Florin Cîțu: Măsurile luate anul trecut au dat rezultate, dar eforturile s-au făcut cu un cost în sectorul privat, asupra celor care susțin salariile din aparatul de stat / Bugetul pe 2021 are în centru investițiile

Florin Cîțu: Măsurile luate anul trecut au dat rezultate, dar eforturile s-au făcut cu un cost în sectorul privat, asupra celor care susțin salariile din aparatul de stat / Bugetul pe 2021 are în centru investițiile
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul Florin Cîțu a declarat, joi seară, că anul trecut Guvernul a luat numeroase măsuri pentru a susține economia, grav afectată și ea de epidemia de coronavirus, iar salariile din sectorul public au și crescut. Un cost, însă, a fost suportat de cei din privat, cei care și plătesc salariile celor din aparatul de stat. Cîțu a mai spus că, pentru a putea asigura plata în continuare a salariilor și pensiilor și chiar și majorarea lor e nevoie de investiții serioase. Prin urmare, investițiile sunt în centrul bugetului pe 2021.

Florin Cîțu despre pierderile din sectorul privat anul trecut și nevoia de investiții în economie

„Anul trecut nu m-am opus, au crescut salariile în sectorul public, deși PIB-ul României a scăzut. Anul trecut, restul economiei, cel care plătește prin taxe și impozite salariile din sectorul public a avut de suferit: un milion de oameni au fost în șomaj tehnic. A trebuit să ne luptăm să menținem companiile pe linia de plutire, capacitatea de producție.

Măsurile pe care le-am luat în plină pandemie au dat rezultate: România a avut cea mai mare creștere economică din UE în trimestrul 4 din 2020 și cele mai mici scăderi ale PIB-ului. Dar toate aceste eforturi s-au făcut cu un cost în sectorul privat asupra celor care susțin aceste salarii.

Pentru a ne asigura că pe viitor putem plăti salarii, și pensii, și să le și creștem, e nevoie de o economie performantă. De aceea, bugetul are în centru investițiile. Anul trecut am avut cea mai mare valoare a investitiilor făcută prin buget, cu o premieră – jumătate au fost din fondurile europene, jumătate de la buget. Anul acesta mergem cu 8 miliarde peste anul trecut. Ajungem la 62 de miliarde aproape de lei investiți, bani care produc. Suma e mică dacă ne uităm la cheltuielie de personal, dar sunt bani care produc”, a declarat premierul Florin Cîțu, pentru Digi24.