelu Varga, replică acidă după declarațiile ironice ale lui Dan Șucu, noul finanțator al Rapidului: „Dacă nu ştie cine e ‘domnul Varga’, îi recomand să o întrebe pe soţia dânsului”
22:55 - Erdogan va accepta cererile Suediei și Finlandei de aderarea la NATO doar atunci când preocupările legate de securitate ale Turciei sunt satisfăcute
22:43 - „E culmea tupeului!”. Conducerea Consiliului Concurenței insistă să-și asigure protecție de la SPP, acuză deputatul PSD Radu Cristescu