Cum vopsim ouăle de Paște fară chimicale. Ingredientele accesibile cu care poți obține nuanțe minunate

Cum vopsim ouăle de Paște fară chimicale. Ingredientele accesibile cu care poți obține nuanțe minunate
Sursa foto: Cottonbro/ Pexels

Ouăle frumos colorate sunt visul oricărei gospodine pentrumasă de Paște, însă ele își pun din ce în ce mai des probelma obținerii unei vopseli naturale, care să nu conțină nici un fel de chimicale și să nu pună în pericol sănătatea.

Cum se pregătesc ouăle pentru vopsirea naturală

Pentru a evita surprizele neplăcute, ouăle pentru masă de Paște trebuie fierte foarte bine. Timpul de fierbere, înainte de vopsirear trebui să fie depână la 10 minute.

În timpul fierberii, cratița în care sunt puse ouăle trebuie să fie acoperită cu un capac. Când apă începe să clocotească, se pune oțetul și ingredientele, după preferință.În apă colorată se adaugă rând pe rând ouăle (degresate și spălate în prealabil) și se fierb încă 10 minute.

Lafinal,ouălevopsitesescotpe un prosop dehârtieșiseștergcâtsuntcalde cu unșervețelîmbibatcu ulei.

Cum se obțin vopselele naturale pentru vopsirea ouălelor de Paște

Iată câteva ingredinte foarte accesibile, cu care vei obține nuanțe minunate, fără să te atingi de vopselurile dăunătoare:

Sfecla

Vei obține ouă colorate în roz pal dacă folosiți sucul de sfeclă.Tebuie să fierbeți foarte bine ouăle în sucul de sfeclă și să le lăsăți peste noapte în această zeamă.Pentru a obține o culoare intensă este bine să folosiți ouăle cu coajă albă.

Spanacul

Spanacul este secretul gospodinelor pentru ouă verzi. Înainte de toate trebuie să fierbeți spanacul, pentru că frunzele proaspete nu vor reuși să coloreze ouăle de Paște.

Zeamă de spanac fiert însă este cel mai bun truc pentru o culoare proaspătă și veselă. Lăsăți ouăle la fiert în fiertura de spanac pentru câteva minute sau la înmuiat peste noapte, iar apoi cu puțîn noroc, veți obține un ton deosebit de verde praz.

Varză roșie

Pentru a pune pe masă ouă albastre trebuie să folosiți varză roșie. În acest fel sepotobține nuanțede la purpuriu până la albastru închis. Secretul însă este timpul în care lăsăți ouăle în zeamă de varză roșie fiartă. Spre exemplu, dacă doriți că acestea să fie purpurii, violet, ouăle pot fi lăsate pentru câteva minute sau ore la înmuiat, însă dacă vreți să obțineți ouă albastre, va fi nevoie să le lăsăți peste noapte.

Afinele

Pentru a obține o vopsea de ouă mov puteți folosi afine. Cu acestea puteți crea și modele inedite pe coajă, zdrobindu-le ușor de coajăouălor fierte bine, până când se vor obține mai multe pete de culoare.

Coajile de ceapă

Cel maipopular ingredient pentru vopsire ouălor în mod natural estecoajade ceapă. Pentru un portocaliu intens, gospodinele folosesc cojile dela 6 – 8 cepe, pe care le fierb timp de 30 de minute în 4 căni de apă.

Ouăle se pot fierbe alături de cojile de ceapă, sau pot fi lăsate la înmuiat peste noapte. Pentru o culoare mai puternică însă este recomandat că ele să fie pregătite alături de cojile de ceapă.

Cafea

Cafeaua, că șiceaiul, poate daouălelor tonuri de maro mai închis sau mai deschis. Fierbeți cafeaua, stecurați zațul și să lăsăți ouăle peste noapte în această.

Paprika

Un condiment folosit pentru pigmetul intens estepaprika. Acesta dă tonuri deroșu cărămiziu, tradiționalepentru ouăle de Paște.

Folosește treilinguri de paprika petru fiecare 500 de ml de apă și dă în clocot pentru30 de minute, iar la final adaugă ouăle. Vei obține acel roșu cărămiziu, natural care va aduce tradiția pe masă de Paște.

Vinul roșu

Culoarea violet închisse obține cuajutorul vinului roșu, care poate fi fiert că atare sau diluat cu apă.

Curcuma

Pentru a obține o nuanță de galben intens trebuie să fierbeți apă împreună cu sarea. Când apă începe să clocotească, se pune oțetul și două linguri de curcuma la un litru de apă.În apă colorată se adaugă rând pe rând ouăle (degresate și spălate în prealabil) și se fierb 10 minute.

Ultima oră
19:40 - Consiliul Național al Elevilor: Condamnăm lipsa de viziune asupra unui posibil val 5 COVID. E esențial ca Ministerul Educației și cel al Sănătății să ia măsuri care să limiteze riscul de infectare din școli
19:14 - Grav accident la ieșire din Timișoara. Un om a murit și doi au fost răniți (VIDEO)
18:54 - Sorin Grindeanu: Am aflat o chestiune de Cartea Recordurilor – de 13 ani se lucrează la centura de la Tecuci. Zici că e centura Parisului (VIDEO)
18:35 - Doar 8.103 persoane au fost vaccinate anti-COVID-19 cu prima doză, în ultima zi. Datele complete
18:09 - Horoscop Alina Bădic pentru săptămâna 5 – 11 decembrie. Săgetătorii să fie foarte atenți ce vorbesc, cu cine vorbesc și ce promisiuni fac (VIDEO)
17:41 - Sorin Grindeanu: Eliminarea taxei de pod la Cernavodă-Feteşti, pe agenda Parlamentului săptămâna viitoare. Dacă am renunța la taxă, ne-am duce în jos cu 30 de milioane de euro în bugetul CNAIR
17:14 - Vaslui: Un tânăr care suferă de depresie şi-a tăiat gâtul cu drujba. El a fost dus cu elicopterul SMURD la Spitalul Sf. Spiridon din Iaşi, unde a fost operat
16:48 - Sorin Grindeanu: În România nu avem cotă unică, asta e o prostie / S-a convenit ca la anul să avem o discuție așezată, dacă merită să umblăm la sistemul fiscal
16:26 - Tânără cu dizabilităţi dintr-un centru din Vâlcea, cu fractură la un picior netratată de jumătate de an şi cu malnutriţie severă / Parchetul a deschis dosar penal
15:47 - Sorin Grindeanu: Judeţele Brăila şi Galaţi au nevoie rapid de sprijinul Guvernului, prin dezvoltarea infrastructurii de transport. Podul trebuie să fie dat în circulaţie până la sfârşitul anului viitor