Florin Cîțu: Rapelul la AstraZeneca e peste două luni de zile, deci încă 800.000 de persoane vor putea fi programate pentru dozele primite în această lună. România, locul 14 pe glob la campania de vaccinare (VIDEO)

Florin Cîțu: Rapelul la AstraZeneca e peste două luni de zile, deci încă 800.000 de persoane vor putea fi programate pentru dozele primite în această lună. România, locul 14 pe glob la campania de vaccinare (VIDEO)
sursa foto: gov.ro

Premierul Florin Cîțu a declarat, luni, că România va primi un total de 800.000 de doze la AstraZeneca în luna februarie. Cum în cazul acestui vaccinrapelul se efectuează la două luni de zile de la administrarea primei doze, spune prim-ministrul, încă 800.000 de persoane vor putea fi programate pentru imunizare. Totodată, el a precizat că, potrivit Bloomberg, țara noastră se menține pe locul 14 la nivel global în ceea ce privește campania de vaccinare anti-COVID-19.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Premierul Florin Cîțu, despre campania națională de vaccinare anti-COVID-19 și dozele de la AstraZeneca

Ziua de luni, 8 februarie, a fost marcată de redeschiderea școlilor pe baza a trei scenarii de desfășurare a activităților didactice. În acest context, prim-ministrul a făcut un apel către profesori să se vaccineze împotriva COVID-19, subliniind că acest lucru „e important pentru sănătatea lor, a copiilor și a tuturor”.

Referitor la faptul că recomandarea sa vine într-un context în care România dispune de mai puține doze de vaccin decât are nevoie, iar Pfizer a anunțat chiar astăzi o nouă întârziere, de această dată cauzată de condițiile meteo nefavorabile din Germania, Florin Cîțu a explicat: „De la AstraZeneca vom primi în această lună aproape 800.000 de doze. Începem de pe 10 programările pentru AstraZeneca. Vom face prima vaccinare, nu vom păstra rapelul. Rapelul la AstraZeneca este peste două luni de zile, deci încă 800.000 de persoane pot fi programate. Nu văd o problemă. Astăzi am văzut un top făcut de cei de la Bloomberg, România se menține la nivel global pe locul 14 în ceea ce privește campania de vaccinare. Eu zic că campania de vaccinare merge foarte bine și bineînțeles că sunt probleme pe termen scurt, nu depind de noi, dar eu zic că ne-am ajustat foarte bine la situație”.

Rapelul va fi asigurat din tranșele care vor veni în martie, a spus Valeriu Gheorghiță

În România a sosit deja o primă tranșă de vaccin de la AstraZeneca, constând în 81.000 de doze, iarValeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, anunțase la rândul său, duminică seară, că din primul transport nu va fi păstrat rapelul, urmând ca acesta să fie asigurat din tranșele care vor veniîn martie.

„Pentru AstraZeneca ne-am propus să nu păstrăm rapelul, având în vedere că distanţa dintre cele două doze este de opt săptămâni, or din acest punct de vedere avem toate motivele să nu păstrăm rapelul şi va fi asigurat din tranşele care urmează în luna martie”, a afirmat medicul Gheorghiţă, duminică seară, la Digi 24, potrivitAgerpres.