Octavian Berceanu, șeful Gărzii de Mediu: Bucureștiul are o problemă majoră privind gestionarea deșeurilor. Vârful de lance e Sectorul 1, unde începe să miroasă din ce în ce mai tare (VIDEO)

Octavian Berceanu, șeful Gărzii de Mediu: Bucureștiul are o problemă majoră privind gestionarea deșeurilor. Vârful de lance e Sectorul 1, unde începe să miroasă din ce în ce mai tare (VIDEO)
Foto: Facebook

Octavian Berceanu, șeful Gărzii de Mediu, a declarat că în București trebuia făcut de mulți ani un plan municipal de gestionare a deșeurilor. Amenzile, spune oficialul, nu ridică gunoiul, nu fac reciclare și nu pun presiune foarte mare pe primar pentru că nu sunt plătite din buzunarul său, ci din banii cetățeanului.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Șeful Gărzii de Mediu, pe B1 TV. Octavian Berceanu: Sectorul 1, vârf de lance în problema Bucureștiului privind gestionarea deșeurilor

„Bucureștiul are o problemă majoră privind gestionarea deșeurilor. Acum avem acest vârf de lance, cu Sectorul 1, dar un plan municipal de gestionare a deșeurilor trebuia să fie făcut de mulți ani și în acest plan ar fi trebuit să avem predictibilitate pe trasabilitatea deșeurilor, adică în momentul în care arunc PET-ul la coș trebuie să știu unde îmi ajunge, și asta lipsește cu desăvârșire. Ce trebuia să avem până la ora actuală – trebuia să știm care sunt cantitățile de deșeuri, trebuia în primul rând să știm care sunt capacitățile de sortare și capacitățile de depozitare sau valorificare, nu știm foarte bine despre aceste lucruri. Mai mult decât atât, taxa 0 sau orice taxă altfel decât pe principiul plătește pentru cât arunci nu ne ajută absolut deloc, oricare ar fi denumirea acesteia. De ce? Fiecare cetățean trebuie să plătească proporțional cu deșeurile pe care le aruncă”, a declarat șeful Gărzii de Mediu, joi, în cadrul Știrilor B1 TV prezentate de Ștefan Pășcuță.

Întrebat dacă amenzile sunt o soluție, el a explicat: „Amenzile nu ridică gunoiul, amenzile nu fac reciclare la producătorul de gunoi, amenzile nu pun presiune foarte mare pe primar pentru că nu sunt plătite din buzunarul primarului. Sunt plătite din banii cetățeanului. Cetățeanul, dacă este păgubit, plătește mai mult pe deșeuri, pe gunoi, este păgubit o dată când primăria vine și plătește și ea pe gunoi pentru servicii care sunt de proastă calitate, o dată este iarăși păgubit când vine garda și îi dă amendă, de exemplu, UAT-ului sau sectorului, pentru că va fi plătită tot din buzunarul cetățeanului. Cetățeanul trebuie să înțeleagă că primarul trebuie responsabilizat și el trebuie să sorteze gunoiul înainte să îl arunce. Nu există altă cale nicăieri în lume”.

În ceea ce privește situația de la Sectorul 1, Octavian Berceanu spune că „se pare că se merge spre o rezolvare”.

„Pentru că ploile vor înceta cât de curând, va ieși soarele și acel gunoi va începe să fermenteze. În multe locuri, de exemplu, în zona mărginașă a Sectorului 1, deja are 10 zile, 12 zile de când nu este ridicat. Duhoarea este greu suportabilă. Astăzi, nu am fost în Sectorul 1. În rest, în fiecare zi am fost în acel sector și miroase, începe să miroasă din ce în ce mai tare, începe să miroasă mai mult decât de la depozitele din Rudeni, dacă e posibil așa ceva. Nu avem pârghii deocamdată noi, Garda de Mediu, să intervenim în relația dintre salubrist și primărie, nicăieri nu avem pârgii să facem acest lucru, nici în București, nici în țară, legal vorbind. Nu stăm nici de-o parte în modul în care instituțiile, primăriile sau salubriștii satisfac sau nu nevoile cetățenilor. Încă o dată, serviciul de salubritate este un monopol garantat de stat, atunci și salubristul trebuie să se comporte ca atare. Nu este un simplu contract între primărie și salubrist. De asemenea, primăria, tot timpul, trebuie să își ia în calcul care este cea mai bună variantă pentru cetățean, iar cea mai bună variantă pentru cetățean, peste tot în lume, este să plătească pentru cât aruncă”, a adăugat oficialul.

Ultima oră
00:13 - CDC avertizează: Varianta Delta a coronavirusului este mai contagioasă decât varicela şi poate provoca forme mai grave de boală
00:05 - Italia: Guvernul intenționează să plafoneze prețul la testele pentru COVID-19
23:43 - Paul Stănescu (PSD): Politica durerii în cot este deviza useristă exprimată perfect de Ovidiu Vizante, directorul CFR. Dacă USR-ului i-ar fi păsat de pasagerii blocați în tren, Vizante era acum acasă
23:40 - Unitatea 2 a CNE Cernavodă a fost reconectată vineri seara la Sistemul Energetic Național
23:15 - Valeriu Gheorghiță: Ne așteptăm ca în următoarele săptămâni varianta Delta să devină dominantă. Avem deja focare la nivel de comunitate
23:12 - Alexandru Rafila: Problema noastră majoră – noi avem doar jumătate din numărul cetățenilor vaccinați față de restul țărilor UE. Dacă vor fi îmbolnăviri, ele vor fi în mod evident mai grave (VIDEO)
23:04 - Alexandru Rafila, despre al patrulea val al pandemiei: „Evident, și noi o să fim afectați. Dacă discutăm despre persoane vulnerabile care nu s-au vaccinat, s-ar putea să avem probleme” 
22:48 - Raluca Turcan: Pentru prima dată, anul acesta avem mai mulți copii născuți din părinți români în străinătate decât în România, ceea ce pentru noi este dramatic
22:39 - Detașamentul Sky Guardians al României a luminat cerul deasupra zonei de antrenament Bemowo Piskie din Polonia
22:19 - Alin Stoica, prefectul Capitalei: La medici și profesori ar putea exista cel puțin o recomandare fermă de vaccinare; se poartă discuții la nivel guvernamental. Susțin restricțiile pentru cei nevaccinați (VIDEO)