Alexandru Rafila: Cred că se poate relua școala și testarea COVID trebuie făcută copiilor cu simptome. Ministerul Sănătății ar trebui să ajute Ministerul Educației (VIDEO)

Alexandru Rafila: Cred că se poate relua școala și testarea COVID trebuie făcută copiilor cu simptome. Ministerul Sănătății ar trebui să ajute Ministerul Educației (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / George Călin

Profesorul Alexandru Rafila, deputat PSD, a declarat duminică seară, pentru B1 TV, că se poate relua școala și testarea COVID trebuie făcută copiilor care prezintă simptome. Rafila a insistat apoi că în acest efort Ministerul Sănătății, condus de Vlad Voiculescu (USR-PLUS), ar trebui să ajute Ministerul Educației, condus de Sorin Cîmpeanu (PNL).

Declarațiile au fost făcuteîn emisiunea”Dosar de politician”, moderată deSilviu MănăstirepeB1 TV.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Alexandru Rafila, despre testarea COVID a copiilor

„Eu cred că se poate relua școala și testarea trebuie făcută când sunt copii care sunt simptomatici. Trebuie să-i lămurim pe părinți că atunci când au un copil simptomatic sigur că ar putea să fie bolnav și, prin refuzul ăsta, îi pun în pericol sănătatea. Cred că trebuie explicat acest lucru. (…)

Eu nu cred că testarea rapidă a eșuat. Aceasta se poate face, dar trebuie să existe un personal calificat care să facă prelevarea probelor. Asta lipsește. Dacă părinții ar ști că sunt aceste persoane calificate, cred că ar accepta.

Aici trebuie să ajute Ministerul Sănătății Ministerul Educației, că Ministerul Educației nu are direcție medicală. Deci ei nu pot face lucrul ăsta decât cu ajutorul Ministerului Sănătății”, a declarat Alexandru Rafila, în emisiunea ”Dosar de politician”, moderată de Silviu Mănăstire pe B1 TV.

Deputatul PSD a lansat apoi noi critici la adresa ministrului USR-PLUS al Sănătății.

Precizările vin în contextul în care, duminică, Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a declarat că, în opt săptămâni de școală, au fost folosite mai puțin de 2% din testele antigen rapide puse la dispoziție pentru testarea COVID în școli. Acesta a propus drept soluție folosirea testelor non-invazive, care ar trebui achiziționate de către MInisterul Sănătății, condus de Vlad Voiculescu. Ulterior, într-o intervenție pentru B1 TV, Cîmpeanu a precizat că a fost informat de la Ministerul Sănătății că testele non-invazive nu sunt relevante, prin urmare nu mai insistă.