Asociația „17 decembrie” din Timișoara cere sancționarea lui Moise Guran pentru răspândirea de minciuni despre Revoluție: „Arată din partea dânsului capacitate intelectuală scăzută şi lipsă de discernământ”

Asociația 17 decembrie din Timișoara cere sancționarea lui Moise Guran pentru răspândirea de minciuni despre Revoluție: Arată din partea dânsului capacitate intelectuală scăzută şi lipsă de discernământ
Foto: Dan Barna / Facebook

Acuzații grave la adresa lui Moise Guran! Fostul jurnalist intrat recent în USR este acuzat de Asociația „17 decembrie” din Timișoara de răspândirea de minciuni și teorii false despre evenimentele din timpul Revoluției Române într-o scrisoare de nemulțumire transmisă conducerii USR.

“Îl cunoaştem pe domnul Moise Guran ca o persoană care a răspândit minciuni despre revoluţia din decembrie 1989 prin care a justificat crimele săvârşite atunci de regimul comunist împotriva populaţiei.

Astfel, în articolul „Pare că a început! Să vă explic de ce eu ţin cu ucrainenii” publicat în 14 aprilie 2014 (n.r. pe site-ul personal Moise.ro şi pe Romaniacurata.ro), domnul Guran pretinde că deschiderea focului împotriva populaţiei în 1989 (dar şi în 1907 sau în 1866) a fost necesară pentru că altfel „România ar fi sucombat ca stat”. Cităm: „Începând din 1866, la rebeliunea de la Iaşi, montată tot de agenţi ruşi, urmând cu 1907, iar mai apoi cu 1989, armata română a tras în plin, omorând de-a valma şi ţărani înfometaţi, şi orăşeni manipulaţi, şi anticomunişti cinstiţi. Dacă nu o făcea, România ar fi sucombat ca stat”.

În evenimentele din Ucraina despre care se vorbeşte în articolul domnului Guran, se cunoaşte existenţa unei implicări militare din străinătate (ruseşti), dar în acelaşi articol autorul pretinde că acelaşi lucru s-ar fi întâmplat şi în România în 1989, scriind despre „infiltrarea unor aşa-zis civili, nişte turişti, cum le-am zis noi în decembrie 1989, care, la fel, au încercat să aprindă o revoluţie la Iaşi, apoi la Timişoara, după care s-au mutat spre Bucureşti”, ceea ce reprezintă o dezinformare cu privire la realitatea faptelor din decembrie 1989 din România”, se arată în scrisoarea transmisă de Asociaţia 17 Decembrie, citată de Adevărul.

Asociația arată că Moise Guran a preluat teoriile celor care doreau să mute gravele crime ale Revoluției pe seama unor agenți străini care ar fi acționat în decembrie 1989, teorie ce a fost prima dată lansată chiar de către dictatorul Nicolae Ceaușescu.

“Faptul că domnul Moise Guran le dă crezare arată din partea dânsului capacitate intelectuală scăzută şi lipsă de discernământ. Amintim că după 30 de ani de cercetări, Parchetul Militar concluzionează în rechizitoriul din „Dosarul revoluţiei”: . Nu cunoaştem exact motivaţia care l-a făcut pe domnul Guran să scrie cele amintite, dacă dânsul a dezinformat conştient, având un interes pe care îl putem doar bănui, ori dacă crede sincer în ceea ce a scris. Dar în amândouă aceste ipoteze considerăm că este inoportună promovarea în funcţii înalte politice a persoanei sale”, mai transmit reprezentanţii asociaţiei.
“Noi, răniţii şi familiile îndoliate din revoluţie de la Timişoara, nu dorim în funcţii politice în România pentru care ne-am riscat viaţa ori şi-au dat viaţa membri ai familiilor noastre, persoane mincinoase, care dezinformează voit, ori persoane cu capacitate intelectuală scăzută, lipsite de discernământ, manipulabile, analfabeţi funcţionali. Din acest motiv facem apel către membrii şi simpatizanţii Uniunii Salvaţi România să se împotrivească avansării domnului Moise Guran în funcţii înalte în acest partid
”, încheie scrisoarea Asociaţia 17 Decembrie din Timişoara.

Moise Guran a intrat la începutul lui ianuarie în USR arătând că se va ocupa de coordonarea campaniei electorale.