Neconstituțional! CCR aruncă în aer CSM: Mandatul membrilor expiră la împlinirea termenului de 6 ani, deci la aceeași dată pentru toți

Neconstituțional! CCR aruncă în aer CSM: Mandatul membrilor expiră la împlinirea termenului de 6 ani, deci la aceeași dată pentru toți

Curtea Constituțională a anunțat, joi, că a declarat neconstițutională interpretarea dată de Senat cu privire la validarea unor mandate ale unor membri CSM.

Mai exact, este vorba despre legea prin care 8 membri ai Consiliului au fost validați cu mandate pline de 6 ani, deși au venit pentru restul de mandat, înlocuind alți membri în exercitarea mandatului.

După decizia Curții, mandatele celor 8 magistrați vor înceta în acest an, la fel ca în cazul celorlalți membri CSM cărora li se încheie mandatul la termen, au explicat pentru HotNews.ro specialiști în drept.

Prin urmare, având în vedere trăsătura Consiliului Superior al Magistraturii de organism colegial, mandatul membrilor săi expiră la împlinirea termenului de 6 ani, deci la aceeaşi dată pentru toţi membrii. Cu alte cuvinte, persoanele care dobândesc calitatea de membru al Consiliului pe parcursul termenului de 6 ani, ocupând un loc vacant în cadrul organismului colegial, îşi vor îndeplini atribuţiile legale şi constituţionale de la data validării sau alegerii în funcţie, după caz, pentru restul de mandat rămas până la expirarea acestui termen. Orice interpretare contrară, în sensul că fiecare membru al Consiliului Superior al Magistraturii poate fi validat sau ales pe un mandat întreg de 6 ani, care curge individual, independent de mandatele celorlalţi membri, este neconstituţională”, se arată în comunicatul CCR.

Asociația "Forumul Judecătorilor din România" arată, după decizia Curții Constituționale privind mandatul membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, că demisia din funcția de președinte al CSM ar reprezenta "o reacție firească". , se arată într-un comunicat remis Hotnews.

"Asociația "Forumul Judecătorilor din România" solicită președintelui Consiliului Superior al Magistraturii să își asume întreaga răspundere pentru situația creată în urma demersurilor individuale, sub forma unor "scrisori", prin care a determinat Senatul României să modifice intempestiv și netransparent modalitatea de interpretare și aplicare a legii cu privire la durata mandatului membrilor CSM. (…) Demisia din funcția de președinte al Consiliului Superior al Magistraturii ar reprezenta o reacție firească în urma gravelor consecințe ale Hotărârii Senatului din 7 martie 2016 asupra alegerilor care ar fi trebuit organizate în această perioadă și care au fost suspendate ca urmare a hotărârii Curții de Apel București, toți judecătorii acestei instanțe fiind acuzați de părtinire prin formularea unei cereri de strămutare halucinante, respinse de Înalta Curte de Casație și Justiție", se arată într-un comunicat al FJR.

De asemenea, FJR acuză lipsa de reacție publică a membrilor CSM față de această situație.

Asociația "Forumul Judecătorilor din România" susține că, dacă nu ar fi existat o reacție a unor asociații profesionale, atunci această "ilegalitate" ar fi produs efecte pe termen nedefinit.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:35 - România ar putea intensifica forajele în apele de mare adâncime din Marea Neagră, din cauza creşterii preţului la gaze
00:04 - Guvernul a lansat sistemul Ro-ALERT „Copil dispărut”. Populația va fi anunțată despre dispariția minorilor
23:55 - Rusia, la un pas de incapacitate de plată. Decizia fără precedent anunțată de trezoreria SUA
23:54 - Spania a anunțat că va cumpăra vaccinuri și antivirale, după ce a înregistrat 59 de cazuri de variola maimuței
23:54 - Sorana Cîrstea sare în apărarea colegilor ruși: „Ce a făcut Wimbledon arată zero umanitate”
23:28 - Iulian Paraschiv (Agenția Națională pentru Romi), despre noul ajutor pentru pensionari: Guvernul ar fi dorit să dea mai mult, dar ne raportăm la resursele pe care le avem. Crizele actuale impun măsuri de moment (VIDEO)
23:13 - Belarus recunoaște că furnizează arme Rusiei. Oficial de la Minsk: „Desfășurăm lucrări de cercetare și dezvoltare, inclusiv luând în considerare experiența evenimentelor din Ucraina”
23:00 - Nelu Varga, replică acidă după declarațiile ironice ale lui Dan Șucu, noul finanțator al Rapidului: „Dacă nu ştie cine e ‘domnul Varga’, îi recomand să o întrebe pe soţia dânsului”
22:55 - Erdogan va accepta cererile Suediei și Finlandei de aderarea la NATO doar atunci când preocupările legate de securitate ale Turciei sunt satisfăcute
22:43 - „E culmea tupeului!”. Conducerea Consiliului Concurenței insistă să-și asigure protecție de la SPP, acuză deputatul PSD Radu Cristescu