Ministrul Justiției: Se va forma o comisie în Parlament unde se va discuta despre pensiile magistraților

Ministrul Justiției: Se va forma o comisie în Parlament unde se va discuta despre pensiile magistraților
Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Justiției, Stelian Ion, anunță că în Parlament va fi înființată o comisie specială în care să se discute despre pensiile magistraților.

Precizările lui Stelian Ion despre pensiile magistraților

„Sunt nişte decizii ale CCR. Bune, rele, sunt nişte decizii ale Curţii de care trebuie să ţinem cont. Şi atunci dacă vii cu ideea pe care o promovezi foarte clar că desfiinţezi total pensiile militarilor, magistraţilor, rişti foarte mult să pice la CCR, ceea ce s-a întâmplat. De asta aş vrea să nu venim cu astfel de variante, ci să fie variante discutate în prealabil şi cu cei la care se referă acele pensii speciale, de serviciu, după denumirile pe care le are fiecare categorie. În urma acestor discuţii care se vor purta în Parlament să se ajungă la variante. În privinţa pensiei magistraţilor se va forma o comisie în Parlament şi acolo se va discuta şi această problemă”, a spus ministrul Justiției, la Antena 3.

Impozitarea pensiilor speciale, declarată neconstituțională

La jumătatea lunii decembrie, Curtea Constituțională a decis că impozitarea pensiilor speciale este neconstituțională.

În luna iunie a anului trecut Parlament a votat impozitarea pensiilor speciale cu 85%, pentru cele mai mari de 7.000 de lei și cu 10% cele între 2.000 și 7.000 de lei. Actul normativ a fost atacat la CCR de Avocatul Poporului și ICCJ.

Potrivit Evidențelor Casei Naționale de Pensii, există 9.527 de beneficiari ai pensiilor speciale.

Cei mai mulți, aproape jumătate, sunt procurori și judecători. La aceștia se mai adaugă foștii membri ai corpului diplomatic consular, funcționarii publici din Parlament, personalul aeronautic civil, personalul auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și parchetelor, angajații de la Curtea de Conturi. Cu tot cu foștii angajați ai MAPN, MAI și SRI, în România există 170.000 de pensii speciale.