Gabriela Firea: Proiectul care prevede că femeile vor ocupa 30% din locurile de pe listele de candidați ale partidelor politice, la alegerile locale, se află în procedură de urgență la Senat

Gabriela Firea: Proiectul care prevede că femeile vor ocupa 30% din locurile de pe listele de candidați ale partidelor politice, la alegerile locale, se află în procedură de urgență la Senat
Foto: Facebook / Gabriela Firea

Proiectul de lege care prevede că femeile vor ocupa 30% din locurile de pe listele de candidați ale partidelor politice, la alegerile locale, se află în procedură de urgență la Senat și a primit avize favorabile de la Consiliul Legislativ, Consiliul Economic și Social și comisiile parlamentare care au dezbătut până în prezent propunerea, a anunțat ministrul Familiei, Gabriela Firea.

Gabriela Firea (PSD) vrea 30% femei pe listele electorale

Prim-vicepreședinta PSD a pledat pentru schimbarea mentalităților „învechite”.

„30% doamne pe listele electorale! Egalitatea de șanse nu poate rămâne doar la nivel de vorbe, iar acest proiect de lege este una dintre prioritățile legislative pentru acest an. Pentru a avea o societate modernă, adaptată vremurilor, este absolut necesar să schimbăm mentalitățile învechite. Avem suficiente exemple de femei de succes în politică, afaceri sau administrație”, a scris ea, pe Facebook.

Ea a amintit de proiectul pe care l-a depus la Parlament alături de președintele PSD, Marcel Ciolacu, la finalul anului 2022, un „proiect de lege extrem important pentru toate doamnele din România prin care asigurăm accesul femeilor în politică, la nivel local”.

„Prin această propunere legislativă, femeile vor ocupa 30% din locurile de pe listele de candidați ale partidelor politice, la alegerile locale. Așadar trei din zece propuneri pe listele electorale vor fi rezervate, obligatoriu, femeilor. Proiectul de lege se află în procedură de urgență la Senat, a primit avize favorabile de la Consiliul Legislativ, de la Consiliul Economic și Social și de la comisiile parlamentare care au dezbătut până în prezent propunerea. În curând, va ajunge în dezbaterea plenului Senatului și la vot”, a adăugat Gabriela Firea.

Social-democrata s-a arătat „convinsă că toți senatorii vor fi de acord că această modificare este necesară”.

„Încă de la începutul mandatului am solicitat modificarea legislației pentru introducerea cotelor de gen în conducerea companiilor de stat. La inițiativa Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Guvernul a adoptat, în prima ședință din 2023, proiectul prin care femeile vor ocupa o treime dintre posturile din consiliile de administrație ale companiilor de stat și ale regiilor autonome. Am susținut mereu că trebuie oferită această șansă doamnelor pentru că avem nenumărate cazuri de femei de afaceri talentate”, a adăugat ministrul Familiei.

Gabriela Firea susține că „în urma alegerilor locale din anul 2020 doar 1 din 10 primari sunt femei și doar 2 din 10 consilieri locali sau județeni sunt doamne”, un raport care „trebuie crescut pentru a ajunge la nivelul statelor europene”.

„Cele mai multe femei alese la nivel local la ultimele alegeri locale, peste 24% dintre candidate, au fost social-democrate. PSD a susținut mereu că femeile trebuie să aibă o șansă, dar e nevoie ca toate partidele să facă la fel. Statutul femeilor din societatea noastră trebuie să se schimbe. Doar așa putem să modificăm ideea că rolul femeii este mai mult casnic. Acesta este extrem de onorant, însă femeile pot să se ocupe extrem de atent și de familie și să aibă și o carieră de succes!”, a mai spus Gabriela Firea.

Urmăriți B1TV.ro și pe