Alegeri locale 2020. Regulile pe care trebuie să le respecți la secția de vot pe fondul pandemiei de coronavirus

Alegeri locale 2020. Regulile pe care trebuie să le respecți la secția de vot pe fondul pandemiei de coronavirus
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Persoanele care doresc să voteze la alegerile locale de anul acesta, din septembrie, vor putea să o facă doar în localitatea trecută în buletin (fie cea de domiciliu, fie de reședință). În plus, ei pot să vadă la ce secție de votare sunt arondați consultând site-ul oficial al Registrului Electoral. Ce reguli trebuie să respecte oamenii la secța de vot în contextul crizei epidemice de Covid-19?

Măsuri sanitare în secțiile de vot

Pe data de 27 septembrieromânii vor putea ieși la vot pentru a vota la alegerile locale.Numărul total de cetățeni cu drept de vot înscriși în Registrul electoral este de 18.983.585, cu 1.613 mai mulți față de ultima informare publică realizată de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) pe această temă.

În acest an, votul va fi diferit față de anii trecuți, din cauza pandemiei declanșată de noulcoronavirus de tip SARS-CoV-2. Toate secțiile de votare vor fi dotate cu măști de protecție și materiale dezinfectante pentru membrii secțiilor și votanți.

Măsura este cuprinsă într-o hotărâre de guvern, care, pe lângă măsurile obișnuite legate de organizarea alegerilor (ordine publică, transportul și paza materialelor de vot etc.), stabilește și ce trebuie făcut pentru a împiedica răspândirea virusului SARS-CoV-2 odată cu procesul de vot.

Art. 3, HG 577/2020

(1) Ministerul Sănătății distribuie, prin intermediulinstituțiilor prefectului, către primari, materiale dezinfectantepentru sediile secțiilor de votare. (…)

(4) În zilele de 26 și 27 septembrie 2020, președintelebiroului electoral al secției de votare se va asigura că membriibiroului electoral al secției de votare și operatorii de calculatorprimesc și utilizează, pe durata activităților desfășurate în localulde vot, măști de protecție.

(5) Fiecare membru al biroului electoral al secției de votareși operator de calculator beneficiază, de regulă, de câte 5 măștide protecție și 5 perechi de mănuși.

(6) Instituțiile prefectului cu sprijinul primarilor asigură, prinpersonalul tehnic al birourilor electorale ale secțiilor de votare,distribuirea a câte unei măști de protecție fiecărei persoaneacreditate, delegat acreditat și alegător care se prezintă la secțiade votare.

(7) Instituțiile prefectului asigură distribuirea pentru ziuavotării a câte unei măști de protecție fiecărei persoane care faceparte din personalul de pază sau din personalul tehnic albirourilor electorale ale secțiilor de votare.

Prin urmare, toți cetățenii cu drept de votcare se vor prezenta la secțiile de care aparțin vor fi nevoiți să respecte măsurile de restricție impuse în vederea limitării răspândirii noului virus ucigaș Covid-19. Românii vor fi obligați să poarte mască de protecție și să își dezinfecteze mâinile înainte de a intra în secția de votare.

Pentru prevenirea contagiunii cu noul coronavirus se va menține o distanță fizicăde minimum 1,5 m între oricare două persoane și se va asiguraosuprafațăde minimum 4mp / persoană. De asemenea,se va avea în vedere asigurareafacilitățilorla locul de desfășurare al evenimentului electoral pentru spălarea sau dezinfecția regulată a mâinilor, spălatul sau dezinfecția frecventă a mâinilor este preferabilă purtării mănușilor.

Calendarul alegerilor locale 2020

Campania electorală pentru alegerile locale 2020 începe vineri, 27 august, la ora 00.00, potrivit calendarului alegerilor stabilit prin hotărâre de guvern și publicat în Monitorul Oficial.

Alte repere calendaristice din timpul campaniei electorale (date-limită până la care trebuie îndeplinite sarcini pentru organizarea alegerilor):

12 septembrie-Aducerea la cunoștință publică anumărului circumscripțiilor electorale, adelimitării și numerotării fiecărei secțiide votare, precum și a sediilor acestora

22 septembrie- tipărirea buletinelor de vot

23 septembrie-Comunicarea reprezentanților în biroulelectoral al secției de votare

24 septembrie- Completarea biroului electoral alsecției de votare cu reprezentanțiipartidelor politice, alianțelor politice,alianțelor electorale și organizațiilorcetățenilor aparținând minoritățilornaționale

25 septembrie-Tipărirea listelor electorale permanente și a copiilor de pe listele electorale complementare

26 septembrie- Încheierea campaniei electorale

27 septembrie, ora 07.00 – Începerea procesului de vot pentru alegerile locale 2020

27 septembrie, ora 21.00 – Închiderea urnelor de vot

28 septembrie-Numărarea voturilor, încheiereaproceselor-verbale și întocmireadosarelor cu rezultatele votări
– Predarea către biroul electoral decircumscripție a dosarelor cuprinzândrezultatele votării în secția de votarepentru consiliul local, primar, consiliuljudețean sau Consiliul General alMunicipiului București, președinteleconsiliului județean sau primarul generalal municipiului București.

28 septembrie – Totalizarea voturilor exprimate șiatribuirea mandatelor

Ultima oră
21:22 - Ludovic Orban: Decizia lui Klaus Iohannis de a-l impune pe Nicolae Ciucă, la înțelegere cu PSD, reprezintă o trădare gravă a alegătorilor. Va fi un Cabinet incapabil, învestit din mila PSD
21:16 - Premiul cel mare la Loto 6/49, în valoare de peste 1,5 milioane de euro, a fost câștigat de un gălățean
21:15 - Episcopul Devei şi Hunedoarei a murit. Era internat în stare gravă cu COVID-19. Patriarhia anunță că era vaccinat
21:08 - Infectări cu noua mutație a variantei Delta au fost depistate în Rusia și Portugalia
21:08 - Ludovic Orban, despre desemnarea lui Nicolae Ciucă: La Vila Lac au venit să se bată ăștia care-l sprijineau pe Bode cu cei care-l sprijineau pe Cîțu. A ieșit cine a vrut Iohannis / Practic, PNL nu mai există
21:04 - Simona Halep, în sferturi la WTA Kremlin Cup după un meci cu Veronika Kudermetova
21:03 - Coadă de ambulanțe la Floreasca. Mașinile cu pacienți bolnavi de COVID-19 nu mai au loc în fața unității medicale (FOTO)
20:48 - Ministrul Sănătății, Cseke Attila: „Mulțumirea cea mai mare pentru personalul medical din partea societății este să ne vaccinăm”
20:47 - Cseke Attila, reacție după ce Ioana Mihăilă l-a acuzat pe Florin Cîțu că a lăsat Ministerul Sănătății fără bani: Trebuie să știi să te și lupți pentru sistemul medical (VIDEO)
20:31 - Ministrul interimar al Sănătății, despre restricțiile care urmează să fie impuse în România: Este necesară reducerea mobilității pentru nevaccinați