Primarul din Alba Iulia, despre sărbătoarea de 1 Decembrie în pandemie: Va fi un ceremonial militar la Monumentul Unirii, nu o paradă. Din păcate, este cea mai estompată din ultimii 30 de ani

Primarul din Alba Iulia, despre sărbătoarea de 1 Decembrie în pandemie: Va fi un ceremonial militar la Monumentul Unirii, nu o paradă. Din păcate, este cea mai estompată din ultimii 30 de ani

Gabriel Pleșa, primarul din Alba Iulia, a vorbit, vineri seară, într-o intervenție telefonică în studioul B1 TV despre cum vor fi organizate evenimentele de 1 Decembrie, în condițiile actualelor restricții impuse de pandemia de COVID-19.

Edilul a declarat că în acest an nu va avea loc o paradă militară, ci doarun ceremonialmilitar la Monumentul Unirii, în locul fastuoasei parade cu care eram obișnuiți.

Totuși, la evenimentele organizatede Ziua Națională vor participa oficialități din stat, alătuiri de cele din autoritatea locală.

„Din păcate, cea mai estompată din ultimii 30 de ani. Abia luni noaptea, pe 30 noiembrie ieșim din starea de carantină. Data de 1 decembrie va fi prima zi după două săptămâni de carantină. Sigur că în aceste condiții stricte, impuse de pandemie, zic eu că nu o să împiedice să vibrăm la fel pentru că păstrăm cu onoare și respect valorile naționale în inimi. Ne-am fi dorit foarte mult să ne strângem mâna să ne îmbrățișăm în fața Catedralei Încoronării, pe platoul lui Horea, platoul romanilor sau Câmpul lui Horea, unde acum 2 ani am reușit să avem acel monument al Unirii. Vom înlocui cu aceste îmbrățișări cu vibrațiile românilor de pretutindeni.

Vor fi 2 puncte centrale, chiar în data de 30 noiembrie, la ora 20:15, vom arbora drapelul național cu onorul unei gărzi de onoare formată din militari ai diviziei 4 Infanterie,de la Cluj, cu intonarea imnului național. Înainte de acest lucru, întotdeauna, ÎPS Irineu va sfânți drapelul care se va înălță pe esplanada din fața Catedralei Încoronarii, în Piața Tricolorului.

Va fi un moment mai scurt, cu public, cu distanțarea de rigoare. Tradiționalele depuneri de coroane de flori care aveau loc tot in data de 30, la busturile din fața catedralei va avea loc și in acest an, dar nu ca un moment unic, ci într-un interval de 2 ore, tocmai ca sa putem respecta distanțarea și un grup de maxim trei persoane care să le depună.

În schimb, în data de 1 decembrie vom avea două eveniment frumoase:Tedeumul din curtea Catedralei Încoronării care se va desfășura la fel ca in ceilalți ani, noi doar vom lua măsurile de siguranță, o sa verificam prin Poliția locală să se poarte masca și să se păstreze distanța.

La ora 14:00va fi un ceremonial militar , nu o paradă, la Monumentul Unirii. Așteptam o vizită la nivel înalt, probabil va fi ori Președintele României ori premierul. Se va depune o singură coroană de flori, fanfară militară a diviziei și o alocuțiune a persoanei cu cel mai înalt rang din stat prezentă. Va fi prezenta presă, autorități locale, politicieni”, a declarat primarul din Alba Iulia.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:56 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: “Ce sunt pedepsele karmice? Când și cum se aplică acestea (VIDEO)
23:33 - Directorul unei companii energetice publice germane participă ca observator la referendumul de anexare a provinciei Zaporojie la Rusia
22:55 - Planul lui Putin după anexarea teritoriilor din Ucraina: Kremlinul ar urma să introducă legea marțială și să interzică bărbaților să părăsească țara
22:21 - Marian Daragiu, vicepreședinte al Partidei Romilor și subsecretar de stat la Ministerul Educației: „Cazul Caracal a scos la iveală în primul rând o serie de disfuncționalități la nivel de instituții” (VIDEO)
21:43 - Xi Jinping, subiect de căutare pe rețelele sociale, în urma zvonurilor privind arestarea sa și o lovitură de stat în China (VIDEO)
21:26 - Continuă protestele în Rusia: Peste 700 de manifestanţi împotriva mobilizării lui Putin în războiul rus din Ucraina, arestaţi în 32 de oraşe
20:55 - Parlamentul rus ar urma să dezbată pe 29 septembrie alipirea la Rusia a provinciilor ucrainene ocupate
20:22 - Momente de panică pentru fratele lui Edi Iordănescu. Ambulanţa a intrat pe teren pentru a-i acorda îngrijiri medicale în CS Dinamo – FCSB 2
19:57 - Video complet cu bătaia dintre Anamaria Prodan şi Laurenţiu Reghecampf. Ce a declanșat conflictul și cum au ajuns cei doi să își împartă pumni
19:17 - Horoscop Alina Bădic pentru săptămâna 25 septembrie– 1 octombrie 2022. Nativii Taur au posibilitatea de a avea o expansiune incredibilă pe plan financiar (VIDEO)