DNA a dorit interceptarea și filarea lui Oprescu în Viena, dar Austria a respins cererea

DNA a dorit interceptarea și filarea lui Oprescu în Viena, dar Austria a respins cererea
Foto: gazetaph.ro

Procurorii DNA au cerut la Viena interceptarea și filarea lui Sorin Oprescu timp de trei săptămâni, dar autoritățile austriece au respins această cerere, invocând legislația dar și faptul că DNA a pus la dispoziție prea puține detalii despre această procedură.

Mediafax transmite că anchetatorii DNA au solicitat Procuraturii Centrale pentru urmărirea faptelor penale economice și a corupției din Austria interceptarea dar și filarea lui Sorin Oprescu în această vară. În același timp, DNA a cerut interceptarea și filarea a încă două persoane care se aflau cu Oprescu la Viena, a șefului Direcției Cimire, Cornel Popa, dar și a șoferului edilului, Cristian Stanca.

Această cerere a fost transmisă autorităților juridice din Austria pe data de 28 aprilie 2015 și a fost catalogată ca fiind o “procedură împotriva lui Cornel Popa și a altor persoane împotriva acceptării de cadouri și mită”.

Astfel, procurorii DNA au cerut urmărirea a trei numere de telefon care aparțineau lui Sorin Oprescu, Cornel Popa și Cristian Stanca, dar și a mesajelor de tip SMS. În aceeași cerere, procurorii doreau și “dispunerea supravegherii transfrontaliere a acuzaţilor Sorin Mircea Oprescu şi Cristian Stanca pentru cel mult perioada 15 mai – 5 iunie, ora 24.00” dar și a lui Bogdan Cornel Popa și a lui Teodor Gogonea, pentru cel mult perioada 29 mai 2015- 5 iunie 2015.

Conform surselor mediafax, procurorii anticorupți au cerut ulterior, extinderea perioadelor de interceptare și filaj pentru cei patru pentru perioada 12 iunie- 5 iulie.

Anchetatorii au solicitat autorităților o “supraveghere optică și acustică”, dar această operațiune nu a mai avut loc, deoarece Unitatea Specială pentru Supraveghere (SEO) austriacă nu a avut condițiile necesare.

„…în pofida faptului că potrivit motivelor mai sus amintite nu sunt îndeplinite premizele legale pentru luarea unei măsuri de supraveghere potrivit 136 par. 1 Z 3 din Codul de Procedura- Penală din Austria, Unitatea Specială pentru Supraveghere – SEO a întocmit un studiu privind posibilitatea efectuării unei supravegheri optice şi acustice de persoane potrivit (…). În acest studiu se spune că nu se pot face declaraţii cu privire la locaţii care nu au fost exact predefinite în raport cu efectuarea unei supravegheri acustice si optice. În ceea ce priveşte informaţiile funcţionarului de legătură din cadrul Poliţiei din România, că întâlnirea ar putea avea loc la Hotel Park Hyatt, respectiv în apropierea acestuia, s-a verificat capacitatea de realizarea la această locaţie, în consecinţă nu se poate realiza în restaurantul acestui hotel o supraveghere acustică datorită ecranării continue şi a echipamentului existent. Fezabilitatea pentru efectuarea unei supravegheri optice ar depinde în mare măsură de alegerea locului persoanelor cheie şi de capacitatea localului. În cazul locurilor din spaţii publice, cum ar fi strada, acest lucru nu ar fi altfel. Dacă o astfel de măsură s-ar putea lua, ar depinde astfel de factori ce nu pot fi influenţaţi”, arată documentele din dosar.

Serviciul Federal de Prevenire și Combatere a Corupției nu a putut executa această cerere și din cauza faptului că ”persoanele ţintă nu s-au aflat în Austria respectiv nu au putut fi constatate activităţi coresunzătoare ale persoanelor”, dar și din cauza faptului că persoanele cercetate au mai limite de pedeapsă sub 10 ani, iar Codul de procedură austriac filează persoane cu pedepse de peste 10 ani.