Moţiunea de cenzură iniţiată de PSD şi UDMR este citită în Parlament. De câte voturi are nevoie pentru a trece

Moţiunea de cenzură iniţiată de PSD şi UDMR este citită în Parlament. De câte voturi are nevoie pentru a trece
Sursă foto: hepta.ro

Moţiunea a fost iniţiată de PSD şi UDRM după ce Guvernul Orban şi-a asumat răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi. Potrivit legii, moţiunea de cenzură se prezintă în şedinţa comună a celor două Camere în cel mult 5 zile de la data depunerii. Iar dezbaterea moţiunii de cenzură are loc la cel mult trei zile de la dată când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.

Vineri, preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, preciza că „matematic” ar exista 232 de voturi pentru susţinerea moţiunii. Potrivit ordinii de zi a Camerei Deputaţilor, însă, moţiunea a fost semnată doar de către 208 parlamentari (136 deputaţi şi 72 senatori). Pentru ca guvernul să fie demis este nevoie de 233 de voturi.

„Este prioritatea numărul 1 a PSD. În acest moment sunt trei forţe politice parlamentare care susţin acest demers – PSD, UDMR şi Forţa Naţională. Mai avem negocieri în continuare, în zilele următoare. Avem şi o strategie făcută în comun cu colegii mei din teritoriu, punctual cu anumiţi parlamentari independenţi sau neafiliaţi”, declara atunci Marcel Ciolacu.

Tot Marcel Ciolacu avertiza şi că parlamentarii PSD care nu vor vota sau care vor lipsi nemotivat vor fi suspendaţi din partid.

„În cazul în care un parlamentar al PSD nu votează moţiunea sau lipseşte nemotivat în ziua în care va fi votul pe moţiune, o perioadă – respectiv până după alegerile generale – va fi suspendat din PSD. Cu alte cuvinte, nu va participa pe listele PSD la viitoarele alegeri”, a avertizat Marcel Ciolacu.

De cealaltă parte, premierul Ludovic Orban susţine că, din evaluările sale, moţiunea nu are şanse să treacă.

„Guvernul Orban trebuie demis de urgenţă nu doar pentru că această măsură de modificare a sistemului electoral în prag de alegeri încalcă standardele europene, dar – mai ales! – pentru că adoptarea acestor modificări se face în mod unilateral, fără consultare şi dezbatere, prin angajarea răspunderii de către partidul aflat la putere. Standardele europene electorale au fost stipulate exact pentru combaterea unor astfel de tentaţii ale partidelor de a schimba regulile în timpul jocului şi de a-şi crea astfel un avantaj în competiţia electorală”, se arată în textul moțiunii.

De precizat că în situaţia în care moţiunea trece, Guvernul Orban va fi automat demis. Ar mai fi nevoie că încă o moţiune de cenzură să treacă pentru ca parlamentul să se autodizolve automat şi să fie declanşate alegeri anticipate.

Potrivit articolului 114 din Constituţie, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.

Textul integral al moțiunii poate fi citit AICI.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:17 - Câți bani face Denisa Tănase, fosta membră a trupei Bambi. Și-a construit un imperiu datorită parfumurilor
19:53 - De ce s-a îngrășat chef Sorin Bontea în ultima vreme: „Mi-e foame de aș mânca și pietre”
19:24 - Bărbat de 73 de ani, dat dispărut în Capitală. Ultima oară a fost văzut în zona Pantelimon
19:13 - MAE: Se confirmă cetăţenia română a unei persoane reţinute în aşa-zisa republică Abhazia. Reprezentanţii ministerului continuă demersurile pentru a acorda asistenţa consulară
18:41 - Horoscop Alina Bădic pentru săptămâna 15 – 21 decembrie: Majoritatea Balanțelor sunt la o răscruce în ce privește investițiile, gestionarea zonei financiare (VIDEO)
18:17 - Ministerul Culturii: Mircea Diaconu lasă în urma lui o moștenire artistică impresionantă. Rămâne un simbol al talentului și al pasiunii pentru artă
17:58 - SRI vrea să se odihnească după ce a pierdut războiul hibrid: Își renovează hotelul din Călimănești-Căciulata. Valoarea investiției e de zeci de milioane de lei
17:27 - Un primar din Prahova a fost pus sub control judiciar într-un dosar deschis după moartea unui adolescent
16:54 - USR cere publicarea execuției bugetare: „De ce? Ca să știm pe ce s-au cheltuit banii noștri și ca să luăm decizii corecte pentru 2025. Fără cifre clare, nu putem repara nimic”
16:30 - Tiberiu Boşutar, deputat-ales AUR, e cercetat sub control judiciar, după ce a instigat la aruncarea în aer a sediilor unor instituții