Panică în rândul românilor care găzduiesc refugiați ucraineni: „Nu putem să îi lăsăm afară, dar trebuie să plătim facturile”

Panică în rândul românilor care găzduiesc refugiați ucraineni: Nu putem să îi lăsăm afară, dar trebuie să plătim facturile
Foto: pixabay.

Conform informațiilor relatate de Europa Liberă, românii care primesc refugiați prin intermediul programului 50/20 nu și-au primit încă banii pentru lunile ianuarie și februarie din 2023. Aceștia se plâng pe rețelele de socializare că trebuie să acopere costurile din propriul buzunar.

Românii trebuie achite sume uriașe de bani

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), Adrian Marin, Guvernul nu a aprobat încă fondurile necesare pentru aceste plăți, dar nu a putut preciza nici suma necesară deconturilor, nici momentul în care vor fi efectuate plățile.

Între timp, un constănțean care a găzduit o familie de refugiați ucraineni într-un apartament din Mamaia susține că trebuie să suporte lunar aproximativ 1.200 de lei pentru energie, gaze și alte cheltuieli de bloc, costuri pe care trebuie să le acopere din propriul buzunar, înainte de a primi decontările de la Guvern. Potrivit sursei menționate, în prezent aproximativ 73.000 de refugiați ucraineni sunt cazați în România prin intermediul programului 50/20.

„Sunt oameni, cu copii, cu cățel, cu purcel. Nu putem să îi lăsăm afară, dar trebuie să plătim facturile”, susține bărbatul.

După ce au ajuns primele valuri de refugiați ucraineni pe teritoriul României, mulți dintre aceștia au ales să se stabilească temporar în zona litoralului. Comunitatea ucraineană cazată în Mamaia Nord a devenit treptat semnificativă.

Mii de ucraineni s-au refugiat în județul Constanța

Județul Constanța este pe locul al doilea în ceea ce privește numărul de refugiați ucraineni găzduiți, conform datelor furnizate de IGSU. Deși autoritățile locale nu cunosc numărul exact al refugiaților, sumele decontate de statul român pentru cazarea ucrainenilor sugerează că ar fi peste 20.000 de persoane care au fugit din calea războiului.

Guvernul alocă 50 de lei pe zi pentru cazare și 20 de lei pe zi pentru hrană pentru fiecare persoană refugiată, astfel că proprietarii de apartamente închiriate familiilor de patru persoane pot câștiga lunar aproximativ 1.200 de euro pentru cazare.

Mamaia Nord, zona de lux a litoralului românesc, a devenit un refugiu pentru acești oameni. Înregistrările din ianuarie 2023 arată că aproximativ 10.000 de cetățeni refugiați din Ucraina erau pe raza orașului Năvodari, mare parte dintre ei fiind cazați în apartamente, vile sau spații de cazare situate în zona litorală – Mamaia Nord.

Marinarii ucraineni și familiile mai înstărite au ales să se stabilească în zona turistică

Mulți dintre refugiații cazați în zona litoralului sunt membri ai familiilor marinarilor ucraineni din orașe precum Odessa, Mariupol sau Herson, iar firmele de recrutare a personalului navigant au decis să închirieze blocuri întregi în Mamaia Nord imediat după izbucnirea războiului pentru a-i aduce acolo în siguranță. Aceștia sunt obișnuiți să trăiască la malul mării, iar proximitatea Portului Constanța, unde s-a mutat acum traficul de mărfuri destinat Ucrainei, este un avantaj.

În plus, familiile mai înstărite au ales să se stabilească în zona turistică, plătind chirii mai mari pentru apartamentele de lux din Mamaia Nord.

În mod tradițional, litoralul românesc rămâne închis pe timpul iernii, însă Mamaia Nord face o excepție anul acesta. Zi de zi, plajele sunt pline de ucraineni care se plimbă, alergă sau se joacă în această zonă, fapt ce reprezintă o afacere profitabilă pentru localnici.

Apartamentele care în mod normal ar fi închise acum sunt închiriate, aducând beneficii considerabile datorită ajutorului financiar oferit de statul român. Magazinele din zonă își păstrează ușile deschise, iar vânzătoarele încearcă să comunice cu clienții ucraineni prin semne sau câteva cuvinte în engleză sau chiar în limba lor maternă.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`