Ministerul Agriculturii a amendat cu 76.500 lei producătorii agricoli şi magazinele care vând fructe şi legume din cauza actelor incomplete

Ministerul Agriculturii a amendat cu 76.500 lei producătorii agricoli şi magazinele care vând fructe şi legume din cauza actelor incomplete
Sursă foto: Pixabay / Дарья Яковлева

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a anunţat miercuri că a amendat cu 76.500 lei producătorii agricoli persoane fizice care îşi desfăşurau activitatea de vânzare a fructelor şi legumelor în cadrul pieţelor agroalimentare, a târgurilor şi pieţelor en-gross şi companii.

Rezultatele acțiunilor de control ale reprezentanților MADR desfășurate  în perioada iunie-prezent, s-au concretizat în verificarea a 1052  de operatori controlați, din care 741 producători agricoli persoane fizice care își desfășurau activitatea de vânzare a fructelor și legumelor în cadrul piețelor agroalimentare, a târgurilor și piețelor en-gross și 311 operatori economici persoane juridice (market-uri, supermarket-uri, hipermarketuri, depozite en – gross, platforme logistice).

Principalele neconformități identificate și sancționate în cadrul acțiunilor de control au fost:

  • lipsa documentelor de proveniență a legumelor și fructelor comercializate de unii operatori economici;
  • etichetarea incompletă (lipsa originii sau a categoriei de calitate, în cazul persoanelor juridice);
  • fructe și legume care nu se încadrau în categoria de calitate declarată pe etichetă și documentele de proveniență;
  • lipsa mențiunilor privind originea și calitatea de pe facturile fiscale ce însoțeau loturile expuse la vânzare;
  • necompletarea carnetelor de comercializare de către producătorii agricoli persoane fizice, neafișarea pe etichetele de vânzare în cadrul piețelor agroalimentare a localității de origine, a datei recoltării sau a seriei și numărul atestatului de producător.

Aceste nereguli au fost sancționate prin 233 avertismente și 82 de sancțiuni contravenționale cu amendă, în valoare totală de 76.500 lei.

”Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale întreprinde toate măsurile prin care să se asigure aprovizionarea populaţiei cu o paletă largă de legume şi fructe de sezon, care să corespundă din punct de vedere al calităţii şi conformităţii cu standardele de comercializare, cât şi din punct de vedere al nivelurilor maxime admisibile de reziduuri de pesticide. În această perioadă în pieţele agroalimentare şi în târgurile unde producătorii autohtoni îşi comercializează en-gros produsele se găsesc cantităţi suficiente de legume şi fructe specifice sezonului precum: tomate, cartofi timpurii, ardei gras, căpşuni, castraveţi, varză albă, fasole verde, dovlecei, verdeţuri, etc., toate din producţia autohtonă”, precizează ministerul.

”Astfel de acţiuni de control se desfăşoară permanent în baza tematicilor de control cadru anuale, dar în perioade de vârf de sezon, când cantităţile produse sunt mai mari, aceste acţiuni de control se desfăşoară şi împreună cu reprezentanţi ai ANSVSA şi ANF. Controalele trebuie să urmărească respectarea legislaţiei de către toţi operatorii, acordându-se atenţie legumelor şi fructelor provenite din import sau comerţ intraunional comercializate prin depozite en-gros, minimarket-uri, supermarket-uri, hipermarket-uri. Toate aceste acţiuni de control conjugate sunt atât în beneficiul producătorilor autohtoni veritabili pentru că aceştia îşi pot comercializa într-un mediu organizat şi corect produsele de calitate, cât şi al consumatorilor care se aprovizionează fie din pieţele agroalimentare fie din marile reţele comerciale, având garanţia calităţii şi originii produselor”, precizează MADR.

Obiectivele din cadrul ultimelor acţiuni de monitorizare şi inspecţie au vizat controlul loturilor de legume şi fructe expuse la comercializare sub aspectul calităţii şi conformităţii cu standardele de comercializare prevăzute de legislaţia comunitară şi naţională aplicabilă în sectorul legume – fructe.