Patriarhul Daniel, răspicat: „Constituția garantează explicit libertatea și autonomia cultelor” (VIDEO)

Patriarhul Daniel, răspicat: „Constituția garantează explicit libertatea și autonomia cultelor (VIDEO)
Patriarhul Daniel

Cu prilejul împlinirii a 155 de ani de la adoptarea Constituției din 1866 și totodată, în contextul discuțiilor cu privire la impunerea certificatul verde pentru accesul în biserici, Patriarhul Daniel a transmis un mesaj răspicat.

Liderul Bisericii Ortodoxe Române (BOR) se opune introducerii certificatului verde pentru accesul în lăcașurile de cult. Astfel, Patriarhul Daniel a amintit în cadrul mesajului aniversar faptul că în articolul 29 din Constituție este afirmată și garantată explicit libertatea și autonomia cultelor, inclusiv de a elabora statute proprii.

Patriarhul Daniel, mesaj cu prilejul împlinirii a 155 de ani de la adoptarea Constituției din 1866

„Cu prilejul împlinirii a 155 de ani de la adoptarea Constituției din anul 1866 și a 30 de ani de la adoptarea Constituției din anul 1991, ne exprimăm bucuria de a transmite, din Aula mare a Palatului Patriarhiei, mesajul nostru de omagiere faţă de cei care au realizat aceste două momente importante din istoria modernă și contemporană a Statului Român, legate de locul în care ne aflăm.

După cum se cunoaşte, Palatul Patriarhiei, fostul sediu al Camerei Deputaților până în anul 1996, a fost construit la începutul secolului XX (1906-1908) pe locul unei clădiri a Mitropoliei Țării Româ¬nești. În clădirea respectivă, veche, a fost adoptată prima Constituție a României, în anul 1866. Iar în actuala clădire, Adunarea Constituantă a votat, în anul 1991, prima Constituție după căderea regimului comunist, prin care s a stabilit și înfiinţarea Curţii Constituţionale a României, garantul respectării Constituției.

Între drepturile fundamentale garantate de către Constituțiile României este afirmat şi dreptul la libertatea credințelor religioase, enunțat în prezent de articolul 29 din Constituție, care afirmă și garantează explicit libertatea şi autonomia cultelor, inclusiv libertatea lor de a elabora statute proprii şi a se conduce potrivit acestora în ce priveşte organizarea şi funcționarea lor.

Astfel, Statul și Biserica, fiecare potrivit propriilor competențe, pot contribui la apărarea demnității persoanei umane, promovarea libertăţii şi a responsabilităţii omului, precum și la realizarea dreptății şi solidarităţii sociale în viaţa poporului român.

Folosim acest prilej deosebit pentru a omagia cu recunoştinţă şi preţuire memoria tuturor membrilor Adunării Constituante din anul 1991, precum și a tuturor membrilor Curții Constitu¬ționale a României trecuți din această viaţă. Ne rugăm lui Dumnezeu să odihnească sufletele lor în pacea și lumina vieții veșnice.

La acest ceas aniversar pentru Parlamentul României și Curtea Constituțională a României, ne bucurăm să felicităm cele două instituţii din acest edificiu istoric, consolidat și restaurat între anii 2014 – 2016 cu fonduri europene.

În mod deosebit, ne rugăm lui Dumnezeu să binecuvânteze activitățile Curţii Constituţionale şi să dăruiască tuturor membrilor acestei importante instituţii a statului român mult ajutor în toată lucrarea folositoare societăţii româneşti şi demnităţii poporului român”, a transmis credincioșilor Patriarhul Daniel.

IPS Teodosie a respins categoric certificatul verde

În urma controverselor legate de extinderea certificatului verde și pentru biserici, IPS Teodosie a fost primul preot al BOR care a reacționat categoric împotriva acestei măsuri.

„Este cu totul nepotrivit, pentru că se amestecă lucrurile atât de mult… Certificatul verde este dat politico-administrativ, emis de stat care nu are dreptul să se amestece în autonomia bisericii. A condiționa pe Dumnezeu de un astfel act, înseamnă a așeza certificatul deasupra lui Dumnezeu.

Când un stat vrea să stăpânească cele lui Dumnezeu e semnul limpede că începe statul totalitar. Dați Cezarului ce este al Cezarului şi lui Dumnezeu ce este a lui Dumnezeu. Biserica este a lui Dumnezeu (…)”, a declarat Teodosie, pentru Antena 3.