Pelerinajul la Sfânta Parascheva se va desfășura în condiții speciale: Credincioșii vor purta măști și vor trece peste covoare dezinfectante

Pelerinajul la Sfânta Parascheva se va desfășura în condiții speciale: Credincioșii vor purta măști și vor trece peste covoare dezinfectante

Credincioșii vor avea ocazia să participe și în acest an la pelerinajul organiat de Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva. Însă evenimentele se vor desfășura în condiții speciale din cauza pandemiei de COVID-19.

Cum se va desfășura pelerinajul la Sfânta Parascheva

Doar racla cu moaştele Cuvioasei Paraschiva, scoasă din Catedrala Mitropolitană din Iaşi, va fi depusă în baldachinul special amenajat timp de o săptămână, începând cu data de 8 octombrie. Arhiepiscopia Iaşilor anunţă nu vor fi aduse nici din ţară şi nici din străinătate alte sfinte moaşte sau relicve.

Reprezentanţii Arhiepiscopiei Iaşilor au subliniat că vor fi luate o serie de măsuri menite să protejeze sănătatea pelerinilor în contextul epidemiologic în care ne aflăm.

Astfel, Momentul tradiţional „Calea Sfinţilor” va avea o altă desfăşurare, întrucât nu este permisă prezenţa mulţimilor de credincioşi. Racla cu sfintele moaşte va fi purtată de o maşină în procesiune pe străzile mai importante din toate cartierele oraşului. Credincioşii din Iaşi vor putea astfel să privească şi de la nivelul ferestrelor şi al balcoanelor acest pelerinaj

Pentru a evita aglomeraţia va exista un culoar de acces către moaşte care să asigure păstrarea distanţării fizice.

Astfel, după ce vor trece de baldachinul care va adăposti racla cu sfintele moaşte, tot printr-un culoar separat, pelerinii vor fi îndrumaţi către ieşirea din zona Ansamblului Mitropolitan.

Măști și covorașe deinfectante

Vor fi puse la dispoziţia pelerinilor măşti oferite de voluntari la intrarea pe culoarul de acces şi pe parcursul rândului. De-a lungul traseului pelerinilor vor exista dozatoare automate cu dezinfectant pentru mâini – iar înainte de a se apropia de zona baldachinului, credincioşii vor trece şi peste covoraşe dezinfectante.

Fiecare credincios va primi un pachet ambalat şi oferit în condiţii stricte de igienă care va conţine câte o iconiţă, un acatist al Sfintei Parascheva şi o sticluţă de aghiasmă. Intrarea şi ieşirea din Catedrala Mitropolitană se vor face pe culoare diferite şi create astfel încât să se poată respecta regula distanţării fizice.

Nici în interiorul Catedralei Mitropolitane şi nici în curte nu se va putea staţiona, spre a se evita astfel grupurile şi aglomeraţia de persoane.

„Îi rugăm pe pelerinii care vin la Iaşi să se asigure că au cazare întrucât anul acesta nu vom putea oferi găzduire la enoriaşi din parohiile ieşene sau în lăcaşurile de cult. În data de 14 octombrie 2020, ziua de prăznuire a Sfintei Cuvioase Parascheva, slujba Sfintei Liturghii va fi oficiată pe un podium amplasat pe Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, în dreptul altarului Catedralei Mitropolitane. În zonă vor fi amenajate culoare de acces pentru cei care vor dori să participe la slujbă şi care, în număr restrâns, vor putea să intre în spaţii delimitate astfel încât să nu se creeze grupuri mari de persoane şi să se poată păstra distanţa recomandată de autorităţi”, se mai menţionează în comunicatul de presă al Arhiepiscopiei Iaşilor.