Raed Arafat a explicat cum se pregătesc autoritățile pentru un posibil mare cutremur (VIDEO)

Raed Arafat a explicat cum se pregătesc autoritățile pentru un posibil mare cutremur (VIDEO)

Secretarul de Stat Raed Arafat a explicat pentru B1 TV ce măsuri iau în acest moment autoritățile, astfel încât să fie pregătite să ajute populația în cazul unui cutremur de mare magnitudine.

”Cel mai important a fost exercițiul de mobilizare din luna mai, care a testat în toată țara capacitatea de mobilizare a personalului ISU și a personalului medical pe partea de prespital. În două ore au fost mobilizate de acasă, fără să știe înainte, 6.000 de oameni din partea ISU și a SMURD-ului și vreo 500 din partea serviciilor de ambulanță.

Al doilea lucru este reprezentat de planurile și dispozițiile prestabilite, adică, dacă se întâmplă un cutremur major, deja prima parte de echipe de intervenție să plece pe un mod prestabilit. Fiecare județ trebuie să știe cu ce pleacă, fără să vină un ordin de plecare, pentru că noi n-o să știm dacă o să putem da acest ordin, în cazul în care Bucureștiul va fi zonă calamitată. Atunci, noi ne așteptăm ca restul țării să reacționeze pe baza unor dispoziții prestabilite”, a explicat Raed Arafat.

Raed Arafat a explicat cum se pregătesc autoritățile pentru un posibil mare cutremur

#DIRECT_ONE_2lki27#

Secretarul de stat a precizat că acest lucru este în curs de realizare în baza unui plan de răspuns la seism, pentru care lucrează IGSU și DSU. Primele discuții pe acest plan au avut loc, iar acum se produce o ajustare în funcție de concluziile la care s-a ajuns. Cum planul nu este unul făcut pe picior, el va fi definitivat în circa două luni.

Arafat a mai spus că și în acest moment există un plan, iar ei nu fac acum decât să vină cu noi măsuri.

”Al treilea lucru: dotarea. Observați că în ultima perioadă IGSU a rulat proceduri de achiziții de echipamente atipice, care nu sunt nici pentru incendii neapărat, nici pentru intervenții ale SMURD, ci sunt camioane, mijloace de transport, de intervenție, generatoare electrice de capacitate mare, tabere pentru sinistrați, lucruri pe care trebuie să le avem.

De asemenea, vom avea niște containere cu echipamente de specifice de căutare urbană destinate acestor situații. Vor fi două tipuri de containele. Vom avea 17 dintr-un tip avansat și mai multe de un fel mai simplu, care vor fi câte unul în fiecare județ. Deci pregătim România să reacționeze la un cutremur oriunde ar fi acesta, iar celelalte județe să poată ajuta și ele”, a mai explicat Raed Arafat.

Potrivit acestuia, situația din ”Colectiv” nu poate fi comparată cu un posibil cutremur deoarece în al doilea caz există mecanisme europene bine stabilite.
”Dacă e un cutremur, pe lângă forțele interne, automat e acționat mecanismul de protecție civilă și vin echipe de căutare și slavare autorizate. Franța, Marea Britanie, Israel, Turcia, toate aceste țări au echipe de acest gen și care cu siguranță ne vor ajuta”, a mai susținut Arafat.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
19:54 - Cristina Ich și Alex Pițurcă s-au despărțit: „În sfârșit, sunt fericită” (FOTO)
19:32 - Șeful Pentagonului nu consideră iminentă o invazie a Chinei în Taiwan. Lloyd Austin: Bejingul vrea să stabilească un nou normal
19:08 - Jens Stoltenberg (NATO): Ucrainenii au fost capabili să ia orașul Liman, iar asta demonstrează că fac progrese și pot să respingă forțele ruse
18:42 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic. Horoscopul chinezesc în Luna Câinelui sub element Metal Yang. Predicțiile pentru fiecare zodie (VIDEO)
18:02 - George Simion i-ar fi tăiat microfonul Dianei Șoșoacă la protestul din Piața Victoriei. Senatoarea s-a înfuriat: „Ăsta e Simion. Trădătorul. Și-a bătut joc de AUR. Rușine!” (GALERIE FOTO)
17:45 - Un bărbat a murit după ce un bolovan s-a prăbușit pe mașina sa în Defileul Jiului
17:28 - Al cincilea mesaj Ro-Alert pentru locuitorii din Roșia Montană: Evacuarea preventivă, imperativ necesară pentru protejarea vieții dumneavoastră. Există pericolul ca barajul Tăul Mare să cedeze
17:13 - UPDATE: Incendiu în incinta Ocolului Silvic Măneciu. Suprafața afectată, aproximativ 1.000 de metri pătrați. Se acționează și pentru protejarea unui depozit de carburanți
17:00 - VIDEO. Un fost fotbalist din Liga 1 a fost pe teren la dezastrul din Indonezia: „Unii suporteri au încercat să vină după noi la cabine. Din ce știu, au murit 200 de fani și doi polițiști”
16:24 - Doi bărbați au fost împușcați într-un târg din județul Bacău. Scandalul a început de la prețul de la prețul strugurilor, spun polițiștii