Subvențiile pentru fermele mari, motiv de dispută între fermieri și Comisia Europeană

Subvențiile pentru fermele mari, motiv de dispută între fermieri și Comisia Europeană

Recent, câteva mari capitale europene au fost blocate de fermieriinemulțumiți fie de politicile naționale, fie de cele comune, europene, și de acordurile comerciale considerate un atac la competitivitatea producătorilor agricoli europeni, scrie fermierinromania.ro.

„Fermierii au nevoie de încrederea consumatorilor. Criza gripei aviare a arătat cât de repede se poate pierde încrederea. Societatea se uită cum produceți”,a declarat Mihail Dumitrula Forumul Internațional al Marilor Fermieri.

Deproducția alimentară realizată la nivel european este legată și dezbaterea aprinsă pe tema plafonării subvențiilor pentru fermele mari. În acest moment, există plafonare, dar se aplică în mod voluntar,adicăstatele membre decid nivelul și procentajul de distribuție a bugetului către fermele mici și mijlocii.

Nu este prima dată când la nivelul Uniunii Europene se încearcă introducerea plafonării obligatorii. Mai mulți comisari europeni pentru agriculturăau promovat această politică, dar au eșuat în demersul lor de a o implementa.„Comisia Europeană a făcut din nou propunerea de plafonare obligatorie a fermelor mari. Argumentul a fost dat de „proporția 80-20”, adică 80% din bani se ducspre20% din ferme. De ce să susținem fermele mari? se întreabă contribuabilul european”, explică Dumitru.

Mihai Afiliu, fermier, este tranșant: „Dacă plafonați, greșiți! Lucrez câteva mii de hectare și am 4.000 de bovine, dar suntem datori vânduți, suntem îndatorați. De aceea, subvențiile sunt importante pentru noi, fermierii mari”.

„Analizând statistic, la această dată, numărul fermelor mari în lume este în creștere și se caută soluții pentru asocieri,deci pentru creșterea suprafeței fermelor. Ferma mare este viabilă. Este adevărat că, la nivel mondial, 70% din hrana populației este asigurată de fermele mici, iar restul de 30% de cele mari. Sunt de acord cu redistribuirea de 10% a bugetului către ferme mici sau mijlocii, cu o condiție: să existe rezultate. Nu putem da bani doar din motive sociale, trebuie să existe și performanță. Dacă nu progresează cei care primesc subvenții, mai bine le oferi inputuri pentru agricultură, semințe sau îngrășăminte. Banii pot lua orice direcție. Compania Agricost Brăila a investit toți banii din subvenție și din profit. Anul acesta, irigăm toată suprafața din Insula Mare a Brăilei și am construit 250 de kilometri de perdea de protecție”, a declarat Lucian Buzdugan, director general Agricost-Al Dahra.

Daniel Buda, europarlamentarși vicepreședintele Comisiei de agricultură din Parlamentul European, spune că forul legislativ european va propune plafonarea facultativă sau fără plafonare, în niciun caz plafonare obligatorie.

Chiar și în aceste condiții, fermierii români cred că o cotă de redistribuire de 10% este prea mare. „Existăpericolul ca micii fermieri să își retragă pământul dat în arendă către fermele mari pentru a încasa subvenția”, este de părere Gheorghe Albu, fermier.

Ultima oră
00:08 - Olivia Steer, ironizată de Dana Rogoz: „A venit din nou acea perioadă specială a anului când port roz și când anunț femeile cât de importantă e prevenția”
23:52 - Ce spune Andreea Esca dacă fiica ei, Alexia Eram, ar avea o relație cu manelistul Tzancă Uraganul
23:48 - Rareș Bogdan: E o rușine că nu reușim să fim furnizori de materie primă, cereale, făină, carne / Economic, Florin Cîțu a făcut lucruri excepționale (VIDEO)
23:15 - Florin Cîţu, întrebat dacă este responsabil de eşecul campaniei de vaccinare: Nu sunt firmă de advertising
23:13 - Rareș Bogdan: Ne bazăm că USR PLUS va înțelege după congrese că noi nu avem motiv să renunțăm la Florin Cîțu și vor continua / Nu vor să rămână exclusiv într-o revoluție continuă ca Che Guevara în America de Sud (VIDEO)
22:43 - Mutarea momentului în televiziune: Florin Călinescu a semnat cu Prima TV. A fost anunţat oficial
22:28 - Rareș Bogdan: Ludovic Orban a afirmat într-o discuție în Modrogan că nu va sta piatră pe piatră și că nu va fi o bătălie de idei, ci va fi un adevărat război civil pe care o să îl declanșeze (VIDEO)
22:18 - Florin Cîțu: „Vaccinarea obligatorie ar trebui să fie ultima soluție. Susțin testarea obligatorie pentru unele categorii profesionale, pe cheltuială proprie”
22:07 - Ludovic Orban, despre Florin Cîțu: Eu sunt de 31 de ani în PNL și i-am votat și derogarea ca să candideze, iar lui nici nu i s-a uscat bine cerneala pe adeziune și hotărăște el când și cum iese din politică Ludovic Orban!? Nu îi e rușine un pic!? (VIDEO)
21:50 - Ludovic Orban: „Klaus Iohannis nu poate constituțional și moral să intervină în competiția internă a PNL. Nu e adevărat că relația mea cu președintele s-a răcit”