Salariile medicilor: Dublu standard şi confuzie generală. Unii au primit SALARII DUBLATE, altora LE-AU SCĂZUT cu 3.000 de lei

Salariile medicilor: Dublu standard şi confuzie generală. Unii au primit SALARII DUBLATE, altora LE-AU SCĂZUT cu 3.000 de lei

Confuzie generală în rândul cadrelor medicale. O parte dintre angajații din sistemul sanitar au primit săptămâna aceasta primele salarii după intrarea în vigoare a noii legi a salarizării și a noului regulament al sporurilor, în timp ce alții așteaptă ziua de luni pentru a-și primi leafa.

Chiar și după ce primele salarii au venit, printre angajații din sistem domnește în continuare confuzia, scrie HotNews. Cadre medicale consultate spun că există spitale în care salariile s-au dublat, dar, în același timp, există și situații în care, în același spital, sunt înregistrate atât creșteri de câteva sute sau mii de lei, cât și scăderi de până la 3.000 de lei.

Ministrul Sănătății admite că salariile a 10% dintre angajații din sistem scad și cere ca tăierile să fie acoperite din fondurile proprii ale spitalelor. O soluție considerată doar una „temporară” de sindicatele din sănătate, din cauza lipsei de fonduri.

Cei mai norocoși angajați din sistem au primit salariile dublate după aplicarea noii legi a salarizării și a noului regulament al sporurilor, însă 10% dintre angajații din sistemul sanitar vor avea salariile scăzute, lucru recunoscut vineri oficial de ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

Un exemplu fericit este Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti, unde toate salariile au crescut și nu există niciun angajat care să primească mai puțini bani, după cum a declarat managerul unității sanitare, medicul Adriana Elena Nica.

Angajații Spitalului de Urgență Floreasca din București își așteaptă salariile la începutul săptămânii viitoare și nu știu, în acest moment, dacă este vorba despre majorări sau scăderi de venituri, a declarat medicul Rodica Ciolacu.

În aceeași situație ca Spitalul Floreasca sunt și angajații Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București, ei așteptând noile salarii la începutul săptămânii viitoare.

Și în cazul spitalelor din țară, la unele unități sanitare salariile au fost virate săptămâna aceasta, în timp ce la altele, cadrele medicale așteaptă începutul săptămânii.

De asemenea, există situații în care, în același spital, salariile unor medici au crescut, iar ale altora au scăzut. Un exemplu este Spitalul Județean de Urgență din Suceava, unde salariile unor medici s-au majorat până la echivalentul a 7.000 de euro, în timp ce alți medici din același spital au scăderi salariale de până la 3.000 de lei, după cum a declarat purtătorul de cuvânt al unității sanitare, doctorul Mihai Ardeleanu.

Deasemenea, în urma aplicării noii legi, la unele spitale orășenești salariile ar putea ajunge să fie mai mari decât în spitalul județean de urgență din județul respectiv, către care sunt direcționate cele mai grave cazuri medicale, ceea ce reprezintă o situație anormală.

Prim-vicepreședintele Federației Sanitas, Iulian Pope, a confirmat, că, „în cazul în care nu se schimbă ceva” în actualele reglementări, acest risc există. „Acest lucru este nedrept, e o hibă a legii salarizării”, spune Iulian Pope.

Noul regulament-cadru al sporurilor din sistemul sanitar reprezintă mărul discordiei în contextul protestelor recente din spitale și al nemulțumirilor angajaților din sistem.

La peste o lună de când sindicaliștii din sănătate au amenințat cu greva generală și la capătul unei săptămâni în care angajații mai multor spitale din București și din țară (Cluj, Iași, Tulcea, Prahova) au ieșit să protesteze în curțile unităților medicale, Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a admis în premieră, vineri, că aproximativ 10% dintre angajații din sistem vor avea salarii mai mici, motivând acest lucru prin faptul că „sunt și greseli de management”, iar managerii vor trebui să acopere pierderile din veniturile proprii ale spitalelor.

Ultima oră
20:25 - PMP: Miniștrii USR nu au dreptul să închidă subiectul CFR. Dorim clarificarea situației de la CFR, care pare a avea conotații penale, și solicităm demiterea celor responsabili de haosul creat pe calea ferată
20:01 - Horoscop 360 de grade cu Alina Bădic, săptămâna 1 – 7 august 2021. Putem începe lucruri de mare anvergură pentru noi și putem elimina tot ceea ce ne deranjează în mod agresiv (VIDEO)
19:10 - Alexandru Rafila îndeamnă la vaccinare: O să avem un val 4 în septembrie-octombrie. Dacă se îmbolnăvesc persoane vulnerabile, situația va pune la încercare sistemul de sănătate (VIDEO)
18:43 - Alexandru Rafila: Dacă nu se schimbă nimic în campania de vaccinare, nu există mari speranțe. Ajutăm cu toții, dar mi se pare puțin deplasat să spui ca prim-ministru că nu știi ce să faci (VIDEO)
18:17 - Peste 5 milioane de persoane vaccinate cu cel puțin o doză în România. CNCAV: Vaccinarea, cea mai la îndemână soluție împotriva COVID-19
17:32 - Belinda Bencic din Elveția a câștigat medalia de aur la tenis feminin, la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020
17:03 - Ludovic Orban, despre alegerile din PNL: Cine are covingerea că poate câștiga nu clamează victoria de dimineață până seara. Victoria se va obține pe 25 septembrie
16:45 - Florin Cîțu, către liberalii tulceni: Ați scos din Parlamentul României un om care făcea mult rău, un senator din Tulcea. Ați salvat România de un spion rus
16:23 - Salvamont România aniversează 52 de ani de activitate cu o nouă versiune a aplicației sale de mobil. Sabin Cornoiu: Este mai intuitivă și mai ușor de folosit
15:50 - Focar în SUA: 75% dintre persoanele cu COVID, vaccinate. Dr. Beatrice Mahler: „Aș susține varianta unei variante noi de vaccin” (VIDEO)