Klaus Iohannis a depus o coroană de flori în memoria victimelor Revoluţiei din Decembrie 1989 (FOTO)

Klaus Iohannis a depus o coroană de flori în memoria victimelor Revoluţiei din Decembrie 1989 (FOTO)
Foto: presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a depus, luni dimineaţă, o coroană de flori, în Piaţa Universităţii, în memoria victimelor Revoluţiei din Decembrie 1989.

Un gest similar a făcut, tot luni dimineață, și Nicușor Dan, Primarul General al Capitalei. Acesta a aprins o lumânare și a ținut un scurt moment de reculegere.

În noaptea de 20 spre 21 decembrie, acum 31 de ani, Comitetul Municipal al Partidului Comunist Român a decis organizarea, în fața sediului Comitetului Central al PCR, a unui mare „miting popular” care să condamne „acţiunile huliganice” de la Timişoara. Discursul televizat al lui Nicolae Ceauşescu a fost întrerupt de huiduieli ale grupurilor de protestatari. Mitingul s-a spart, apoi mii de oameni au manifestat pentru democraţie. În cursul nopţii, s-a tras asupra demonstranţilor. Mulți au fost răniți și unii au decedat.

Ministrul Apărării, Victor Atanasie Stănculescu, a cerut soților Ceaușescu să fugă cu un elicopter. Acesta a fost, de fapt, momentul în care a picat regimul comunist. Evenimentul s-a petrecut în jurul orei 12:00. Soții Ceaușescu au fost capturați aproape de Târgoviște. Într-un simulacru de proces, cei doi au fost condamnați la moarte și executați în prima zi de Crăciun.

Klaus Iohannis, la 31 de ani de la Revoluție: Avem nevoie de adevăr și dreptate

Cu ocazia marcării a 31 de ani de la începutul Revoluției Române din Decembrie 1980, președintele Klaus Iohannis a vorbit despre onoarea victimelor, despre pedepsirea vinovaților de atunci și despre apărarea democrației.

Foto: presidency.ro

„Nu putem permite, la nesfârșit, ca Revoluția Română din Decembrie 1989 să fie umbrită de o rușinoasă neputință a statului. Onorarea memoriei victimelor înseamnă apărarea democrației, a drepturilor și libertăților fundamentale și, cel mai important, identificarea și pedepsirea vinovaților. Părinții, frații, surorile și copiii celor care au murit pe străzile Timișoarei încă așteaptă să se facă dreptate! Avem nevoie de adevăr și dreptate pentru că identitatea noastră națională este inseparabilă de sacrificiul din Decembrie 1989!”, a transmis Klaus Iohannis.

Foto: presidency.ro

Urmăriți B1TV.ro și pe