Ministrul propus la Cultură, după ce a primit aviz negativ: O înfrăţire bruscă între USR şi PSD

Ministrul propus la Cultură, după ce a primit aviz negativ: O înfrăţire bruscă între USR şi PSD
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Bogdan Gheorghiu, propus ministru al Culturii în Guvernul Orban II, s-a arătat surprins de avizul negativ primit în comisiile de specialitate ale Parlamentului și a susținut că acesta este rezultatul unei înfrățiri bruște între USR și PSD.

„O înfrăţire bruscă, o colaborarea foarte fluidă între USR şi PSD. Asta m-a suprins şi pe mine. Credeam că există o solidaritate pe partea dreaptă, dar azi am văzut, din păcate, una între USR şi PSD”, a declarat Bogdan Gheorghiu, după ce a primit avizul negativ din partea comisiilor, cu 13 la 9 voturi.

Gheorghiu a mai spus că are opţiunea de a vota noul Guvern, asta deși partidul din care face parte are ca principal obiectiv ajungerea la anticipate. De altfel, fix în acest scop, liberalii au anunțat că nu-și vor vota propriul guvern.

„Când sunt ministru desemnat, opţiunea mea e să votez. Aceasta este opţiunea mea de moment. Voi avea consultări cu conducerea partidului, dar este o opţiune – aceea de a vota. În momentul în care are o dublă calitate, şi de ministru şi de parlamentar, poate conducerea partidului va avea o derogare pentru acest segment, dar nu exclud nicio variantă în acest moment”, a insistat ministrul propus la Cultură.

În timpul audierii, Gheorghiu a mai susținut că, pentru el, cultura reprezintă o prioritate şi un obiectiv naţional de securitate: „Lipsa de continuitate a managementului cultural, lipsa de viziune şi rezistenţa la schimbare reprezintă marile probleme cu care se confruntă sectorul cultural. Mi-am dorit ca Ministerul Culturii să devină o instituţie care să contribuie activ la o mai bună relaţionare a mediului cultural cu întreaga societate, să aibă o politică a porţilor deschise şi să lupte împotriva unor obiceiuri împământenite de enclavizare şi practici încremenite în timp”.

Audierile miniștrilor Guvernului Orban II au început luni și se vor încheia miercuri. Luni, singurul care a primit aviz pozitiv a fost Nicolae Ciucă, propus la Ministerul Apărării Naționale. Marți, singurii care au luat aviz favorabil au fost Virgil Popescu – ministrul propus al Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, și Bogdan Aurescu – ministrul propus al Afacerilor Externe.

Votul de învestire a Guvernului Orban II va avea loc pe 24 februarie, în plenul reunit al Parlamentului. Fix în aceeași zi a fost fixat la Curtea Constituțională primul termen de discutare a sesizării lui Marcel Ciolacu și Titus Corlățean privind desemnarea lui Ludovic Orban drept premier, de către președintele Klaus Iohannis, la scurt timp după ce acesta a fost demis prin moțiune de cenzură.

Luni, premierul interimar, Ludovic Orban, a declarat că obiectivul PNL este declanșarea alegerilor anticipate: „Toate procedurile care se vor derula de acum înainte se vor derula doar pentru a atinge acest obiectiv, a reuși îndeplinirea condițiilor constituționale care să permită președintelui dizolvarea Parlamentului și organizarea de alegeri anticipate. Calendarul și procedurile aferente declanșării anticipatelor urmăresc doar acest obiectiv, cel de a oferi românilor puterea astfel încât ei să aleagă un Parlament onest, corect, cinstit care să reprezinte cu adevărat ce își doresc românii de la puterea publică, de la Parlament și Guvern”.