Ziua Internațională a Muzeelor 2020. Muzeele din București care pot fi vizitate în această perioadă

Ziua Internațională a Muzeelor 2020. Muzeele din București care pot fi vizitate în această perioadă
FOTO: Pixabay.com

La data de 18 mai, în întreaga lume este sărbătorită Ziua Internațională a Muzeelor. Evenimentul a fost marcat, ani la rând, în București și în restul țării și de „Noapte Muzeelor”, dată la care oamenii puteau vizita obiectivele turistice fără să mai plătească bilet de intrare, dar în același timp se puteau bucura și de experiențe inedite, concerte sau spectacole de teatru ținute în interiorul muzeelor în care intrau.

În acest an, din cauza pandemiei cauzate de noul coronavirus, majoritatea țărilor lume au decis să închidă porțile muzzelor, din motive de siguranță. În România, odată cu începerea stării de alertă, anumite obiective turistice își redeschid porțile, accesul publicului fiind permis, cu condiția respectării unor măsuri precise de siguranță și a distanțării sociale.

Ce semnificație are Ziua Internațională a Muzeelor

Ziua Internațională a Muzeelor se sărbătorește, în întreaga lume, încă din 1977. La data de 18 mai, sau în apropierea acesteia, muzeele de pretutindeni sunt invitate să celebreze evenimentul prin acțiuni ce pot dura o zi, un weekend sau o întreagă săptămână. Spre exemplu, potrivit Agerpres, în 2018 au luat parte la acest eveniment peste 40.000 de instituții muzeale din aproape 158 de țări, iar în 2019 peste 55.000 de muzee din aproximativ 150 de țări.

Începând din 2011, Consiliul Internațional al Muzeelor susține evenimentul „Noaptea Muzeelor”, ce se sărbătorește și în România. Sărbătoarea are loc în cea mai apropiată zi de sâmbătă a datei de 18 mai. Evenimentul a impulsionat de-a lungul anilor muzeele din Europa să își păstrezele porțile deschise până la miezul nopții, sau chiar până la lăsarea zorilor, fără a percepe taxe de vizitare. Mai mult decât atât, anumite insituții au ales în timp să organizeze piese de teatru, concerte sau alte expoziții în incintă, cu ocazia acestui eveniment. În prezent, evenimentul este patronat de către Consiliul Europei, UNESCO și ICOM.

Lista muzeelor din București pe care pe poți vizita în timpul stării de alertă

Odată cu trecerea de la starea de urgență, la starea de alertă, anumite muzee din România își redechis porțile, iar publicul va fi nevoit să respecte măsurile de siguranță și disnțare socială. În București, pe lista obiectivelor turistice ce se redeschid începând cu mijlocul lunii mai se numără: Muzeul Satului, Muzeul Național de Artă și Muzeul George Enescu:

Muzeul Satului „Dimitrie Gusti”

Situat în Șoseaua Pavel D. Kiseleff și-a redeschis astăzi porțile, cu ocazia Zilei Internaționale a Muzeelor 2020. Anunțul a venit pe contul de Facebook. Un muzeu în aer liber, Muzeul Satului din București va purta fiecare vizitator într-o călătorie în timp, prin satele și gospodăriile vechi, românești.

„De Ziua Internațională a Muzeelor vă dăruim tuturor o fărâmă de culoare de pe aleile muzeului nostru și vă așteptăm cu drag!”, este anunțul făcut pe contul de Facebook, al Muzeului „Dimitrie Gusti”.

Muzeul Național de Artă

Aflat pe Calea Victoriei, „Muzeul Național de Artă” urmează să își reia activitatea începând cu data de 20 mai. Miercuri ar urma să fie prima zi în care publicul va putea intra în incinta muzeului și va putea admira colecțiile de artă.

„Săptămâna care tocmai se încheie ne-a adus: Vestea că #MNAR se redeschide din data de 20.05.2020; Startul campaniei Actori de pus în ramă desfășurată în parteneriat cu Teatrul Nottara; Un gând îndreptat spre Nicolae Grigorescu, la împlinirea a 182 de la nașterea sa.”, este anunțul făcut pe contul de Facebook al MNAR.

Muzeul George Enescu

Un alt obiectiv de pe Calea Victoriei își redeschide porțile din data de 20 mai. Muzeul George Enescu așteaptă vizitatorii din Capitală începând de miercuri, iar până atunci sunt în continuare transmise concerte pe pagina oficială de Facebook.

Mai mult decât atât, Muzeul George Enescu a anunțat că din 20 mai se vor redeschide și expozițiile de la Sinaia și Tescani. Aceștia au anunțat și regulamentul de acees și ce trebuie să facă vizitatorii înainte de a pătrunde în incinta muzeului. Accesul se va face doar cu mască, aceasta fiind asigurată de către vizitatori. La intrarea în muzeu, publicul își va putea dezinfecta mâinile cu soluția pe basă de alcool pusă la dispoziție de către instituție și li se va lua temperatura.

„MUZEUL NAȚIONAL ”George Enescu” se va redeschide pentru public, la toate cele trei sedii ale sale, București Sinaia și Tescani începând cu data de 20 mai 2020.”, anunță Muzeul George Enescu pe Facebook:

Muzee redeschide în România

Muzeul Astra din Sibiu, cel mai mare museu în aer liber din România s-a redeschis odată cu trecerea la starea de alertă. Turiștii vor putea vizita colibele românești, morile de vânt și întreaga colecție situată în Dumbrava Sibiului.

Muzeul Satului de la Golești, Argeș, s-a redeschis începând cu data de 15 mai și primește vizitatorii.

Ultima oră
22:40 - Când ar urma să aibă loc o explozie a cazurilor de COVID-19 în România. Avertismentul specialiștilor: „Politicienii noștri în continuare așteaptă, ca atunci când sunt surprinși de prima zăpadă”
22:37 - Numărul cazurilor din SUA, în creștere din cauza variantei Delta, spune Casa Albă. Autoritățile americane mențin restricțiile de călătorie
22:08 - Marcel Ciolacu: Va veni FMI în România la anul pentru că nu vor găsi altă soluție. Categoric vor veni și tăierile
21:57 - Ludovic Orban: În decizia despre viitorul PNL trebuie să conteze doar membrii partidului și nicio altă entitate din exteriorul său (VIDEO)
21:42 - Primul oraș din România care vrea să interzică trotinetele electrice în zonele pietonale
21:39 - Radu Oprea (PSD): Starea de alertă din Sectorul 1, o cârdășie între prefectul USR-PLUS și primarul USR-PLUS – și cu mai mulți bani plătiți, și fără curățenie, și cu șobolani. O vom ataca în instanță (VIDEO)
21:32 - Restricții majore în New York, în contextul unui nou val de COVID-19: Vaccin sau test obligatoriu pentru funcționari
21:19 - Tanczos Barna: Agenția pentru Protecția Mediului nu are capacitatea de a interveni cu o echipă de specialiști pentru decontaminarea sau ecologizarea zonelor poluate
20:59 - Îmbrânceli la conferința în care Ion Țiriac și-a anunțat oficial demisia de la FRT. Scandal între doi participanți: „Este o agresiune!” (VIDEO)
20:51 - ÎPS Teodosie, replică pentru Dan Barna: „Nu ne implicăm în propaganda pentru vaccinare care este atât de diversă și controversată”